Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο υπουργός Εσωτερικών δίνει προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέου Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου

Ο υπουργός Εσωτερικών δίνει προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέου Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου

0
meionotiko gimnasio

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν

 Δεν ικανοποιείται ο ξανθιώτης βουλευτής καθώς δεν δίνεται λύση για την προσωρινή τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στο χώρο του παραρτήματος ή για νέο κτήριο

Μετά τη λιτή απάντηση του υπουργείου Υποδομών, το Υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος απαντά στο ερώτημα του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν επισημαίνοντας αφενός ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΣ από το δήμο Ξάνθης και απαριθμώντας αφετέρου τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την ανέγερση σχολικών κτηρίων που δίνονται μέσα από τα προγράμματά του.

Σχολιάζοντας την απάντηση ο βουλευτής τόνισε ότι: «ουδόλως καλύπτει ούτε εμένα, ούτε τους συμπολίτες μου, καθώς δεν αναλαμβάνει το Υπουργείο τις δέουσες ευθύνες για να δοθεί  λύση είτε προσωρινά με την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στο χώρο του παραρτήματος, είτε μια οριστική λύση για τη στέγασή  του. Καταφανής επομένως ο εμπαιγμός του Υπουργείου δίνοντας μια τόσο ελλιπή και πρόχειρη απάντηση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία, με το να μην απαντά επί της ουσίας στα ερωτήματα που έθεσα με την Ερώτησή μου».

ΥΠΕΣ: Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά όχι αίτημα από το δήμο Ξάνθης

Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στο ερώτημα του ξανθιώτη βουλευτή επισημαίνει τον τρόπο που γίνονται οι πιστώσεις στους ΚΑΠ των ΟΤΑ για την κάλυψη των επενδυτικών καθώς και των λειτουργικών δαπανών τους. «Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Ξάνθης κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. το έτος 2018, ποσό ύψους 1.126.500,00 € για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων του ενώ ποσό 563.250,00 €, έχει κατανεμηθεί μέχρι σήμερα στον ίδιο Δήμο και για το τρέχον έτος. Επίσης στο Δήμο Ξάνθης κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. για την επισκευή και τη συντήρηση σχολικών κτιρίων για το έτος 2018 το ποσό των 250.200,00 €, ενώ από τους Κ.Α.Π. 2019 για τον ίδιο σκοπό, κατανεμήθηκε το ίδιο ποσό των 250.200,00 €», σημειώνει ο κ. Θεοδωρικάνος, συμπληρώνοντας και τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Διλόδημος ΙΙ.

Όπως ενημερώνει, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Ξάνθης με το ποσό των 440.200,00 €, ενώ παρότι υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στην πρόσκληση για την «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες» συνολικού προϋπολογισμού 35.000.000,00 €, καθώς και στην πρόσκληση «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας» συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000,00 €, δεν έχει υπάρξει για καμία από τις δύο κάποιο αίτημα από το δήμο μας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός πληροφορεί ότι από τον Φιλόδημο ΙΙ ο Δήμος Ξάνθης δικαιούται συνολικό ποσό ύψους 979.200,00 €, σε συνδυασμό με το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) Α’ και Β’ βαθμού, Δ.Ε.Υ.Α. και Συνδέσμων O.T.A. με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», καθώς με τους τρόπους αυτούς χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια, γενικά λύκεια (Γ.Ε.Λ.), επαγγελματικά λύκεια (Ε.Π.Α.Λ.)) και ειδικών σχολείων συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000,00 €. Επισημαίνεται καταληκτικά ότι, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Δήμο Ξάνθης με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 73831/21-10-2019 έγγραφο και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα επανέλθουμε με νεότερο συμπληρωματικό έγγραφο, προκειμένου να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…