Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

0

Δεν είναι υπέρ του προλαμβάνειν;
Μυστήριες απόψεις εκφράζει ο πρώην δήμαρχος Χ.Δημαρχόπουλος εσχάτως, και το γεγονός δημιουργεί ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα προχθές, ήταν αντίθετος στο να εγκριθεί ένα μικρό ποσό για την προμήθεια ομπρελών για την πιθανότητα βροχής (σύμφωνα με την ΕΜΥ), ανήμερα του εορτασμού. Ομπρέλες που θα χρησιμοποιηθούν για τους επίσημους προσκεκλημένους. Αυτό και η πρόβλεψη εξέδρας για τη συναυλία στο Αμοιρίδειο, επίσης εκφράστηκε αρνητικά.
Το ότι προβλέπουν οι του δήμου πιθανά συμβάντα για να είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν εγκαίρως προλαμβάνοντάς τα, δεν το εγκρίνει. Δηλαδή δεν είναι υπέρ του προλαμβάνειν ή απλώς αντιπολιτεύεται και μάλιστα χοντροκομμένα…
Γ.Δ.


Μια οικονομική συμφωνία
Είναι απορίας άξιον η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί θέμα για ένα μη θέμα. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άρνησή του στην επιθυμία του Ομίλου Alter Ego να εξαγοράσει τη Forthnet. Ένας ιδιώτης, ο εφοπλιστής Μαρινάκης, επιθυμεί να επενδύσει κάποια χρήματά του με την εξαγορά μιας λειτουργούσας επιχείρησης η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή.
Τι το κακό υπάρχει στην επιθυμία Μαρινάκη αλήθεια; Υπάρχουν θεσμοί, ανεξάρτητες αρχές, που θα κρίνουν για το νόμιμο ή όχι της εξαγοράς που είναι μια οικονομική συναλλαγή. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Γ.Δ.


Νέα καταστήματα
Οργασμός νέων καταστημάτων στην πόλη μας. Το φαινόμενο βέβαια εμφανίζεται σε έκταση στο εμπορικό κέντρο, όπου δημιουργούνται νέα καφέ και ταβέρνες.
Μάλιστα παρατηρήσαμε πως επιλέγουν οι νέοι επαγγελματίες παλιά κτίρια στα οποία αναδεικνύουν ακριβώς την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και υλικά.
Για το θέμα των νέων καταστημάτων θα πρέπει να τονίσουμε πως στηρίζονται και στη γνωστή επιδότηση-βοήθεια του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία τους.
Βέβαια όλες αυτές οι νέες επαγγελματικές προσπάθειες δεν έχουν συνέχεια. Κάποιες «ζουν» κάποιους μήνες και στη συνέχεια κλείνουν.
Το επιχειρείν όμως και στην πλέον απλή του μορφή είναι δύσκολη υπόθεση.
Γ.Δ.


Τουίτερ
Ιδού κι ένα τουίτ που σε λίγες λέξεις λέει πολλά για τους νεοέλληνες.
Διαβάστε: «Στην Ελλάδα τρως πρόστιμο αν δεν έχεις βιβλιάριο εμβολιασμού του σκύλου σου, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να εμβολιάσεις το παιδί σου!»
Το αφήνω εδώ να υπάρχει προς προβληματισμό…


Λόγος συχνός κι επίκαιρος
Μυαλό δεν θα βάλουμε, νοοτροπία προς το καλύτερο δεν θ’αλλάξουμε. Πολλά είναι τα στραβά του χαρακτήρα μας, αλλά αυτό που σχολιάζουμε για πολλοστή φορά είναι αυτό με την άποψη που έχουμε για τα σκουπίδια.
Σκουπίδια παντού αφήνουμε ανεξέλεγκτα, στρώματα, κλαδιά, έπιπλα σε όλες τις ποικιλίες που επιμένουν οι νεοέλληνες να πετούν και να βρωμίζουν τη γειτονιά, το δρόμο, το περιβάλλον γενικώς.
Υπάρχει πιθανότητα αλλαγής; Δύσκολο να απαντηθεί γιατί οι ενδείξεις δεν βοηθούν, κι ούτε πρακτικά μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω μας.
Είναι θέμα Παιδείας  θα πει κάποιος. Παιδείας, ναι, αλλά βλέπετε εσείς ν΄ αλλάζει τίποτε;
Γ.Δ.


Γραφικότητες…
Αυτή η κατάσταση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Εργατικού κέντρου Ξάνθης με μηδενική συμμετοχή πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Πλέον έχει λάβει διαστάσεις γραφικότητας και η εικόνα με τους 4 – 5 συνδικαλιστές να σουλατσάρουν έξω από το Εργατικό αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού που είναι πανομοιότυπες και προσπαθεί να εξηγήσει τα αυταπόδεικτα χωρίς ποτέ να μπει στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο συνδικαλισμός  στην Ξάνθη δεν έχει ακροατήριο. Φταίνε οι συνδικαλιστές;  Φταίει η κούραση και η απογοήτευση του κόσμου;  Φταίει η συνειδητοποίηση ότι μόνο χάσιμο χρημάτων είναι η απεργία και δεν έχει κανένα αντίκρισμα;  Όλα αυτά και άλλα τόσα. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει έντονη απαξίωση και αν θέλει το Εργατικό κέντρο να περισώσει τουλάχιστον το κύρος και την αξιοπρέπειά του ως φορέας να μην μπαίνει καν στην διαδικασία να προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις.
Μ.Ξ.


Μηχανισμός ανανέωσης των κοινωνιών
Για όσους προσεγγίζουν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών με μια διαφορετική προσέγγιση πέραν αυτής των φωνών και ύβρεων αποδέχονται μια βασική αρχή και αυτή είναι η εξής: Ότι πρόκειται για ένα μηχανισμό ανανέωσης των κοινωνιών.
Μάλιστα το πρόβλημα αυτό το έχουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές κοινωνίες όπως Γερμανία, Σκανδιναβία και βέβαια η Ελλάδα.
Κατά το παρελθόν η Ευρώπη απορρόφησε μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών αλλά σήμερα εκφράζουν κάποιες χώρες μια άλλη αντίληψη στην αντιμετώπιση αυτή, χώρες δε κυρίως που προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ, της άλλοτε κραταιάς (;) Σοβιετικής Ένωσης.
Γ.Δ.


Θα συνεχίσουν να έρχονται
Όμως, η μετανάστευση και η μετακίνηση προσφύγων δεν είναι «ροή» για να αντιμετωπιστεί με κατάλληλες πρακτικές «φραγής». Είναι επιλογή ανθρώπων που επιθυμούν ένα καλύτερο αύριο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο τόπος τους δεν τους το προσφέρει, ακριβώς επειδή ο πλούτος και οι ευκαιρίες κατανέμονται άνισα, όπως επίσης άνισα κατανέμονται, σε αντίστροφη βέβαια κατεύθυνση, οι πόλεμοι και οι κακουχίες. Επομένως, θα συνεχίσουν να έρχονται.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται είτε να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και μαζί το δικαίωμα στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, είτε να επιμείνουν σε πολιτικές και μέτρα που απλώς καθιστούν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το άσυλο και η μετανάστευση, μια βάναυση και συχνά θανατηφόρα υπόθεση.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε η Γιορτή της Επετείου

Χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, όλα όσα είχαν προετοιμαστεί, εξελίχθηκαν κανονικά.  Υπάρχει όμως μια σοβαρή παράμετρος που οφείλουμε να επισημάνουμε και σχολιάσουμε ως μια στάση ιδιαίτερα θετική.
Λοιπόν, η πρώτη χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη παρουσία των Ξανθιωτών στην εκδήλωση «Στα βήματα της Απελευθέρωσης».  Γεμάτη η κεντρική πλατεία από Ξανθιώτες που συγκινημένοι και υπερήφανοι συμμετείχαν στις επιδόσεις της σημαίας και της ύψωσης στον ιστό του Ρολογιού της πόλης.
Στιγμές μοναδικές που τιμούν κι αυτούς που τις υλοποιούν, αλλά κυρίως τον Ξανθιώτικο λαό που αυθόρμητα συμμετείχε. Δείχνοντας έτσι με την συμμετοχή του ότι ενωμένος γιορτάζει και τιμά την ίδια την ιστορία του, τους προγόνους του.
Είμαστε δε βέβαιοι πως οι συμπολίτες θα συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και ενθουσιασμό να παρακολουθούν όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Οι μέρες είναι ιστορικές και μοναδικές.
Γ.Δ.


Συρρικνώνεται η περιφέρειά μας – Υπερτερούν οι θάνατοι – Στην Ξάνθη ίσος αριθμός γεννήσεων με θανάτους
Πολύ δυσοίωνα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2018 για τις γεννήσεις και τους θανάτους στην περιφέρειά μας. Αν και η Ξάνθη έχει σχεδόν ίσους αριθμούς το γενικό σύνολο είναι 3.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις! Αυτό είναι απόδειξη ότι η περιφέρειά μας συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο …γερνά! Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 καταγράφηκαν 4.381 γεννήσεις σε όλη την Περιφέρεια, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 7.384, μια εικόνα θλιβερή η οποία συνάμα γεννά πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον της περιοχής.
Τα δε επιμέρους στοιχεία ανά Νομό είναι απογοητευτικά, με την Καβάλα να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ στην Περιφέρεια, μιας και παρουσίασε τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις γεννήσεις και στους θανάτους κατοίκων του Νομού.
Αναλυτικά τα στοιχεία για τους Νομούς της Περιφέρειας
Ροδόπη: 726 γεννήσεις-1.296 θάνατοι (-570)
Έβρος: 1.061 γεννήσεις-1.914 θάνατοι (-853)
Καβάλα: 914 γεννήσεις-1.793 θάνατοι (-879)
Δράμα: 614 γεννήσεις-1.310 θάνατοι (-696)
Ξάνθη: 1.066 γεννήσεις-1.071 θάνατοι (-5)
Σύνολο για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ: 4.381 γεννήσεις-7.384 θάνατοι (-3.003)
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…