Δώρο γάμου
Γαμήλιο δώρο, ένα οικόπεδο!
Ναι, σωστά διαβάσατε. Αυτό σκέφτεται να υλοποιήσει ο δήμαρχος Μαρώνειας- Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Τα οικόπεδα που ετοιμάζονται θα δοθούν σε νιόπαντρα ζευγάρια που θα μείνουν στο δήμο.
Το οικόπεδο που έχει επιλεγεί για να γίνει η διανομή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 62 ζευγάρια. Αρκεί βέβαια να βρεθούν οι νιόπαντροι που θα μείνουν Σάπες.
Γ.Δ.
Ξαφνικός θάνατος του Γιάννη Σιούτα
Απεβίωσε ξαφνικά στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του ύπνου του ο Ιωάννης Σιούτας σε ηλικία 43 χρόνων.
Ο άτυχος Σιούτας ασχολείτο με τον τομέα των υγρών καυσίμων και διετέλεσε και πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Ξάνθης, ενώ ήταν πατέρας ενός μικρού παιδιού.
Στην οικογένειά του και στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Γ.Δ.
Μισό Πόθεν Έσχες
Πληροφορηθήκαμε για άλλη μια φορά, έστω με καθυστέρηση ετών, τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών μας. Δεν θα μείνω στο ύψος αυτών, αλλά στην κοροϊδία. Διότι όλοι τους ανακοινώνουν το μισό
ποσό που εισπράττουν διότι αυτό φορολογείται! Δηλαδή μας κοροϊδεύουν κι από πάνω.
Τέλος πάντων, όλη αυτή η ιστορία του Πόθεν Έσχες είναι μια κοροϊδία, κωμωδία, ξεφτίλα. Γίνεται έτσι για τυπικούς λόγους, για τα μάτια των αφελών. Κι αυτό διότι δεν γίνεται γνωστό, όχι μόνον το ακριβές ποσό, αλλά κυρίως ο τρόπος που αποκτήθηκε.
Απλά, κάποιοι, πολλοί, εξαντλούν στα ποσά την περιέργειά τους και τα ακίνητα, τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Γ..Δ.
Με ενυπόγραφη ευθύνη
Τα περισσότερα, εάν όχι όλα, κείμενα και σχόλια της Εφημερίδας μας είναι ευνυπόγραφα. Αυτό, πέρα από όλα τ’ άλλα, σηματοδοτεί την αίσθηση της ευθύνης. Ευθύνης έναντι των αναγνωστών πρωτίστως, αλλά και έναντι του γεγονότος και της αλήθειας.
Ειδήσεις και σχόλια με υπογραφή θέτουν σε δοκιμασία αυτόν καθ’αυτόν τον δημοσιογράφο έναντι της κοινωνίας. Της τοπικής γνωστής κοινωνίας. Η οποία προσδοκά από την εφημερίδα που επέλεξε για την ενημέρωσή της και μια παιδευτική και υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά.
Όλα τ’ άλλα ακολουθούν.
Γ.Δ.
Σταμάτησε η αποχή
Τερματίσθηκε η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο. Παράλληλα, ως φυσική εξέλιξη, σταμάτησε και η παρουσία των μητέρων των μαθητών. Έτσι, έληξε μια σύντομη περίοδος «αγώνα» για τη δημιουργία νέων αιθουσών (προκάτ) ή νέου κτιρίου στην πόλη.
Βέβαια, το δικαίωμα στις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις είναι ελεύθερο και έτσι εκφράστηκε εξάλλου. Όμως, κανείς δεν απάντησε στο εύλογο ερώτημα «πώς έτσι φέτος, ξαφνικά, μαθητές της ορεινής περιοχής –κυρίως- ενώ είχαν επιλογή σε Γυμνάσια και Λύκειο κοντά στον τόπο κατοικίας τους, προτίμησαν να έρθουν σ’αυτό της Ξάνθης συγκεκριμένα κι όχι στα τόσα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια;
Μια απάντηση είναι απαραίτητη.
Γ.Δ.
Στην Κρήτη και Πελοπόννησο
Στη Μόρια της Λέσβου κυρίως, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση συσκέπτεται για να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα και μάλλον αυτό θα γίνει, αλλά ας μην ξεχαστεί μια σοβαρή παράμετρος. Κι αυτή είναι το να μεταφερθούν πρόσφυγες σε Κρήτη και Πελοπόννησο.
Είναι οι δύο αυτές περιοχές της χώρας που δεν έχουν φιλοξενήσει ακόμη ούτε έναν. Κι αυτό είναι άδικο (το λιγότερο) για το δράμα που βιώνουν τα νησιά και άλλες περιοχές.
Η λύση λοιπόν είναι να φύγουν από τη Λέσβο προς το εσωτερικό και από κει να αφεθούν να πάνε όπου θέλουν.
Γ.Δ.
