Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Περισσότερα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ζητάει για τα δημόσια νοσοκομεία ο Μ. Μπουρχάν

Περισσότερα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ζητάει για τα δημόσια νοσοκομεία ο Μ. Μπουρχάν

0

Υπογράφει ερώτηση προς τον υπουργό υγείας μαζί με τον Ανδρέα Πουλά

Σε θέματα υγείας επικεντρώνεται και πάλι με νέα επερώτησή του στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν, αυτή τη φορά υπογραμμίζοντας προς τον υπουργό υγείας το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου.

Στην ερώτησή που συνυπογράφει ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς επισημαίνεται: «βάσει των ιδιαιτέρως σημαντικών στοιχείων  που δημοσιεύθηκαν για τον καρκίνο των πνευμόνων από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΑ) και από την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπάρχει ελλιπής αριθμός μηχανημάτων  για ακτινοθεραπείες -σε σχέση με τα απαιτούμενα-, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες λίστες αναμονής για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Ως γνωστόν η μη έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος,  μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την έκβαση της νόσου του καρκίνου. Η σημασία της ταχείας και αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης του, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο είναι καθοριστική.  Επιπροσθέτως, ο μικρός αριθμός και η παλαιότητα των μηχανημάτων στον Δημόσιο Τομέα αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν, επίκεντρο συζήτησης για την Ακτινοθεραπεία με εμφανή την ανάγκη εξοπλισμού με σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα.

Οι ακτινοθεραπείες μπορεί να επιτύχουν την  καταστροφή του όγκου ή  την καταστροφή καρκινικών κυττάρων που πιθανά δεν πέτυχαν  άλλες θεραπείες- είτε από μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλες- με στόχο την ίαση ή την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και την όσο το δυνατόν βελτίωση της ποιότητα ζωής τους, μειώνοντας  μάλιστα τις παρενέργειες.  Από την άλλη δε πλευρά,  στα δημόσια νοσοκομεία οι λίστες αναμονής μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 4 μήνες για αυτές τις πολύτιμες θεραπείες που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ως γνωστόν, ο καρκίνος «δεν μπορεί να περιμένει» αν αναλογιστούμε μάλιστα, τα στοιχεία για την εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα (Καρκίνος των πνευμόνων: 1 στους 9 ασθενείς θα νοσήσει – 7 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο).

Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων όπως άλλωστε είχατε εξαγγείλει, ώστε να καταργηθούν οι λίστες της ντροπής των καρκινοπαθών, μπορεί να βελτιώνει το πρόβλημα αλλά καταφανώς, δεν σημαίνει ότι το λύνει κιόλας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1)Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για να επανδρώσετε τα δημόσια νοσοκομεία με ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα;

2) Σκοπεύετε να προβείτε στην αγορά και στον εξοπλισμό των νοσοκομείων με μηχανήματα για “PET-CT”, τα οποία είναι εξειδικευμένης ακρίβειας και αποτελούν σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο για την διάγνωση της ασθένειας και παρακολούθησης της πορείας τους;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…