Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κίνδυνος κατάρρευσης των τοιχίων στον Κόσυνθο

Κίνδυνος κατάρρευσης των τοιχίων στον Κόσυνθο

0

«Καμπανάκι» του Δασαρχείου Ξάνθης προς τον Δήμο: «Κατασκευάστηκαν πριν 50 χρόνια, έχουν υποσκαφθεί, χρειάζονται έργα αντιστήριξης»

 

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας για τον σχεδιασμό εν’ όψει του χειμώνα – «Μηχανήματα έχουμε οδηγούς και χειριστές δεν έχουμε» –

Από τους 30 χειριστές και εργάτες  της Π.Ε. Ξάνθης οι 29 προήχθησαν σε διοικητικούς!

 

 

Τα αδύναμα αλλά και δυνατά σημεία του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας για την Π.Ε. Ξάνθης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον χειμώνα επισημάνθηκαν από τους εμπλεκομένους φορείς και υπηρεσίες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης ενώ παρόντες ήταν ο Διευθυντής και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασία ΠΑΜΘ, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ΑΜΘ, και της Πυροσβεστικής Ξάνθης , εκπρόσωπος του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού,  υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι της Π.Π. από τους δήμους, οι προϊστάμενοι Υγείας, Τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε,  εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ, των δασαρχείων Ξάνθης, Σταυρούπολης καθώς και εκπρόσωποι από την Δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευσης και το νοσοκομείο.

Σε καλό επίπεδο η πολιτική προστασία στο δήμο της Ξάνθης – Έχουν προσληφθεί 3 χειριστές μηχανημάτων

Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα της ενημέρωσης από  τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Φανουράκη. Υπάρχει απόθεμα αλατιού για εκχιονισμό, ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων και των φρεατίων και έχουν προσληφθεί  νέοι χειριστές για να επανδρώσουν τα μηχανήματα του δήμου ενώ υπάρχει ανοιχτή σύναψη συνεργασίας με ιδιώτες σε περίπτωση που κληθεί ο δήμος να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διαμαρτυρία δήμου Μύκης: «Έχουμε κηρυχθεί από τον Ιούλιο σε έκτακτη ανάγκη και η περιφέρεια δεν μας έδωσε ούτε… σεντς !»

Την προετοιμασία του δήμου Μύκης παρουσίασε διεξοδικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τονίζοντας πως έχει προμηθευτεί με 600 τόνους αλάτι,  ότι έχει 2 φορτηγά, 3 ημιφορτηγά και 3 DCB αλλα και πολλά προβλήματα με κατολισθήσεις και παγετό λόγω της γεωμορφολογίας. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της προϊσταμένης του Τμήματος Καθαριότητας και Π. Προστασίας του δήμου Μύκης κας Πλουμιστού που απευθυνόμενη προς τον αντιπεριφερειάρχη του θύμισε πως ο δήμος έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη από τον Ιούλιο και αυτό ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και παρά τα αιτήματα προς την περιφέρεια για οικονομική ενίσχυση μέχρι τώρα ο δήμος δεν πήρε ούτε …σεντς. Ο αντιπεριφερειάρχης έκπληκτος ρώτησε: «Ζητάτε χρήματα από την περιφέρεια;» με την κα Πλουμιστού να απαντά ότι «στείλαμε αίτημα εγγράφως Ποιο το νόημα που έχουμε κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη αν δεν πάρουμε οικονομική ενίσχυση;», ερώτημα που έμεινε αναπάντητο. Τέλος επανέλαβε το γνωστό πρόβλημα ότι μηχανήματα υπάρχουν χειριστές να τα οδηγήσουν δεν υπάρχουν….

«Καμπανάκι» από το Δασαρχείο Ξάνθης προς τον Δήμο: «Κινδυνεύουν με κατάρρευση τα τοιχία στον Κόσυνθο»

Αίσθηση προκάλεσε η εμφατική επισήμανση του εκπροσώπου του Δασαρχείου Ξάνθης ο οποίος τόνισε πως τα τοιχία στον Κόσυνθο κινδυνεύουν με κατάρρευση γιατί έχουν υποσκαφτεί. Όπως είπε έχουν κατασκευαστεί πριν 50 χρόνια και χρειάζονται άμεσα έργα αντιστήριξης πριν καταρρεύσουν.

Επίσης συνέστησε καθαρισμό σε άμεσο χρόνο του ρέματος από το Καζίνο έως την Βλαχοπούλου καθόσον είναι γεμάτο μπάζα: «Πρέπει να το καθαρίσει ο δήμος γιατί υπάρχει κίνδυνος σε έντονες βροχοπτώσεις να μπει το νερό στην πόλη».

