Εκφράστηκε ενδιαφέρον, έγιναν συζητήσεις με τις διαμεσολαβήτριες εταιρείες αλλά δεν έγιναν συμβάσεις με το υπουργείο
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης Ι. Ιερόπουλος: «Ζητήσαμε μόνο οικογένειες προσφύγων από την Συρία… δεν μας το διασφαλίζουν»
Στο κενό έπεσαν στην Ξάνθη οι κρούσεις των συμβεβλημένων εταιρειών με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής που έχουν αναλάβει τους διαμεσολαβητές για την διεκπεραίωση των φακέλων για τις συμβάσεις με τα ξενοδοχεία των κατά τόπους περιοχών που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Παρότι αρχικά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 4 – 5 ξενοδοχεία της πόλης μας το εγχείρημα δεν τελεσφόρησε για διάφορους λόγους που μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος.
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης Ι. Ιερόπουλος: «Ζητήσαμε μόνο οικογένειες προσφύγων από την Συρία…»
Ο κ. Ιερόπουλος μιλώντας στο «Ε» δήλωσε ευαισθητοποιημένος στο δράμα των προσφύγων που ο πόλεμος τους έχει ωθήσει να φύγουν από την πατρίδα τους. Σημείωσε μάλιστα ότι και οι παππούδες του ήταν πρόσφυγες και πέρασαν τα πάνδεινα όταν έφυγαν από τον τόπο τους. Σ’ ότι αφορά το θέμα, παραδέχτηκε ότι είχαν κρούσεις από γραφείο εταιρειών προκειμένου να κάνουν συμβάσεις με το υπουργείο για την φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών: «Για να συμβληθεί κάποια ξενοδοχειακή επιχείρηση πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια που θέτει το υπουργείο. Τα τυπικά όπως ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα αλλά και να διαθέτει πάνω από 25 κλίνες. Το υπουργείο καταβάλλει 12 ευρώ ανά άτομο για διανυκτέρευση και 20,50 ευρώ για φαγητό. Τα χρήματα είναι λίγα και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας. Επίσης ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι δεν μας διασφαλίζουν αυτό που ζητήσαμε εξ αρχής. Να φιλοξενήσουμε μόνο οικογένειες προσφύγων από την Συρία. Αυτό το ζητήσαμε γιατί μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε την ηρεμία και την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας. Να μην προκληθούν φασαρίες από παραβατικούς που έρχονται παράτυπα οι περισσότεροι από διάφορες χώρες», επισημαίνει ο κ. Ιερόπουλος.
Η τοπική κοινωνία δεν έχει αντιδράσει
Στο μεταξύ σύγχυση επικρατεί για το αν ισχύει ή όχι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ότι η Θράκη θα εξαιρεθεί από τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Να υπενθυμίσαμε ότι έγιναν δηλώσεις από πολιτικούς παράγοντες για το θέμα και υπήρξαν δεσμεύσεις σε τοπικούς βουλευτές ότι δεν θα λειτουργήσει hot spot στο νομό μας. Όπως μας βεβαίωσε ο κ. Ιερόπουλος έχει μιλήσει με όλες τις Ενώσεις Ξενοδόχων της Ροδόπης και του Έβρου και του απάντησαν πως δεν είχαν ανάλογες κρούσεις από αυτές τις εταιρείες. Υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Δευτέρα 11 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων από τις εταιρείες στο υπουργείο. Τέλος να αναφέρουμε πως στην τοπική κοινωνία προς στιγμή δεν έχουν εκδηλωθεί ακραίες συμπεριφορές απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες όπως για παράδειγμα σε άλλες περιοχές. Κι αυτό αποδεικνύει ωριμότητα, ευαισθησία και πολιτισμικό επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ξάνθη και η Θράκη γενικότερα θεωρείται ως περιοχή – πρότυπο αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες και πολιτιστική κουλτούρα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου