Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

0

Ξεχωρίζουμε αρνητικά
Διαβάζουμε συχνά για βανδαλισμούς σε πάρκα, παιδικές χαρές, δημοτική και εν γένει δημόσια περιουσία, σε σχολεία που καταστρέφουν σπάζοντας και καίγοντας.
Και ρωτάει ο απλός πολίτης και απορεί: Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που καταστρέφουν με τόση μανία, που χωρίς λόγο εκδηλώνουν καταστροφικές τάσεις;
Συνήθως οι δράστες τέτοιων αντικοινωνικών εκδηλώσεων δεν εντοπίζονται. Κι αν εντοπιστούν και είναι νέοι, εκδηλώνεται ένα δίχτυ προστασίας με το αιτιολογικό, «νέοι είναι, να μην καταστραφεί το μέλλον τους…», κι έτσι αφήνονται ελεύθεροι. Το εάν συνεχίζουν ή όχι, άγνωστο.
Όμως ως φαινόμενο, είναι γεγονός ότι ο νεοέλληνας δεν σέβεται καθόλου τη δημοτική και δημόσια περιουσία. Και αποτελεί ένα μυστήριο αυτή του η λειτουργία και αντίληψη που τον χαρακτηρίζει παγκοσμίως αρνητικά…
Γ.Δ.


Άγρια ζώα στις πόλεις
Δεν αποτελεί φαινόμενο η εμφάνιση αγριογούρουνων στον κάμπο της Ξάνθης. Κάθε άλλο μάλιστα. Άγρια ζώα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους σε χωριά και πόλεις σε πολλές περιοχές της χώρας με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την άγρια πανίδα του τόπου μας.
Επανεμφανίστηκαν και σε μεγάλο μάλιστα αριθμό τσακάλια, λύκοι, αρκούδες και βέβαια αγριογούρουνα, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των λαγών, ζαρκαδιών και ελαφιών.
Κι αν μεν τα τελευταία δεν είναι επικίνδυνα, τα πρώτα είναι και με το παραπάνω. Το γιατί αυτής της αύξησης του αριθμού των άγριων ζώων έχει την δικαιολογία αλλά η λύση είναι υπόθεση της πολιτείας και μόνο.
Γ.Δ.


ΕΒΖ, τέλος
Τέλος εποχής για την τευτλοπαραγωγή στην Ελλάδα, μαζί και το τέλος των εργοστασίων της ΕΒΖ. Χρεοκοπημένη η Βιομηχανία Ζαχάρεως σήμερα, εντάχθηκε στο άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα και η αυλαία έπεσε οριστικά και αμετάκλητα.
Τα εργοστάσια που υπολειτουργούσαν  θα κλείσουν και ζάχαρη θα εισάγεται από τα δύο εργοστάσια στη Σερβία τα οποία είναι μάλιστα κερδοφόρα!
Το γιατί τα εργοστάσια στην Ελλάδα ήταν ζημιογόνα και της Σερβίας (πάλι της ΕΒΖ) κερδοφόρα, ε, αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές, οι διοικήσεις και τέλος οι κυβερνήσεις που διόριζαν συνέχεια χωρίς να είναι απαραίτητοι.
Το ίδιο έγινε με τη ΣΕΒΑΘ, την ΣΕΠΕΚ και τα βαμβακουργεία που κόστισαν πάνω από 2 δισ. δραχμές…
Γ.Δ.


Έχει διαφορά
Επειδή σ’αυτόν τον τόπο κάποια πράγματα σκόπιμα διαστρεβλώνονται και τα αυτονόητα αγνοούνται, πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει σάτιρα. Σάτιρα μιας πράξης, μιας άποψης, μιας θέσης, μιας στάσης ζωής.
Σάτιρα προφορικού ή γραπτού λόγου. Είναι άλλο η σάτιρα λόγω πράξεων κι άλλο η χλεύη ατόμων ή ομάδων. Έτσι, ξεχωρίζουν τα πράγματα και μπαίνουν στη σωστή τους βάση.
Ας τα έχουν υπόψιν τους αυτά κάποιοι που χλευάζουν συμπολίτες σχεδόν καθημερινά. Χρησιμοποιώντας προσβλητικές έως υβριστικές εκφράσεις.
Γ.Δ.


Διενέξεις μεταξύ τους
Μαλώνουν τα μεγάλα συμφέροντα παγκοσμίως και το κόστος το πληρώνουν τα μικρά και αδύναμα κράτη. Παραδείγματα πολλά, άπειρα. Γι’ αυτό και οι μικροί φρονίμως ποιούντες, δεν πρέπει ν’ ανακατεύονται στις δουλειές των μεγάλων δυνάμεων, εκτός κι αν θα συμμετάσχουν στη διανομή των λαφύρων.
Πρόσφατο το παράδειγμα των Αμερικανών. Έφυγαν από τη Συρία, εγκατέλειψαν τους Κούρδους που πολέμησαν τους αντάρτες του ISIS και πήγαν να «φυλάξουν» τις πετρελαιοπηγές στο Ιράκ. Το οποίο Ιράκ ήταν αυτοί οι οποίοι το αποσταθεροποίησαν και σχεδόν διέλυσαν ως κρατική οντότητα.
Διενέξεις μεταξύ τους για τα συμφέροντα και μόνον και τίποτε άλλο. Όποιος τυχόν, έχει άλλη άποψη ως ιδεαλιστής, πλανάται.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Γ.Δ.


