Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

0

Το κατάλαβε η κυβέρνηση
Πρέπει να το επισημάνουμε ως μια λειτουργία δίκαιη και σωστή. Το είχαμε σημειώσει από τη στήλη μας πως αποτελεί διακριτική συμπεριφορά εις βάρος των Περιφερειών Ηπείρου και Μακεδονίας η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.
Σημειώναμε δε πως δύο μεγάλες και πλούσιες Περιφέρειες οι Κρήτης και Πελοποννήσου δεν έχουν φιλοξενήσει ούτε έναν!
Τελικά η κυβέρνηση το κατάλαβε και αποφάσισε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα το πρότεινε, να σταματήσουν οι ροές προς τον βορρά και να γίνονται προς Πελοπόννησο και Κρήτη οι εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών.
-Δίκαιο και σωστό κι ας άργησε.
Γ.Δ.


Αγώνας για τον χρυσό;
Δεν υπάρχει εβδομάδα που η επιτροπή που έχει συσταθεί στον Έβρο να μην κάνει κάποια εκδήλωση ή πρωτοβουλία για να μην γίνει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Συμμετέχουν εκτός των άλλων νυν και πρώην δήμαρχοι. Έτσι, κάποιοι βρήκαν ρόλο και αποστολή και βέβαια βήμα προβολής τους για να μην τους ξεχάσουν οι ψηφοφόροι τους.
Μάλιστα σε λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με πρόσκληση δύο σοβαρών ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Κούλογλου και Αρβανίτη. Εκεί θα γίνει ενημέρωση και της ευρωβουλής.
-Δυο λόγια μόνον έχω να πω: Σε δουλειά να βρίσκονται κάποιοι.
Γ.Δ.


Ετοιμάζονται: Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός 2020
Όλοι οι δήμοι αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε ένταση. Αιτία η προετοιμασία των Τεχνικών Προγραμμάτων και Προϋπολογισμών τους για το 2020. Πρόκειται για μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που πέρα από τα νούμερα, σηματοδοτεί τη φιλοσοφία και την αντίληψη που έχει κάθε δήμος για μια σειρά έργα και παρεμβάσεις που θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία του δήμου.
Τα Τεχνικά Προγράμματα είναι η καρδιά του κάθε δήμου. Μπορεί να είναι ετήσιας διάρκειας αλλά η βαρύτητά τους διαχέεται και στα επόμενα χρόνια.
Διαδικαστικά, κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και ο προϋπολογισμός του 2020 που όμως στη διάρκεια του έτους γίνονται συμπληρώσεις και μεταφορές σε άλλους κωδικούς.
Γ.Δ.


Το ξαναλέμε: το αυτοκίνητο έξω από το κέντρο
Είναι δύσκολο; Βεβαίως και το αναγνωρίζουμε. Είναι όντως πρωτοποριακό. Το δεχόμαστε. Μπορεί σήμερα, αύριο να μην το δέχονται αρκετοί. Σε λίγα χρόνια όμως θα γίνει ως απαίτηση της ανάγκης για ποιότητα ζωής.  Ρηξικέλευθο ως μέτρο, αντιδημοφιλές κυρίως στον νεοέλληνα που είναι δεμένος με το αυτοκίνητό του.
Εμείς το ξαναλέμε. Το αυτοκίνητο δεν έχει θέση στο κέντρο της πόλης. Της κάθε πόλης που σέβεται τους πολίτες-δημότες πρώτα.
Σιγά-σιγά, οι σχεδιασμοί και οι κυκλοφοριακές μελέτες θα το επιβάλουν, η λογική και η ποιότητα ζωής όπως είπαμε.
Οι νέοι ας το σημειώσουν κάπου. Για να το θυμηθούν όταν γίνει πράξη.
Γ.Δ.


Κοίτα ποιος μιλάει…
Επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της δημοτικής αρχής η παράταξη «Δήμος Πρότυπο» και ο επικεφαλής της  Χ. Δημαρχόπουλος κραδαίνοντας ως τρόπαιο τις δύο αποφάσεις για τον ορισμό των μελών στις επιτροπές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας που ακύρωσε ως παράτυπες  σε έλεγχο νομιμότητας η Αποκεντρωμένη. Και παρότι δάσκαλος του ξέφυγε το ορθογραφικό λάθος με το ρήμα «γίνεται» που το έγραψε «τι σας γίνετε», προκαλώντας ειρωνική απάντηση από την δημοτική αρχή που τον καλεί πρώτα να μάθει ορθογραφία και μετά να ρωτά «τι τους γίνεται». Επί της ουσίας όλα αυτά και από την μια και την άλλη πλευρά είναι σε λόγια να βρισκόμαστε και ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Φαίνεται όμως πως ο κ. Δημαρχόπουλος έχει κοντή μνήμη. Ξέχασε πόσες φορές κατά την θητεία του, του ακύρωσε  αποφάσεις η Αποκεντρωμένη για παρατυπία;
Μ.Ξ.


Ποιοτικό το τοπικό λάδι
Χρόνο το χρόνο το τοπικά παραγώμενο ελαιόλαδο κερδίζει σε ποιότητα. Κι αυτό οφείλεται τόσο στην ενημέρωση των παραγωγών που γνωρίζουν πώς θα μαζέψουν τον καρπό, πώς θα τον μεταφέρουν, πώς θα κλαδέψουν τα δέντρα, πότε θα πρέπει να ποτιστούν, ραντιστούν και άλλα.
Παράλληλα, βελτιώνονται και τα ελαιοτριβεία, αποκτούν σύγχρονα μηχανήματα, έχουν έμπειρους τεχνικούς και έτσι συνολικά το τελικό προϊόν είναι πολύ καλής ποιότητας.
Μάλιστα υπάρχουν ερασιτέχνες ως επί το πλείστον παραγωγοί, οι οποίοι φροντίζουν ιδιαίτερα τα δέντρα και τον καρπό, τηρώντας όλες τις συμβουλές ως προς την σωστή διαχείριση δέντρου, καρπού και φύλαξης του λαδιού στις σωστές συνθήκες.
Το τοπικά παραγόμενο ελαιόλαδο είναι ποιοτικό, άριστο και γι’ αυτό το προτιμούν οι συμπολίτες.
Γ.Δ.


Ήταν φάρσα ταλαιπωρίας
Πρωί Πέμπτης, μόλις ξεκινούσε η δουλειά στην ALPHA Τράπεζα επί της Καραολή και στο Δικαστικό Μέγαρο στη Βόγδου. Πρωινός φαρσέρ τηλεφωνεί για ύπαρξη βόμβας. Επικρατεί πανικός, ένταση, εκνευρισμός. Τα δύο κτίρια αδειάζουν προληπτικά, για καλό και για κακό που λένε, παρότι όλοι πιστεύουν πως πρόκειται για κακόγουστη φάρσα.
Έρχεται η Αστυνομία, αποκλείει τους δρόμους, έρχεται και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, ψάχνει, ξαναψάχνει, βόμβα γιοκ. Συναγερμός τέλος, λίγο πριν τις 10, ανοίγουν οι πόρτες, η ζωή συνεχίζεται και ο δράστης γελά ικανοποιημένος για την ταλαιπωρία που δημιούργησε.
Ερμηνεία η όλη ιστορία μπορεί να έχει μόνον από ιατρικής άποψης.
Το όλο γεγονός καλύφθηκε με σχετική αναφορά και φωτογραφίες από το site της εφημερίδας μας αμέσως μόλις εκδηλώθηκε.
Γ.Δ.


Απορρόφηση αποφοίτων
Τιμά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και δη την Πολυτεχνική Σχολή της, η μελέτη που διενεργήθηκε για το ύψος της απορροφητικότητας των φοιτητών της μετά την αποφοίτησή τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης για τα έτη 2012 και 2013 και με απλά λόγια διαπιστώθηκε πως οι απόφοιτοι  των τμημάτων της Πολυτεχνικής και κυρίως των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, έχουν γρήγορη πρόσβαση στο να εξασφαλίσουν εργασία.
Αργούν περισσότερο οι απόφοιτοι Τμήματος Ιστορίας, Δασολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία.
Γ.Δ.


Μητσοτάκης και Μπορίσοφ έδειξαν το δρόμο στο Ζάεφ
Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνύπαρξη τριών πρωθυπουργών στην εκδήλωση του ΣΕΒ έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή. Μητσοτάκης, Ζάεφ και Μπορίσοφ συμμετείχαν στις εργασίες του 4ου Thessaloniki Summit, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους συνέδρους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία  του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ πως πρέπει να ακολουθήσει ως παράδειγμα τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, για να πετύχει η Βόρεια Μακεδονία τους στόχους της. «Στη Βουλγαρία πάντα γνωρίζουμε και θυμίζουμε και καλό είναι να το θυμάται και ο Ζόραν Ζάεφ, ότι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και εντέλει ενταχθήκαμε στην ΕΕ. Πάντα πρέπει να κοιτάμε προς τα μπρος και η κοινωνία να γνωρίζει ότι το παρελθόν πάντα αποτελεί τροχοπέδη», είπε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας υπέρ της ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι Σκόπια και Τίρανα, θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές που θα βασίζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τονίζοντας ότι ειδικά ως προς τις σχέσεις τους με την Ελλάδα υπάρχουν σαφείς όροι και προϋποθέσεις…
-Ελλάδα και Βουλγαρία, άφησαν πίσω τις συγκρούσεις του παρελθόντος και επέλεξαν τη φιλία και τη συνεργασία, δείχνοντας το δρόμο και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί περασμένων εποχών δεν έχουν θέση σήμερα στην ευρωπαϊκή οικογένεια…
Δ.Κ.


Ο Στρατιωτικός Δείπνος με τα ΜΜΕ
Δείπνο προς τιμή των τοπικών ΜΜΕ παρέθεσε ο Στρατηγός του Δ΄Σ.Σ’ κ. Χαράλαμπος Λαλούσης το απόγευμα της Πέμπτης στην ανακαινισμένη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Ξάνθης. Άψογος οικοδεσπότης ο Στρατηγός με τους επιτελείς του και μεταξύ τυρού και αχλαδιού και οίνου βεβαίως βεβαίως διάφορες ενδιαφέρουσες συζητήσεις με χαλαρή διάθεση. Κυρίαρχο θέμα ο εορτασμός των 100 χρόνων των Ελευθερίων , η παρέλαση των Ευζώνων, η κάλυψη που έγινε από τα Μέσα παρά τις αντίξοες συνθήκες αλλά και η μαζική συμμετοχή του κόσμου που παρά την σφοδρή βροχόπτωση παρέμεινε και καταχειροκρότησε την παρέλαση του Στρατού και των Ευζώνων κάτι που προκάλεσε αίσθηση. Ήταν μια όμορφη βραδιά που συμμετείχε το «Ε» και μια κίνηση που αποδεικνύει την εξωστρέφεια του Στρατού, την ανάγκη του να επικοινωνεί και να υλοποιεί δράσεις με κοινωνική αναφορά και παράλληλα ότι αναγνωρίζει το θεσμικού ρόλο  των εκπροσώπων του τοπικού Τύπου ως συνδετικού κρίκου με την τοπική κοινωνία.
Μ.Ξ.    


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …