Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

0

Λειτουργικά αναλφάβητοι
Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ- ΠΔΕ). Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι μεγάλη μερίδα μαθητών κινδυνεύει να ολοκληρώσει το σχολείο λειτουργικά αναλφάβητη. Δραματική είναι η κατάσταση στη Φυσική και στα Μαθηματικά.
Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ελεύθερης ύπαρξής μας. Χωρίς αμφιβολία ο εορτασμός είναι μια μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού. Ποιοι είμαστε; Τι γίναμε; Πώς όμως μπορούν οι λειτουργικά αναλφάβητοι να αναστοχαστούν; Μπορούν; Και όσοι μπορούν πώς μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους χωρίς να θίξουν την υπερηφάνειά τους; (Διότι δεν φταίνε αυτοί αν το σχολείο ήταν σκάρτο.)
Οι μισοί σχεδόν Έλληνες τελειώνουν το σχολείο με Μαθηματικά κάτω από τη βάση. Η παρατήρηση καθημερινή. Για την πιο απλή πρόσθεση ή αφαίρεση καταφεύγουν στο κομπιουτεράκι.
Σ.Μ.


Κυβερνητικές ευθύνες
Η κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες, διστάζει να καταπιαστεί με μεγάλα και πιεστικά προβλήματα επειδή δεν ξέρει πώς να εξηγήσει, πώς να επικοινωνήσει το όποιο πρόβλημα σε έναν πληθυσμό που δεν μπορεί να το κατανοήσει. Διότι κοντά στον μετρημένο από την ΑΔΙΠΠΔΕ λειτουργικό αναλφαβητισμό, υπάρχει  ακόμη μεγαλύτερος οικονομικός αναλφαβητισμός συνδυασμένος με χωρίς όρια εγωκεντρισμό.
Πώς να εξηγηθεί σωστά και πειστικά το Ασφαλιστικό ώστε να το καταλάβει η πλειοψηφία; Πώς να εξηγηθεί ότι στο κράτος δεν πρέπει να προσλαμβάνονται υπεράριθμοι; Πώς να εξηγηθεί ότι χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ δεν πρέπει να έχουν περισσευούμενο προσωπικό που μάλιστα πληρώνεται καλύτερα από πραγματικούς παραγωγικά εργαζόμενους; Ο προβληματισμός δεν τίθεται καν. Οι κυβερνήσεις δήθεν καταπιάνονται με τα προβλήματα αυτά.
Ή καταπιάνονται στο και πέντε, βλέπε π.χ. ΔΕΗ. Μπορεί, κάπου κάπου, να επιφέρουν βελτιώσεις στη «ζούλα», αλλά δεν αλλάζει το βασικό υπόδειγμα στο μυαλό των περισσοτέρων. Για αυτό, συχνά, οι βελτιώσεις ανατρέπονται με τη μεγαλύτερη ευκολία από κάποια επόμενη κυβέρνηση.
Σ.Μ.


Καθηγήτρια του ΔΠΘ στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021”
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Ελπίδα Βόγλη είναι μεταξύ των πρώτων 31 μελών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στις  7 Νοεμβρίου 2019 σε πανηγυρική εκδήλωση στην Βουλή την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Να θυμίσουμε πως έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» της οποίας προεδρεύει η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, θα είναι η οργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Στα μέλη της η Επιτροπή περιλαμβάνει κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία, Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιφανείς ιστορικούς -μεταξύ των οποίων και η κυρία Βόγλη-, πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, οικονομολόγους, εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, ερευνητές, πρεσβευτές της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Μ.Ξ.


 Μία νέα πρόταση

Καινοτομία μεγάλη, βήμα σημαντικό η ιδέα που έγινε πράξη να συσταθούν αγροτικά τμήματα στα γνωστά Εμπορικά, Βιοτεχνικά, Βιομηχανικά Επιμελητήρια. Η ιδέα ξεκίνησε από το ΕΒΕ Αρκαδίας και άρχισε να «ζυμώνεται» στους αγρότες – κτηνοτρόφους και όλους όσους ασχολούνται στον Πρωτογενή Τομέα παραγωγής.
Η ιδέα αυτή βρήκε ανταπόκριση στον νομό Ροδόπης όπου ο πρόεδρος Αντ.Γραβάνης ξεκίνησε τις επαφές του με τα αρμόδια όργανα των αγροτών. Καινοτόμα η ιδέα, η οποία στοχεύει στην Πληροφόρηση-Δικτύωση-Συνεργασία, Προβολή και Ανταλλαγή Ιδεών.
-Είθε να προχωρήσει. Θα γίνει εάν την πιστέψουν κυρίως οι νέοι που ασχολούνται στον Πρωτογενή Τομέα.
Γ.Δ.


Για το 1821 Ι
Σύντομα θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες των εορτασμών της επετείου του 1821. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Ξεπερνώντας τον εαυτό μας, τα βαρύγδουπα δηλαδή μηνύματα εθνικής ανάτασης και τις κιτσάτες αναπαραστάσεις δοξασμένων συγκρούσεων και ηρωικού μεγαλείου έχουμε τη δυνατότητα νηφάλια να ψάξουμε το παρελθόν μας κι αντικειμενικά να αναλογιστούμε τι μας διδάσκει.
Αυτό θα μας εφοδιάσει με σθένος για το μέλλον αλλά και θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε επανάληψη λαθών και κακών εκτιμήσεων. Το κυριότερο είναι να ξεφύγουμε από καθιερωμένους μύθους και ν’ αντικρίσουμε την ιστορική πραγματικότητα. Πολλοί ιστορικοί μύθοι κοντεύουν να εμπεδώσουν την αντίληψη πως η αντίθεση αυτοχθόνων – ετεροχθόνων προκλήθηκε από αδικίες κι αλαζονεία Ελλήνων της διασποράς. Χωρίς αυτούς όμως αμφίβολο αν θα είχε δικαιωθεί ο εθνικός ξεσηκωμός. Αυτοί πέτυχαν το δάνειο που υποχρέωσε την Αγγλία να φροντίζει για τις ελληνικές τύχες ώστε αυτό κάποτε να αποπληρωθεί. Συνέβαλαν επίσης στο ξεσήκωμα των διανοουμένων της Ευρώπης (Μπάιρον, Ντελακρουά, κ.ά.) ώστε η Επανάσταση να τύχει ενίσχυσης σε ευρωπαϊκές (κι όχι μόνο) κοινωνίες. Οι προσωπικές εμπάθειες και τα παράπονα του Μακρυγιάννη, δεν αποτελούν την καλύτερη πηγή ιστορικής αλήθειας.
Α.Α.


Για το 1821 ΙΙ
Ο μύθος πως ο φτωχός λαός έκανε άδολα τον ξεσηκωμό κι οι πλουτοκράτες ευνοήθηκαν από το αποτέλεσμα είναι εξωπραγματικός. Οι πλοιοκτήτες και οι έμποροι, κυρίως της διασποράς, εξασφάλισαν τα κεφάλαια ώστε να εξοπλιστούν αγρότες κι αρματολοί αλλά και να υπάρχουν πόροι για τις αμοιβές των εμπολέμων αλλά και των πληρωμάτων του στόλου. Να σημειώσουμε πως οι εξεγερμένοι πολεμούσαν μόνο αμειβόμενοι.
Δίχως τον ξένο παράγοντα επίσης δεν θα είχε υπάρξει ελληνικό κράτος. Όταν ο εμφύλιος έτρωγε τα σωθικά μας κι ο Ιμπραήμ αλώνιζε παντού, η ναυμαχία του Ναυαρίνου διέλυσε τις ελπίδες των Τούρκων κι οδήγησε τις μεγάλες δυνάμεις (Λονδίνο) να αναγνωρίσουν το ελληνικό κράτος.
Σημαντικό επίσης είναι πως από σκονισμένη και ξεχασμένη μικρή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η μικρή Ελλάδα μετεξελίχθηκε στην πιο ανεπτυγμένη περιοχή των Βαλκανίων. Πρώτιστα γιατί δεν πέτυχαν να ριζώσουν εδώ τα σοσιαλιστικά πειράματα της Αν. Ευρώπης.
Και να μην ξεχνάμε τον δυναμισμό μας σαν κράτος και κοινωνία. Από την Επανάσταση και δώθε μεγαλώνουμε κι επεκτεινόμαστε. Σε αντίθεση με την Τουρκία που, παρά τα παράπονά μας, συρρικνώνεται και χάνει εδάφη.
Α.Α.


