Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αποφασισμένοι να μην βάλουν «τον λύκο στον μαντρί τους» οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Αποφασισμένοι να μην βάλουν «τον λύκο στον μαντρί τους» οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

0

Μαζί με άλλους συλλόγους και συνεταιρισμούς άσκησαν βέτο στη σύσκεψη του Τυρνάβου για την Διεπαγγελματική

 

Ετοιμάζονται να ιδρύσουν Ομοσπονδία οι 8 σύλλογοι της ΑΜΘ – Αριθμούν 2.000 μέλη

 

Την αναγκαιότητα να ενωθούν και οι 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ και να συγκροτήσουν μια Ομοσπονδία δυναμώνοντας την φωνή τους στην διεκδίκηση των συμφερόντων τους συνειδητοποίησαν οι εκπρόσωποί τους που συμμετείχαν στην σύσκεψη των κτηνοτρόφων  στον Τύρναβο την περασμένη Τρίτη.

Δεν θέλουν να βάλουν τον «λύκο στο μαντρί» οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς που συμμετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη μαζί με τους άλλους προέδρους των συλλόγων της ΑΜΘ αποφάσισαν να μην βάλουν «τον λύκο στο μαντρί τους» εννοώντας τον γαλακτοβιομήχανο κ. Μιχάλη Σαράντη και τους συν αυτώ να ελέγχουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα αλλά να συμμετέχουν 6 κτηνοτρόφοι σ’ αυτό. Για το λόγο αυτό άσκησαν βέτο και «πάγωσαν» μέχρι τις 2 Νοεμβρίου τις διεργασίες οπότε και θα γίνει η δεύτερη σύσκεψη παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

6 λεπτά περισσότερα στο κιλό δίνει ο ΟΜΗΡΟΣ στους γαλακτοπαραγωγούς της Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ αλλά και άλλων περιοχών αντέδρασαν γιατί ο κ. Σαράντης αφ’ ενός απέρριψε την πρότασή τους για την σύναψη συμβολαίων με τους γαλακτοβιομήχανους αλλά και για την τιμή του γάλακτος που την προσδιόρισε σε 75 – 85 λεπτά το κιλό μόνο όμως για πάνω από 100 τόνους. Μια πρόταση που αφήνει απ’ έξω τους μικρούς παραγωγούς και όπως εκτιμούν οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής που ανέρχεται σε 72 λεπτά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι οι Ξανθιώτες γαλακτοπαραγωγοί σε ποσοστό 80% συνεργάζονται με την γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ μετά την αποχώρηση της ΔΕΛΤΑ , με τιμή 82 λεπτά, δηλαδή 6 λεπτά περισσότερα απ’ ότι πριν.

Μικρότερες επιδοτήσεις παίρνουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ από τους Λαρισαίους

«Έχουμε 2.000 μέλη στους 8 συλλόγους της περιφέρειάς μας. Πρέπει να συστήσουμε μια Ομοσπονδία για να μην μας έχουν όλο στην απ’ έξω και δεν μας υπολογίζουν. Παίρνουμε μικρότερες επιδοτήσεις  8 ευρώ ανά ζώο από ότι στην Λάρισα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες . Πήραμε τον λόγο στην σύσκεψη. Τους εξηγήσαμε σαν κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ τι διεκδικούμε. Θέλουμε να έχουμε λόγο στην Διεπαγγελματική και ν’ αλλάξουν τα πράγματα και όχι να κάνουν κουμάντο ο Σαράντης και οι παρατρεχάμενοι του», αναφέρει ο κ. Ψεμματάς.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουν συνάντηση στην Κομοτηνή με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργο Ζυμπίδη και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η ίδρυση Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων ΑΜΘ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…