Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα 40,5 εκ. ευρώ περιμένουν την Εγνατία να τα δημοπρατήσει

Τα 40,5 εκ. ευρώ περιμένουν την Εγνατία να τα δημοπρατήσει

0

Απάντηση Γιαννακίδη με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ε» για τον κάθετο άξονα Ξάνθης

 

Σ. Γιαννακίδης: «Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα …είναι απολύτως έκθετοι και οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στη δημοπράτηση των επόμενων τμημάτων»

 

Με αφορμή ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 12/10/2019 που αφορά τον κάθετο άξονα της Ξάνθης και σε απάντηση των δηλώσεων του μέλους του Δ. Σ. της Εγνατίας κ. Αντώνη Πασχάλη ότι ο πρώην υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης υπέγραψε μεν απόφαση για 40,5 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά δέσμευση του ποσού δεν έχει γίνει, ο κ. Γιαννακίδης  «σπάει τη σιωπή του», δηλώνοντας τα παρακάτω:

Σ. Γιαννακίδης: «Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα …είναι απολύτως έκθετοι και οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στη δημοπράτηση των επόμενων τμημάτων»

Σε δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Γιαννακίδης τονίζει τα εξής: «Διαπιστώνουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια της ΝΔ να αντιστρέψει την πραγματικότητα προκειμένου να απαξιώσει και να αποδομήσει όλα όσα έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έδωσαν λύση σε εκκρεμότητες ολόκληρων δεκαετιών. Έτσι και στην περίπτωση του έργου του Κάθετου Άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων, το οποίο “ξεκόλλησε” και ξεκίνησε να υλοποιείται επί ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι “δεν έχουν δεσμευτεί” τα 40,5 εκατ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των επόμενων τμημάτων . Τους πληροφορούμε, για να μην ψάχνουν σε λάθος “συρτάρια”, ότι έχουμε ήδη υπογράψει τον Ιούνιο του 2019 την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του σχετικού ποσού που αφορά στη δημοπράτηση των υποτμημάτων «Παράκαμψη Μελιβοίων», μήκους 2,24 χλμ και «Μελίβοια-Δημάριο», μήκους 8,24 χλμ.

Εκτός αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει το έργο με διάφορες παιδαριώδεις προφάσεις ή το θυσιάζει στο πλαίσιο της μείωσης κατά 600 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και τα στελέχη της ΝΔ είναι απολύτως έκθετοι και οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στη δημοπράτηση των επόμενων τμημάτων, με τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί.

Όσον αφορά σκέψεις κάποιων για αλλαγή της χάραξης, προφανώς όποιος το αποφασίσει θα αναλάβει και το πολιτικό κόστος να τινάξει στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα ενός έργου που είναι ώριμο μελετητικά και προχωρά στις δημοπρατήσεις. Μια ρεαλιστική πρόταση όμως θα ήταν η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου Ξάνθης- ΔΕ Σταυρούπολης προκειμένου να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες απαιτήσεις και να αναδείξει περαιτέρω την περιοχή.

Τους υπενθυμίζουμε, για να μην το ψάχνουν επίσης, ότι έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε πόρους 3,4 εκατ. ευρώ, που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την μελέτη και του τελευταίου εκκρεμούς τμήματος του Κάθετου Άξονα, μήκους 6 χλμ που αφορά στην Ανατολική Παράκαμψη Ξάνθης προκειμένου να δημοπρατηθεί άμεσα από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και να εξυπηρετήσει τόσο την πόλη της Ξάνθης όσο και τον όγκο της κίνησης που προέρχεται από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο αλλά και την περιοχή της Σταυρούπολης.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ματαίωση της δρομολογημένης – με εξασφάλιση της χρηματοδότησης – υλοποίησης των έργων καθιστά την κυβέρνηση της ΝΔ και την Διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε» υπόλογη έναντι των πολιτών της ΑΜΘ».

Διευκρίνιση: Μπορεί να γίνει άμεσα η δημοπράτηση αν και εφόσον το αποφασίσει η Εγνατία

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση με υπογραφή του υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη με αριθμό 1016 έχει αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 6ΔΑΒ465Χ18 –ΦΠΗ).  Όπως επίσης και η απόφαση ένταξης της μελέτης που αφορά στην Ανατολική Παράκαμψη Ξάνθης, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ: 6Ψ6Μ465Χ18- Α9Ε). Να διευκρινίσουμε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι:  Όταν ο φορέας, στην περίπτωσή μας η Εγνατία Οδός,  ξεκινήσει τη δημοπράτηση, υποβάλει το αίτημα για να ζητήσει την κατανομή από τους δεσμευμένους πόρους (για όποιο ποσό δαπανήσει). Γι αυτό και δεν εγγράφονται ποσά στις τριμηνιαίες πιστώσεις. Αυτό αναφέρει και η εγκύκλιος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον σωστό προγραμματισμό. Σύμφωνα μ’ αυτό, αν και εφόσον η Εγνατία αποφασίσει να δημοπρατήσει τα έργα τα χρήματα είναι διαθέσιμα και μπορούν άμεσα να εκταμιευτούν. Αν αυτό δεν γίνει εντός του 2019 τότε μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο έτος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…