Πραγματοποίησαν κινητοποίηση και μουσική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία
Τα παιδιά του Μουσικού σχολείου μιλούν στο «Ε» για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους
Μέρα κινητοποίησης για όλα τα Μουσικά σχολεία της χώρας η χθεσινή και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Ξάνθης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία σε μια προσπάθεια να γνωστοποιήσουν τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Κρατώντας πανό και κατέχοντας καλά την γλώσσα της μουσικής τα παιδιά του Μουσικού σχολείου έκαναν αισθητή την παρουσία τους και με μια συναυλία όπου τραγούδησαν, λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα του ξένου και του ελληνικού ρεπερτορίου δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το επίπεδο των μουσικών σπουδών τους και την αναντιστοιχία που υπάρχει στην αντιμετώπιση τους από την πολιτεία καθώς στερούνται την βασική πιστοποίηση των σπουδών τους που θα τους επέτρεπε να περάσουν πιο εύκολα σε Μουσικό πανεπιστήμιο . Αυτό και το κτηριακό καθώς και η υποστελέχωση σε εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό είναι τα κυριότερα προβλήματα τους όπως μας τα απαρίθμησαν τα ίδια τα παιδιά.
Στο πλευρό τους η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ρία Δαμιανάκη: «Η στήριξη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου είναι δεδομένη εδώ και χρόνια. Σήμερα είναι μια μέρα που όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία κινητοποιούνται για να διατρανώσουν άλλη μια αφορά τις ανάγκες και τα αιτήματά τους που είναι τα αυτονόητα. Για μια δημόσια ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση. Ο λόγος στα παιδιά μας…»
Τα παιδιά του Μουσικού σχολείου μιλούν για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους
Κορέτση Πολυξένη γραμματέας 15μελους Γ’ Λυκείου: «Τόσα χρόνια στο σχολείο τα ίδια …Κάνουμε πορείες για να ακουστεί η φωνή μας για να μας βοηθήσουν αλλά δεν γίνεται τίποτε. Σήμερα κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια για να λύσουμε τα προβλήματα του σχολείου μας».
Καρκάνης Νίκος μέλος του 15μελους, Β’ Λυκείου: «Θέλουμε ένα νέο κτήριο, όχι απαραίτητα στην Ξάνθη. Να έχει όμως τις απαραίτητες υποδομές για ένα μουσικό σχολείο. Όπως αίθουσες μουσικών οργάνων ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε μαθήματα σε αποθήκες… Προφανώς τοίχους κανονικούς και όχι γυψοσανίδες, ένα σωστό αμφιθέατρο για να κάνουμε εκδηλώσεις. Δεν μας πειράζει να είναι μέσα στην Ξάνθη αλλά είναι το τελευταίο αυτό που μας απασχολεί. Θέλουμε επίσης κατοχύρωση των σπουδών μας . Δε παίρνουμε τίποτε απολύτως για τις γνώσεις μας. Όταν μάλιστα το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και θα μπορούσαμε να περάσουμε σε Μουσικό Πανεπιστήμιο. Αυτό που διδασκόμαστε εμείς είναι 3ο έτος αρμονίας στο Πανεπιστήμιο. Αλλά αυτό δεν γίνεται».
Κορέτση: «Ακούω ότι αυτά που διδασκόμαστε είναι πολλά και θα μπορούσαμε αν είχαμε πιστοποίηση για να περάσουμε εύκολα σ’ ένα μουσικό πανεπιστήμιο.
Καρκάνης: «Να έχουμε και τους απαραίτητους καθηγητές. Έχουμε πολλούς αλλά όχι εξειδικευμένες ειδικότητες και αναγκαζόμαστε να κάνουμε όργανα που δεν έχουμε επιλέξει».
Μαριάννα Ξανθοπούλου