Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πάγωμα ή και μείωση τιμών έως 7% στα φάρμακα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Πάγωμα ή και μείωση τιμών έως 7% στα φάρμακα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

0

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

«Πάγωμα» τιμών ή και μειώσεις μέχρι 7% στα φάρμακα ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του υπενθύμισε την προεκλογική δήλωση του κ. Μητσοτάκη για  «”το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή εξοικονομούνται πόροι για το κράτος ενώ μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος άσκησε κριτική στην  προηγούμενη κυβέρνηση ότι «είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10%».«Εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις». «Για το 2020 δεν θα υπάρχει αύξηση σε καμία τιμή φαρμάκου», διευκρίνισε.

Στο «πάγωμα» και στη μείωση τιμών των φαρμάκων αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.   «Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, με τις διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας -και οι οποίες ελπίζουμε να ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή- προβλέπεται όχι μόνο «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και το σύστημα κοστολόγησής τους επανακαθορίζεται,

Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι:

-Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

-Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

-Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

-Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται. Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…