Αποχαιρέτησαν την “Wolf”
Οι άνθρωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιοχής μας αποχαιρέτησαν ένα θηλυκό Γερμανικό Ποιμενικό που με έδρα την πόλη μας έδρασε επί 12 χρόνια.
Η “Wolf” όπως ήταν το όνομά της, ήταν ένα εκπαιδευμένο σκυλί στις Έρευνες Διάσωσης Αγνοουμένων. Η δράση και η εκπαίδευση της “Wolf” δεν περιοριζόταν μόνο στο νομό Ξάνθης, αλλά ανά την επικράτεια και το εξωτερικό.
Γ.Δ.


 Μέχρι το 2060
Καλό είναι να γνωρίζουμε ως πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας πού βρισκόμαστε σήμερα, τι έγινε πριν και τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια από οικονομικής πλευράς. Κι αυτό, σε σχέση πάντα με τα χρήματα που δανειστήκαμε την περίοδο των Μνημονίων και τα οποία χρωστάμε εμείς οι πολίτες, μην το ξεχνάμε αυτό.
Πήραμε την περίοδο 2012-15, ούτε λίγο ούτε πολύ 141,84 δισ. ευρώ από τον ESFM. Από αυτά έχουμε ξεπληρώσει 10,93 δισ. ευρώ ή ποσοστό 7,71%. Από τον ESM την περίοδο 2015-18 δανειστήκαμε άλλα 61,93 δισ. ευρώ και έχουμε ξεπληρώσει 2,08 δισ. ευρώ ή 3,35%.
Αυτά τα τελευταία ήταν το τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ με την «περήφανη» διαπραγμάτευση και τον Γιάνη που έγινε ταινία…
Θα τα ξεχρεώνουμε όλα, κι αυτά και τα προηγούμενα, παιδιά και εγγόνια μέχρι το 2060!
Γ.Δ.


«Μεγάλα μπουκιά φάε, μεγάλα λόγια μη λες»
Θυμόσοφος ο ελληνικός λαός και το έχει αποδείξει περίτρανα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έτσι, ανάμεσα σε άλλα πολλά που έχει πει και που εκφράζουν αυτή τη λαϊκή σοφία είναι και το γνωστό σε όλους «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλα λόγια μη λες». Και αναφέρει το γνωμικό αυτό για να τονίσει πως καλό και φρόνιμο είναι να αποφεύγονται τα πολλά λόγια κυρίως δε τα μεγάλα που στο τέλος, συνήθως δεν υλοποιούνται.
Μου τα θύμισε όλα αυτά φίλος του ποδοσφαίρου και μάλιστα της τοπικής μας ομάδας. Όταν έβλεπε και διάβαζε τους πανηγυρισμούς της ομάδας μας. Όταν κάποιοι έγραφαν και άλλοι μιλούσαν για… Ευρώπη!
Από τότε η ομάδα μας δεν σταύρωσε νίκη κι έχει κολλήσει επικίνδυνα,χάνοντας μάλιστα και στο Κύπελλο Ελλάδος με 2-1.
-Μεγάλα λόγια πολλά, έργα μικρά. Πριν το τέλος τα κακαρίσματα δεν έχουν νόημα διότι δείχνουν ανοησία.
Γ.Δ.


Τα μεθεόρτια… και οι άστοχες δηλώσεις
Στον απόηχο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και στις δηλώσεις που έγιναν από επισήμους. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ακούστηκαν πολύ μεγάλες ανακρίβειες που δείχνουν ιστορική άγνοια και όχι μόνο αλλά επιπλέον και διαστρέβλωση τον ιστορικών γεγονότων στην προσπάθειά τους να συνδεθούν με τα σημερινά δεδομένα. Δεν μπορεί η υπουργός Παιδείας να λέει ότι οι ήρωες του’40 είπαν ΟΧΙ στον …λαϊκισμό. Είπαν ΌΧΙ στον φασισμό και στην υποδούλωση της πατρίδας από την Ναζιστική Ιταλία και Γερμανία. Δεν μπορεί επίσης η υφυπουργός Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου στην προσπάθειά της να πρωτοτυπήσει να συνδέει το έπος του ’40 με τον εθελοντισμό και με τη φράση του Αϊνστάιν που αναφέρεται στην σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
Είναι προτιμότερη η σιωπή από κάτι τέτοιες απαράδεκτες φλυαρίες που είναι ασέβεια στην ιστορική μνήμη.
Μ.Ξ.


Μια διαφορετική παρέλαση
Σάλο προκάλεσε μια ομάδα κοριτσιών που παρεισέφρησαν στην παρέλασης στο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας  και παρήλασαν μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που θύμιζε κινήσεις παντομίμας. Οι ίδιες σε επιστολή τους στην Εφημερίδα των Συντακτών εξηγούν: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά. Τι κοινό μπορεί να’ χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία;».
Ο τρόπος που επέλεξαν και το αντιπολεμικό μήνυμα που θέλησαν στείλουν βρήκε σφοδρές αντιδράσεις από κάποιους γνωστούς θεματοφύλακες του συντηρητισμού που άρχισαν το γνωστό τους παραλήρημα. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για ελευθερία …αλλά δεν αποδέχονται την ελευθερία έκφρασης του άλλου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …