Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τι πραγματεύεται το βιβλίο του Π. Γεωργαντζή που παρουσιάζεται στο ΙΘΤΠ

Τι πραγματεύεται το βιβλίο του Π. Γεωργαντζή που παρουσιάζεται στο ΙΘΤΠ

0

Ένα πόνημα για την ιστορία της Ξάνθης την κρίσιμη οκταετία 1912-1920, με πληροφορίες από διπλωματικά έγγραφα, πλούσια βιβλιογραφία και διάσπαρτες άλλες πηγές

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, οι Γραφικές Τέχνες «Δαλακάκη» και οι Εκδόσεις «Σπανίδη διοργανώνουν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00, στην Καπναποθήκη «Π» και στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» την Τιμητική Εκδήλωση – Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Γεωργαντζή με τίτλο: «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, Ξάνθης και λοιπής Δ. Θράκης (1912-1920)».

Το νέο πόνημα του κ. Γεωργαντζή αναφέρεται στην κρίσιμη οκταετία 1912-1920, τότε που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της λοιπής Δυτικής Θράκης, είδαν στους Βαλκανικούς Πολέμους τα ελληνικά στρατεύματα να ελευθερώνουν τις πόλεις και τα χωριά, αλλά και σύντομα να σβήνει το όνειρο αιώνων με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που επεδίκασε την ελληνικότατη αυτή περιοχή στην ηττημένη Βουλγαρία, η οποία δεν άργησε να προσχωρήσει στους Γερμανούς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νέο βιβλίο του κ. Γεωργαντζή υπάρχουν πολλά πρωτοδημοσιευμένα στοιχεία, που δίνουν ανάγλυφα την εικόνα των βασάνων που δοκίμασαν οι Θράκες. Επτά κεφάλαια και ένα επίμετρο, αποτελούν την διάρθρωση του βιβλίου, το οποίο κοσμείται με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Οι φίλοι της Θράκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ξάνθη και η λοιπή Δυτική Θράκη γιόρτασαν τρείς φορές την λευτεριά τους και την έχασαν ισάριθμες φορές. Η τρίτη και πιο επώδυνη απώλεια της ελευθερίας συνέβη το 1941, όταν οι Γερμανοί του Χίτλερ παραχώρησαν  την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη (πλην του νομού Έβρου) στους Βουλγάρους, οι οποίοι για άλλη μια φορά είχαν ταχθεί με τους Γερμανούς. Η απελευθέρωση της Θράκης το φθινόπωρο του 1944, ήταν για όλους τους λαούς της Ευρώπης, η μεγάλη ανάσα.

Ο συγγραφέας με μεθοδικότητα και επιμέλεια, ερεύνησε μεγάλο αριθμό διπλωματικών εγγράφων, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και άλλες διάσπαρτες πηγές και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε.

Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά θρακική βιβλιοθήκη. Γιατί ο συγγραφέας κοπίασε, ώστε να παραμείνει κληρονομιά για τους επιγενόμενους, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας τους.

Βιογραφικό

O Πέτρος Γεωργαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε, από πολύ μικρός ορφανός, στην Ξάνθη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοιτώντας  στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και  στη συνέχεια στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής εργάσθηκε επί επταετία στο Δήμο Ξάνθης, ως γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου. Αργότερα διορίσθηκε ως καθηγητής και υπηρέτησε στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και του Νομού (Σταυρουπόλεως, Ξάνθης, Αβδήρων, όπως επίσης στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης). Υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Αβδήρων. Τέλος επιλέγηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρέτησε επί δεκαετία, αρχικά στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτ. Θεσσαλία (έδρα Λαμία) και στη συνέχεια στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (έδρα Καβάλα) μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή ιστορικών κατά κύριο λόγο μελετών περί τη Θράκη. Το συγγραφικό του έργο υπερβαίνει τα 30 ογκώδη βιβλία (μονογραφίες), συνολικώς δε τις 15.000 σελίδες. Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης. Αναδείχθηκε αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών, (1975, 2003, 2010) κάτι πού είναι μοναδικό στα χρονικά των βραβεύσεων της Ακαδημίας.  Παράλληλα του απονεμήθηκαν πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων κ.λπ. από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο της Ξάνθης για την πνευματική και εθνική του προσφορά. ΄Ελαβε μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και ανακοινώσεις τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (μέχρι και την Αυστραλία).

Αποκλήθηκε «Θρακική μέλισσα» και θεωρείται ο ιστορικός της Θράκης.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν:

  • Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής
  • Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
  • Νικόλαος Ιωσηφίδης, Συνταξιούχος Οδοντίατρος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης κ. Μιχάλης Σπανίδης.

Είσοδος Ελεύθερη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογοτεχνικό εργαστήρι με τον Γιώργο Φραντζολά: «Για να ξανασυναντηθούμε με τον Παπαδιαμάντη»

Τέσσερις συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2…