Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πικρό ποτήρι» για τους θεριακλήδες

«Πικρό ποτήρι» για τους θεριακλήδες

0

Αυξάνονται τα πρόστιμα για καπνιστές και καταστήματα – Έως 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας

 Με το στανιό σβήνουν το τσιγάρο οι καπνιστές – Προβληματισμός για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από τα εξοντωτικά πρόστιμα

Βαρύς ο πέλεκυς του αντικαπνιστικού νόμου για τους παραβάτες. Τα πρόστιμα φτάνουν ως 10.000 ευρώ και ολική στέρηση της άδειας λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καφενεία, καφέ, μπαρ κ.λ.π. ενώ αυξάνεται από 50 σε 100 ευρώ για τον καπνιστή που θα «συλληφθεί». Η απαγόρευση ισχύει επίσης για τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Πού απαγορεύεται δια… προστίμου το τσιγάρο

Σε σχέση με την κατηγορία των κέντρων επιφάνειας άνω των 100 τ.μ.,  το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Αναφορικά με τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Επίσης, ο νόμος δεν χαρίζεται σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους μαζεύονται ανήλικοι, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ., αφού το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Προβληματισμός για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από τα εξοντωτικά πρόστιμα

Να σημειώσουμε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και ισχύει σ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. από το 2011. Ωστόσο ο νέος αντικαπνιστικός αυστηροποιεί κάποιες διατάξεις. Τον προβληματισμό και την ανησυχία ως προς την τήρηση του νόμου και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που απειλείται από τα εξοντωτικά πρόστιμα εκφράζει στο «Ε» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου. Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕ είχε υποβάλλει προτάσεις στο υπουργείο όμως δεν εισακούστηκε: «Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν μπορούμε να αστυνομεύουμε τους πελάτες μας και ότι θα πρέπει να υπάρχει χώρος καπνιστών στα μαγαζιά ανάλογα τα τετραγωνικά να πληρώνουμε το καπνόσημο όπως ισχύει στις χώρες της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι είναι λάθος δομημένος ο νόμος. Τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά, εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις. Φτάνουν ως οριστική ανάκληση άδειας. Εφιστούμε την προσοχή στα μέλη μας να ενημερωθούν για τον νόμο για να μην βρεθούν με πρόστιμα».

Όπως ανέφερε η κα Τσιακίργολου απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και το IQOS και σ’ ότι αφορά το κάπνισμα έξω από το κατάστημα ο χώρος θα πρέπει να έχει περιμετρικά άνοιγμα και από τις δύο πλευρές γιατί διαφορετικά αποτελεί παράβαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…