Από το Δασαρχείο Σταυρούπολης επισημάνθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τα ρέματα στο Λυκοδρόμιο και στο Νεοχώρι τα οποία έχουν καταντήσει σκουπιδότοποι.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ επισημάνθηκε πως η υπηρεσία δουλεύει σε 24ωρη βάρδια και πως έχει εγκαταστήσει για την πόλη της Ξάνθης πιλοτικό προγράμματα εντοπισμού των βλαβών που έχει σαν αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αποκατάστασης. Η εκπρόσωπος από το γραφείο εκπαίδευσης ζήτησε  έγκαιρη ενημέρωση  αναστολής της λειτουργίας των σχολείων όταν έχει παγετό  ιδιαίτερα στα σχολεία του δήμου Μύκης καθώς επίσης και προμήθεια σε αλάτι για να καθαρίζονται οι αυλές των σχολείων.  Από το νοσοκομείο είπαν πως δεν αντιμετώπισαν πέρσι κανένα πρόβλημα και πως τα φρεάτιά τους τα έχουν καθαρίσει και συντηρήσει και ο δήμος δίνει προτεραιότητα στον καθαρισμό του δρόμου προς το νοσοκομείο.

Σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της διευθέτηση του χείμαρρου των Κιμμερίων ύψους 3.100.000 ευρώ. – «Καμπανάκι» για τον χείμαρρο Λασπία

Απ’ την πλευρά της η προϊσταμένη των Τεχνικών υπηρεσιών έκανε μια λεπτομερή παρουσία των αντιπλημμυρικών  που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή εκπόνησης της μελέτης. Ειδικότερα ανέφερε πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων στην πεδινή περιοχή, που κόστισαν 24.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε έργο συντήρησης εγγειοβελτικών έργων ενώ είναι σε εξέλιξη το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της διευθέτησης του χειμάρρου των Κιμμερίων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 3.100.000 ευρώ. Επίσης η κα Λάμπρου ανέφερε ότι επικαιροποιήθηκε η μελέτη για αντιπλημμυρικό από τα Βαφέικα στην Βιστονίδα για να υποβληθεί στο ΕΣΠΑ. Σ’ ότι αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων η κα Λάμπρου σημείωσε πως πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη για τα ρέματα σ΄όλη την ΑΜΘ και εξέφρασε την ικανοποίησή της που εγκρίθηκε η πρόταση της υπηρεσίας για ένα Μητρώο ρεμάτων ύψους 250.000 ευρώ που θα δίνει τις κατευθύνσεις  για το τι  πρέπει να γίνει στο μέλλον. «Καμπανάκι» από την κα Λάμπρου για το χείμαρρο Λασπία που όπως είπε η Διεύθυνση Τ.Ε έχει προτείνει την ορειοθέτηση και την διευθέτηση του χειμάρρου.

Από τους 30 χειριστές και εργάτες  της Π.Ε. Ξάνθης οι 29 προήχθησαν σε διοικητικούς!

Στο σκέλος του εκχιονισμού ανέφερε πως η Π.Ε. Ξάνθης έχει προμήθεια σε αλάτι και διαθέτει και μηχανήματα αλλά δεν διαθέτει χειριστές και εργάτες καθώς όπως τόνισε από του 30 που προσλήφθηκαν με αυτή την ειδικότητα έχουν προαχθεί σε διοικητικούς ή γραμματείς και έχει απομείνει ένας! Καταλήγοντας η κα Λάμπρου έριξε το γάντι στους εκπροσώπους των δήμων λέγοντας πως δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από την περιφέρεια και πως η περιφέρεια δεν είναι σκουπιδιάρης αλλά ως υπηρεσία εκπονούν ένα επιστημονικό έργο και ανά πάσα στιγμή έχουν να λογοδοτήσει στην εισαγγελική αρχή: «Πρέπει οι δήμοι να ενημερώνουν τους πολίτες πως αν ρίχνουν μπάζα μέσα στα ρέματα θα πλημμυρίσει η πόλη και οι πληροφορίες που δίνουν προς εμάς για να παρέμβουμε να είναι ακριβείς και όχι αόριστες». Το γάντι σήκωσε ο κ. Φανουράκης που είπε πως ο καθαρισμός των ρεμάτων έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια: «Δεν μπορεί να λέτε ότι αν ρίξει κάποιος μπάζα σε ρέμα φταίει ο δήμος ούτε να αποδίδεται ευθύνες. Δεν μπορεί ο δήμος να κάνει αστυνόμευση. Εδώ ήρθαμε για να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε και όχι να αποδίδονται ευθύνες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

19 σύνεδρους εξέλεξε η Ξάνθη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το 73% % των εκλεγέντων συνέδρων αντιτίθεται στην απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελ…