Με ανοιχτή επιστολή καλεί το δήμαρχο να επιλέξει τους επιστημονικούς του συνεργάτες με βάση ποιοτικά κριτήρια και εξειδίκευση
Με ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο η δημοτική παράταξη «Ξάνθη για Όλους» απευθύνει πρόταση προς το δήμαρχο για τον ορισμό κριτηρίων για την επιλογή των ειδικών και επιστημονικών συνεργατών, ώστε να αξιοποιηθεί η νέα γενιά, να δοθεί ευκαιρία στους νέους επιστήμονες του ΔΠΘ και να επιλεγούν όσοι έχουν στοχευμένη και εξειδικευμένη γνώση, ώστε να συνδράμουν καταλυτικά στην αποτελεσματική λειτουργία και παραγωγικότητα του δήμου. Η επιστολή αναφέρει: «κύριε Δήμαρχε, Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλες τις νέες Δημοτικές Αρχές κατά την έναρξη της θητείας τους, αποτελεί και η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών που θα σταθούν δίπλα στους Δημάρχους, επικουρώντας καθημερινά το έργο τους.
Σε κάθε Δήμο όπως γνωρίζετε συνιστώνται θέσεις «Ειδικών Συμβούλων» ή «Ειδικών Συνεργατών» ή «Επιστημονικών Συνεργατών», συνολικού αριθμού ίσου με τον αριθμό των Αντιδημάρχων του Δήμου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 59 του νόμου 3852/2010.
Τα προσόντα που απαιτούνται σύμφωνα με τον νόμο είναι αυξημένα και η πλήρωση των θέσεων διενεργείται – ύστερα από ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – με ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, δηλαδή δική σας, ο οποίος και προσλαμβάνει τα πρόσωπα που είναι καταλληλότερα, κατά την κρίση του.
Για το Δήμο Ξάνθης ο ανώτερος αριθμός Αντιδημάρχων σύμφωνα με τη πληθυσμιακή του σύνθεση, είναι 6 Αντιδήμαρχοι, άρα υπάρχει και η δυνατότητα πρόσληψης 6 «Ειδικών Συμβούλων» ή Ειδικών Συνεργατών» ή «Επιστημονικών Συνεργατών».
Το θέμα βέβαια σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ποσοτικό, αλλά πρωτίστως ποιοτικό.
Διότι αυτοί οι Ειδικοί Συνεργάτες ή Σύμβουλοι κ. Δήμαρχε, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι οι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ επιστήμονες του ΤΟΠΟΥ μας και η πρόσληψή τους θα πρέπει να γίνεται ΟΧΙ με βάση κάποιες προεκλογικές υποσχέσεις ή δεσμεύσεις, όπως γινόταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων μέχρι σήμερα, αλλά με βάση το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, τις ειδικές γνώσεις (πτυχία – μεταπτυχιακά – διδακτορικά) και βέβαια τις διαπιστωμένες ικανότητες του καθενός.
Ο δε ρόλος τους και η αποστολή τους ενδεχομένως να είναι και η πιο σημαντική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να κάνει ένας Δήμος.
Διότι αυτοί οι άνθρωποι με τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις μπορούν να προσδώσουν μια απίστευτη ώθηση και βοήθεια στο έργο των Αιρετών και στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου μας, σε συνεργασία πάντα με τους άξιους υπαλλήλους και επιστήμονες που εργάζονται σε αυτόν.
Προσπαθώντας να βοηθήσουμε εσάς τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου μας και με βάση έναν συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό θα θέλαμε να
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
τους παρακάτω έξι (6) ενδεικτικούς θεματικούς άξονες (κατηγορίες) με βάση τους οποίους θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να γίνουν οι συγκεκριμένες προκηρύξεις, έτσι ώστε κάποια στιγμή επιτέλους να λάβει σάρκα και οστά μια ουσιαστική και δυναμική επανεκκίνηση της ανάπτυξης για την πόλη μας:
1. Επιστημονικός Σύμβουλος ή Συνεργάτης σε θέματα Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Νεολαίας – Παιδείας και Αθλητισμού.
2. Επιστημονικός Σύμβουλος ή Συνεργάτης που θα ασχολείται με ζητήματα Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, με έμφαση στη φροντίδα για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη του αστικού ιστού της πόλης – ιδιαίτερα της Παλιάς Πόλης – και βέβαια στην τουριστική ανάδειξη του Ορεινού Όγκου που υπάρχει γύρω από την περιοχή της Σταυρούπολης.
3. Επιστημονικός Σύμβουλος ή Συνεργάτης που θα ασχολείται με την προώθηση θεμάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέων Τεχνολογιών και λειτουργίας της Ξάνθης ως Έξυπνης πόλης.
4. Επιστημονικός Σύμβουλος ή Συνεργάτης εξειδικευμένος σε ζητήματα Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.
5. Επιστημονικός Σύμβουλος ή Συνεργάτης εξειδικευμένος στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ κ.ά.) και στις Διεθνείς Σχέσεις.
6. Επιστημονικός Σύμβουλος ή Συνεργάτης εξειδικευμένος σε ζητήματα που αφορούν στον Κοινωνικό Τομέα, με έμφαση την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού (ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΔΡΟΣΕΡΟ κ.ά)
Επίσης, θα μπορούσε ο Δήμος μας ασκώντας μία πρωτοποριακή πολιτική να διασυνδεθεί δημιουργικά με τον σημαντικότερο φορέα Εκπαίδευσης της πόλης μας – το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – και να προσλαμβάνει σε θέσεις Ειδικών Συμβούλων τους φοιτητές – επιστήμονες εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και έχουν ΑΡΙΣΤΕΥΣΕΙ, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο – αλλά και με άλλα πρόσθετα κίνητρα για άλλους αποφοίτους – να κρατήσει στη πόλη μας τα καλύτερα μυαλά, το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο και θα αποτελέσει στο μέλλον τον μεγαλύτερο πλούτο αξιών, γνώσης και δημιουργίας για το Δήμο μας.
Κύριε Δήμαρχε
Επειδή πιστεύουμε απόλυτα στις δυνατότητες και στα προσόντα της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ του τόπου μας θεωρούμε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας πόλης που έχει στραμμένο το βλέμμα της προς το μέλλον, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει παρόμοιες με αυτές που σας προτείνουμε επιλογές, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στα ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ και στις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ των ανθρώπων που θα επιλεγούν και όχι στην κοινωνική ή οικονομική ή οικογενειακή προέλευση του καθενός.
Τέτοιες ενέργειες θα αποτελέσουν – πέραν της ουσιαστικού αποτελέσματος – ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου τα παιδιά μας να παραμείνουν εδώ και να προσφέρουν στον τόπο που γεννήθηκαν.
Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά και δείχνουν το δρόμο και στις επόμενες γενιές να εμπιστεύονται και να σέβονται τους θεσμούς και τις λειτουργίες μιας πολιτείας που και εκείνη όμως με τη σειρά της στη λειτουργία της θα διέπεται από τους βασικούς κανόνες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας!!!
Το τελικό αποτέλεσμα και το συνολικό έργο που θα παραχθεί κ. Δήμαρχε σε σχέση με την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας, πιστέψτε με θα είναι εντυπωσιακό και ανάλογο της πρωτοβουλίας που σας προτείνουμε να αναλάβετε !!!
Αρκεί να το τολμήσετε!!!
Υ.Γ. Η επιστολή μας αυτή θα κατατεθεί και στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παράκληση να αναγνωστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση».