Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένουν ως έχουν τα δημοτικά τέλη για το 2020

Παραμένουν ως έχουν τα δημοτικά τέλη για το 2020

0

 Καμιά αλλαγή σ’ όλα τα τέλη. Εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Οικονομική επιτροπή

 Πρόταση Δημαρχόπουλου για μείωση 20% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Ο ΣΔΑΝ και η ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και η σύμβαση που χάθηκε

 Σταθερά και ως έχουν παραμένουν τα βασικά δημοτικά τέλη με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου με 25 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.  Και  παρότι η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας  στο 3ο θέμα που αφορούσε στην επιβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού ήταν για προτεινόμενη αύξηση 18% η εισήγηση της δημοτικής αρχής την απέρριψε με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι δημότες καθόσον η διαφορά καλύπτεται από την εξοικονόμηση από την τοποθέτηση των φωτιστικών LED που θα αποφέρουν ετήσιο όφελος για το δήμο 570.000 ευρώ. Επίσης δεν εισακούστηκε και η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης για μείωση 20% με το ίδιο σκεπτικό. Γενικότερα τα περισσότερα θέματα πέρασαν ομόφωνα.

Απούσα η παράταξη «Ξάνθη για όλους» λόγω της ώρας

Να σημειώσουμε ότι στην συνεδρίαση η παράταξη «Ξάνθη για Όλους» απουσίαζε. Απέστειλε όμως επιστολή διαμαρτυρίας για την ώρα της συνεδρίασης που δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν λόγω των επαγγελματικών του ς υποχρεώσεων. Ζήτησε ακόμη οι συνεδριάσεις να ορίζονται τις μεσημεριανές ώρες ειδάλλως δεν θα συμμετέχουν. Ο δήμαρχος Ξάνθης απάντησε πως έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις για θέματα του δήμου στην Αθήνα και αρχικά έπρεπε να ταξιδέψει το μεσημέρι την ίδια μέρα (Δευτέρα γι αυτό ορίστηκε το πρωί η συνεδρίαση . μετέπειτα όμως μετατέθηκε για σήμερα το πρωί και ότι θα λείπει 3 μέρες.

30.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στο Κέντρο Πολιτισμού

Στα εκτός ημερησίας εγκρίθηκε αναμόρφωση προϋπολογισμού για έκτακτη επιχορήγηση προς τον Κέντρο Πολιτισμού με το ποσό των 30.000 ευρώ για τις ανάγκες του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σταθερά τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το 2020 και πολλά άλλα τέλη

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το 2020 αφού εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Μ. Φανουράκη να μην γίνει καμιά αύξηση. Το ίδιο και για τα τέλη και δικαιώματα Δημοτικών Κοιμητηρίων και για μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούσαν επίσης τέλη (υπαίθριου εμπορίου, λαϊκών αγορών, ειδικού τέλους για πολιτικούς γάμους , τέλους διαφήμισης κ.λ.π.).

Να σημειώσουμε ότι στο 2ο θέμα που αφορούσε την επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι διαπράττεται αδικία όταν κάποιοι που έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις και δεν έχουν ρεύμα να πληρώνουν φόρο. Ο δήμαρχος συμφώνησε μαζί του και είπε πως θα διευθετηθεί τώρα που θα ξεκαθαρίσει το κτηματολόγιο.

Ο ΣΔΑΝ και η ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και η σύμβαση που χάθηκε

Με αφορμή το 3ο θέμα που αφορούσε επιβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020 και την διαφορετική εισήγηση της Οικονομικής υπηρεσίας που πρότεινε αύξηση 18% ενώ η εισήγηση του αντιδημάρχου ήταν για μηδενική αύξηση και παραμονή ως έχουν εξελίχθηκε μια συζήτηση γύρω από τους Φορείς διαχείρισης απορριμμάτων και εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Να προσθέσουμε πως το αιτιολογικό της  μη επιβολής της αύξησης που πρότεινε η υπηρεσία ήταν ότι θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση που θα έχει ο δήμος από την τοποθέτηση φωτιστικών LED  η οποία όπως ειπώθηκε υπολογίζεται σε 570.000 ευρώ ετησίως ενώ μέχρι τις 16/5/2020 που θα ολοκληρώσει το έργο ο ανάδοχος το όφελος θα είναι 356.000 ευρώ. Ειπώθηκε επίσης πως ο δήμος θα καταβάλει στον ΣΔΑΝ 415.000 ευρώ και 801.000 ευρώ για ανταποδοτικά τέλη. Η επισήμανση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του δημάρχου ο οποίος είπε πως με τον νέο νόμο η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο επίσημος ΦΟΣΔΑ για την ΑΜΘ και ότι ο ΣΔΑΝ δεν κάνει διαχείριση και αποκομιδή στην πόλη της Ξάνθης και πρέπει να τροποποιήσει τα ποσά που συζητάει. Είπε ακόμη πως όταν μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη  ίδρυσαν τον ΣΔΑΝ υπογράφηκε μια σύμβαση με το δήμο στην οποία ο ΣΔΑΝ επαναλάμβανε συμβατική υποχρέωση για πλήρη διαχείριση που περιελάμβανε και συντήρηση των κάδων και μισθοδοσία των υπαλλήλων. Μια σύμβαση η οποία ωστόσο δεν βρέθηκε και δεν ισχύει… όπως είπε ο κ. Τσέπελης καθόσον τίποτε από τα δύο δεν κάνει ο ΣΔΑΝ και παρόλα αυτά ο δήμος τον πληρώνει 2.700.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Τσέπελης άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δ.Σ. και θα γίνουν αναπροσαρμογές, πως η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει αναλάβει τον ΧΥΤΑ και θα δοθεί μια συνολική λύση.   Ο κ. Δημαρχόπουλος είπε πως δεν χρειάζεται σύμβαση με τον ΣΔΑΝ καθώς είναι κομμάτι του δήμου και ότι μπορεί να μην κάνει την αποκομιδή για την πόλη όμως η υπηρεσία καθαριότητα χρησιμοποιηθεί τα 13 απορριμματοφόρα του ΣΔΑΝ.

Πρόταση Δημαρχόπουλου για μείωση 20% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Συνεχίζοντας  ο κ. Δημαρχόπουλος είπε πως η εξοικονόμηση από τα LED είναι τέτοια που επιτρέπει την μείωση ηλεκτροφωτισμού κατά 20% . Επίσης πρότεινε την μείωση των τελών στα καταστήματα της πόλης από 3 ευρώ σε 2,10 καθώς επίσης και τα ακίνητα που στεγάζουν συλλόγους και  για τα καταστήματα των οικισμών από 2,10 σε 1,10. «Για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα»,  σημείωσε.

Ο κ. Δημαρχόπουλος εστίασε το πρόβλημα στην ΔΙΑΑΜΑΘ και αναρωτήθηκε: «Η ΔΙΑΑΜΑΘ εκτός από την ανακύκλωση και τους μπλε κάδους, τι κάνει και την πληρώνουμε; Δεν πρέπει να πληρώνουμε τέλος στην ΔΙΑΑΜΑΘ». Είπε ακόμη πως ο ΣΔΑΝ έχει κάνει μια οικονομοτεχνική μελέτη που δείχνει πόσα χρήματα πρέπει να χρεώνει στους δήμους και αυτή δείχνει πως σ’ ότι αφορά το δήμο Ξάνθης  είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά με τα ανταποδοτικά . Αντίθετη άποψη είχε ο δήμαρχος που επέμεινε πως δεν πρέπει ο δήμος να πληρώνει τους 70 υπαλλήλους του ΣΔΑΝ. Συνοψίζοντας ο κ. Φανουράκης είπε πως : «Συμφωνούμε όλοι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε δύο φορείς και μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον ΣΔΑΝ εισηγούσαστε να μην υπάρχει καμιά αύξηση αλλά και δεν μπορούμε να πάμε σε μείωση γιατί δεν έχουμε τα πλήρη οικονομικά στοιχεία και επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει  με τον ΣΔΑΝ».  Μ’ αυτή τη θέση συμφώνησε και ο κ. Παπαχρόνης. Σ’ ότι αφορά την μείωση των τελών στα καταστήματα ο κ. Τσέπελης είπε πως «πρέπει να εξεταστεί συνολικά για να δούμε τι απώλειες εσόδων θα έχουμε και μετά να το εφαρμόσουμε».

Σε 139.000 ευρώ οι ζημιές ετών στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

Ομόφωνα εγκρίθηκαν και τα τρία θέματα που αφορούσαν το δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης ωστόσο έγινε γνωστό πως το δημοτικό Ραδιόφωνο παρά την σταθερή επιχορήγηση για τα λειτουργικά του έξοδα από το δήμο εμφανίζει ζημίες παρελθόντων ετών οι οποίες ανέρχονται σε 139,.000 ευρώ.  Η οικονομική υπεύθυνη είπε πως τα ποσά είναι λογιστικές ζημιές . Ο δήμαρχος έκλεισε το θέμα λέγοντας πως: «Είμαστε σε συνεννόηση  για να  βρούμε λύση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@mepros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…