Ερωτήματα
Ποιον βοηθά η στείρα αντιπολίτευση; Σίγουρα όχι τους δημότες. Όπου αυτό συμβαίνει, είναι εις βάρος των δημοτικών συμφερόντων. Μπορεί όμως μοναδικός στόχος μιας αντιπολίτευσης να είναι η άρνηση και η αποχή; Και να αγνοούνται τα όποια συμφέροντα των δημοτών; Οι οποίοι προσδοκούν να δουλεύει το δημοτικό συμβούλιο, να ψηφίζει και να παίρνει αποφάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων;
Πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση το ρόλο και την αποστολή της; απέχοντας ή καταψηφίζοντας; Δημιουργώντας καθυστέρηση; Διότι τα θέματα τελικά θα ψηφιστούν.
Δυστυχώς, αποδεικνύεται από την αρχή ακόμη πως είμαστε ως λαός ανώριμος για την απλή αναλογική.
Γ.Δ.
Όταν δεν συζητείς κανείς δεν σε ακούει
Η πολιτική στα δημοκρατικά κράτη γίνεται μέσω συζήτησης και ψηφοφορίας (εκλογές). Προφανώς πολιτική δεν γίνεται με γινάτι, μούτρα και εγωισμούς. Παραθέτεις τα επιχειρήματά σου, εάν γίνουν αποδεκτά κερδίζεις, εάν όχι πας στην αντιπολίτευση και εκεί λειτουργείς με τους κανόνες της Δημοκρατίας. Συζητάς, λες τις ιδέες σου, κάνεις προτάσεις που τίθενται σε ψηφοφορία και έτσι προχωρά η διαδικασία.
Όμως συζητάς, λες τις απόψεις σου, τις υποστηρίζεις συμμετέχοντας. Όταν δεν συζητάς, πεισμώνεις, έχεις εμμονές, κανείς δεν σε ακούει. Και τότε χάνεις και το όποιο δίκιο σου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Γ.Δ.
Δηλαδή ο κ. Δημαρχόπουλος έγινε υπέρμαχος της απλής αναλογικής τώρα; Τι λέει η ΝΟΔΕ;
Έκπληξη και πολλά ερωτηματικά αποτελεί το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος και η παράταξή του συνυπογράφουν το ίδιο κείμενο μαζί με τις παρατάξεις των κυρίων Μελισσόπουλου, Χατζηθεοδώρου και Παπαχρόνη εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζοντας πως καταργούν το διάλογο, τα όργανα των αποφάσεων, την ουσιαστική αντιπολίτευση και δημιουργούν ένα νόθο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Και καλά οι παρατάξεις Χατζηθεοδώρου και του Μελισσόπουλου να το λένε αυτό ακόμη και του Παπαχρόνη που διατήρησε ένα πιο ανεξάρτητο πολιτικό προφίλ αλλά και του κ. Δημαρχόπουλου; Τι, πως, πότε και γιατί μας προέκυψε υπέρμαχος της απλής αναλογικής και του νόμου του Κλεισθένη που κατακεραύνωνε ως δήμαρχος; Και έρχεται τώρα να κατακεραυνώσει τον νόμο Θεοδωρικάκου της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Να ξεχάσουμε ότι κατέβηκε με την σημαία της ΝΔ στις εκλογές.; Αλήθεια τι λέει η ΝΟΔΕ Ξάνθης για τη στάση του κ. Δημαρχόπουλου;
Τίθεται ή όχι πολιτικό θέμα ένας πρώην δήμαρχος να αντιπολιτεύεται ένα νόμο της κυβέρνησης όταν ο ίδιος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος;
Μ.Ξ.
Βρήκαν χρέος σε νεκρό από το 2005!
Ποιος μπορεί να καταφέρει να ξαναζωντανέψει ένα εκλιπόντα επί μια 15ετία; Και πριν απαντήσετε μειδιώντας «κανείς» θα σας διαψεύσω λέγοντας: «Μα η Εφορία»! Ναι η Εφορία, που ούτε ζωντανός ούτε νεκρός ησυχάζεις απ’ αυτή!
Συνέβη λοιπόν στην Ξάνθη: Η Εφορία έστειλε ραβασάκι με παραλήπτη νεκρό από το 2005 να πληρώσει 1.500 ευρώ φόρο. Το παρέλαβαν οι κληρονόμοι που έως τότε δεν γνώριζαν το παραμικρό ότι ο πατέρας τους είχε κάποιο χρέος στην Εφορία. Απευθύνθηκαν λοιπόν στην Εφορία για να μάθουν ότι εκεί δεν τον θεωρούσαν πεθαμένο και όχι βέβαια με ευθύνη των κληρονόμων. Άρχισε λοιπόν μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία που ακόμη δεν είναι γνωστό που θα καταλήξει και τι θα πληρώσουν στο τέλος οι κληρονόμοι!
Γιατί αυτά να συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας; Αλήθεια γιατί; Και ως πότε;
Μ.Ξ.