Αλλού, όχι εδώ
Στην σχετική είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και τη λειτουργία των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια.
Η Τράπεζα που εγγυήθηκε για να υλοποιηθεί η λειτουργία και έχει θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς, είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και μπράβο της. Με την ευκαιρία να σημειώσω πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έχει σε λειτουργία στην Αττική 7 καταστήματα!
Κα με όλα αυτά, θυμήθηκα τις προσπάθειες που έγιναν εδώ για την Ίδρυση Συνεταιριστικής Τράπεζας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΕΒΕ. Δυστυχώς, η όλη προσπάθεια τελικά ναυάγησε. Το γιατί και το διότι έχουν αναφερθεί τότε. Απλά διαπιστώνω ότι αλλού, οι προσπάθειες συνεχίζουν με επιτυχία. Αλλού. Όχι σε μας. Εμείς εδώ στην Ξάνθη αντί να ανοίγουμε κλείνουμε προσπάθειες όπως η Αναπτυξιακή που επίσης είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για το νομό μας.
Γ.Δ.


Ομιλία Σφακιανάκη
Οι παγίδες του διαδικτύου είναι πολλές κατά γενική ομολογία. Μάλιστα κάποιες και επικίνδυνες, κυρίως για παιδιά και νέους. Γι’ αυτές τις παγίδες και τις απειλές που υπάρχουν διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου εκδήλωση στην Ξάνθη, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στις 18.00 ώρα.
Εισηγητής- ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ και πρόεδρος του CSI Institute Μανώλης Σφακιανάκης. Ο οποίος θα ενημερώσει γονείς και παιδιά για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, την ασφαλή πλοήγηση στο Internet καθώς και για τη διαχείριση πιθανών διαδικτυακών απειλών.
Επιπλέον, θέματα όπως είναι το cyber bullying και ο διαδικτιακός εθισμός, θα συζητηθούν από την κλινική Εγκληματολόγο και Διευθύντρια του CSI Institute Καλλιόπη Ιωάννου.
Η COSMOTE από την πλευρά της στηρίζει τις ημερίδες του CSI Institute στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε γονείς και παιδιά ν’ απολαμβάνουν τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας με ασφάλεια.
Γ.Δ.


Τα 200 χρόνια από το 1821
Μία πρόγευση του τι πρέπει να αναμένουμε εν όψει των εορτασμών των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 πήραμε με τα όσα συνέβησαν, ακούστηκαν και εξακολουθούν να συζητούνται με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Προφανώς και θα έχουν πολλά να πουν πολλοί εν όψει της επετείου. Δεν είναι κακό, δεν απαγορεύεται. Το θέμα είναι ό,τι έχει ο καθένας να πει, να είναι βάσιμο και στοιχειοθετημένο.
Όπως συμβαίνει με όλα – έστω και αν δεν είναι αντιληπτό από όλους – η Επανάσταση του 1821 δε μπορεί να αξιολογηθεί με κριτήρια μεταγενέστερα και σε περιβάλλοντα άσχετα με εκείνο στο οποίο συνέβη. Δεν υπάρχει «αριστερή» και «δεξιά» Επανάσταση, ούτε μπορεί ο Μακρυγιάννης, ο Ανδρούτσος, ο Καποδίστριας να κριθούν με μαρξιστικές ή νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις. Ας είναι αυτός ένας οδηγός για την στάση και την συμπεριφορά διαφόρων.
Οι πολιτικές δυνάμεις όπως εκδηλώθηκαν προσφάτως με το περιστατικό στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, είναι φανερό πως ρέπουν προς το να μετατρέψουν άλλη μία πολύ σοβαρή υπόθεση σε τσίρκο. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί και αν παραστεί ανάγκη να εμποδιστεί. Πρέπει να συμβάλλουν όλοι και να επιδείξουν την σοβαρότητα που ταιριάζει στην περίσταση.
Αν η χώρα επιθυμεί να συνδυάσει την επέτειο των 200 ετών με τα πρώτα της βήματα στην νέα εποχή, αυτό πρέπει να το αποδείξει. Και ως προς τούτο, όλοι θα πρέπει να εμφανίσουν τον καλύτερο εαυτό τους, όχι τον χειρότερο.
Α.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …