Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

0

Συνηθισμένη πρακτική
«Πολύ κακό για το τίποτε». Μόνον έτσι θα χαρακτήριζε ένας σοβαρός γνώστης των δημοτικών διαδικασιών όλην αυτήν την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα έξοδα της αποστολής για τις Βρυξέλες.  Πανελληνίως, και επί των ημερών Δημαρχόπουλου, κατ’ επανάληψη έχει συμβεί η ίδια διαδικασία και ποτέ η αντιπολίτευση δεν το έκανε θέμα.
Τι συνέβη; Λόγω του επείγοντος του γεγονότος, έπρεπε η αποστολή των δημοτικών υπαλλήλων να μεταβεί στις Βρυξέλες για την παρακολούθηση ημερίδας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και λοιπές διαδικασίες. Η αποστολή πήγε, αλλά το ποσό των εξόδων μετάβασης δεν είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο. Το οποίο συμβούλιο στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση εγκρίνει το ποσό βάσει των παραστατικών.
-Δεν είδαν την ουσία, αλλά το τυπικό το οποίο είναι πανελληνίως αποδεκτό και άνευ ουσιαστικής αξίας.
-Για την περίπτωση ο λαός μας λέει το γνωστό «σιγά μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου…»
Γ.Δ.


Λόγια λογικής και…
Μέσα στην αντιπολιτευτική έξαρση προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν και λόγια που αξίζουν να τονιστούν διότι ακριβώς σηματοδούσαν μια άλλη αντίληψη της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Έτσι, Παπαχρόνης και Σαββίδης, ξεπερνώντας το τυπικό της υπόθεσης, υπερέβησαν και αυτή τη νοοτροπία «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Τοποθετήθηκαν καίρια και με ρεαλισμό. Τα υπόλοιπα ήταν φιοριτούρες για το θεαθήναι όπως ξεκίνησε τη δική του επιθετική διαδρομή ο Λύρατζης. Ο οποίος «ξέχασε» τις δικές του λειτουργίες χρόνια τώρα για τα ίδια θέματα.
Επιλεκτική μνήμη και κατευθυνόμενη αντίδραση άσκησης αντιπολίτευσης.
Γ.Δ.


Πολιτική εν Ελλάδι
Φίλος που παρακολουθεί με προσοχή και επιμέλεια τα πολιτικά δρώμενα του τόπου αλλά και της χώρας, μου τηλεφώνησε προχθές με ύφος κάπως ειρωνικό και μου είπε: Ακούω τον Τσίπρα στη βουλή και πονάει το μυαλό μου. Κατηγορεί ως ρεβανσιστή τον Μητσοτάκη, επειδή ζητά τη διερεύνηση των ευθυνών ενός αναπληρωτή υπουργού. Κι απορώ. Ξέχασε ότι ο ίδιος έκανε το ίδιο και χειρότερα για δύο πρωθυπουργούς κι οκτώ υπουργούς; Αυτός δεν ήταν;
-Και η απάντησή μου: Στην χώρα μας δυστυχώς, Πολιτική και Πολιτικοί, δεν αλλάζουν εύκολα.
Γ.Δ.


Προσυπογράφω!
Το διάβασα και σας το μεταφέρω:
Λιγνίτη δεν θέλετε, γιατί προκαλεί καρκίνο.
Πυρηνικά δε θέλετε, γιατί είδατε το Τσέρνομπιλ.
Ηλιακή δε θέλετε γιατί πιάνει χώρο.
Υδροηλεκτρικά δεν θέλετε γιατί αναστατώνονται οι πέστροφες.
Ανεμογεννήτριες δεν θέλετε, γιατί σας χαλάνε τη θέα.
Ρεύμα όμως; Θέλετε, βέβαια και θέλετε.
Για την αντιγραφή
Γ.Δ.


Φονιάδες των λαών γυρίστε πίσω!
Το γεγονός ότι ο Τραμπ αποφάσισε να εφαρμόσει το νέο του δόγμα, να πάψει η Αμερική να είναι ο χωροφύλακας του πλανήτη, θα έπρεπε να σκορπίσει χαρά σε ένα κομμάτι του πληθυσμού της χώρας μας, αυτό που μια φορά τουλάχιστον κάθε χρόνο μαζεύεται για να φωνάξει «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Τώρα που οι φονιάδες των λαών φαίνεται να αποφασίζουν να αφήσουν τους λαούς στη μοίρα τους ή (στην περίπτωση των Κούρδων) στους Τούρκους τους, θα έπρεπε να πανηγυρίζουν τη μέρα αυτή.
Όμως αντί αναστεναγμών ανακούφισης, βλέπουμε πάλι διαμαρτυρίες. Αυτή τη φορά επειδή η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα. Οι φονιάδες των λαών συνεχίζουν να είναι φονιάδες των λαών, αυτή τη φορά εξαιτίας της απροθυμίας τους να επέμβουν, και το μόνο που λείπει είναι ο Γκιωνάκης να λέει «Επεμβάσεις δε θέτε, αποχώρηση δε θέτε, τι θέτε;». Στην πραγματικότητα αυτό που θένε είναι να φωνάζουν για να εκτονώνονται και να έχουν έναν κακό που να φορτώνεται όλα τα κακά στο θέατρο της ζωής τους.
Ο κόσμος όμως αλλάζει και καμιά φορά μπορεί να αλλάξει με τον τρόπο που εύχεσαι και τότε αποδεικνύεται ότι η ευχή σου ήταν στην πραγματικότητα κατάρα. Βλέπετε, η απουσία χωροφύλακα δεν σημαίνει ειρήνη. Σημαίνει συνεχείς συγκρούσεις στις οποίες κάθε φορά επικρατεί ο τραμπούκος νταής της γειτονιάς. Γι’ αυτό ο χωροφύλακας είναι απαραίτητος, κι αφού είναι απαραίτητος είναι προτιμότερο να είναι ο λιγότερο αδίστακτος. Κι αυτό, έστω και υποσυνείδητα, το καταλαβαίνουν οι διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες. Ίσως ήρθε η ώρα να βγουν στους δρόμους και να φωνάξουν «Φονιάδες των λαών, γυρίστε πίσω»!
Μ.Β.


Όλο και χειρότερα…
Είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει παρά τις πιέσεις που δέχεται και την διεθνή κατακραυγή για την επιχείρηση που την έχει βαφτίσει «Πηγή Ειρήνης» και όλοι γνωρίζουν ότι είναι «πηγή αίματος» και άμαχου ακόμη πληθυσμού. Και όπως όλα δείχνουν ανοίγει η όρεξή της και για άλλες περιοχές βαδίζοντας στον εμφανή στόχο που τόσο καθαρά λέει ο Τούρκος πρόεδρος, για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο πλαίσιο αυτό ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε λογαριασμό που φέρει το όνομά του ανήρτησε χάρτη με το νέο – οθωμανικό όραμα της Τουρκίας που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία Τουρκικών Ηνωμένων Πολιτειών! Μέσα σ’ αυτόν παρουσιάζονται χάρτες  τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί δικές της περιοχές και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος, όπως και η Θράκη και νησιά του Αιγαίου.
Μ.Ξ.


«Προφάσεις εν αμαρτίαις»;
Σήκωσε το γάντι επί προσωπικού ο πρώην υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης και σπάει την πολύμηνη σιωπή του απαντώντας για τις αποφάσεις που υπέγραψε για ένταξη στο ΠΔΕ τμημάτων του κάθετου άξονα Ξάνθης με το  ποσό των 40,5 εκ. ευρώ και άλλων 3,5 εκ. ευρώ περίπου για την μελέτη παράκαμψης του κάθετου. Διευκρινίζει δε ότι τα ποσά είναι διαθέσιμα για όποτε δημοπρατηθούν τα τμήματα και η μελέτη από την Εγνατία. Αυτά προς απάντηση του κ. Αντώνη Πασχάλη μέλους του Δ.Σ. της Εγνατίας που σε ρεπορτάζ μας, ισχυρίστηκε ότι οι υπογραφές μπήκαν από τον κ. Γιαννακίδη αλλά δεν έχουν δεσμευτεί τα ποσά. Δηλαδή τότε τι νόημα έχουν να υπογράφουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αν οι αποφάσεις που υπογράφουν δεν είναι δεσμευτικές;
Μήπως να ψάξουν καλύτερα στην Εγνατία;

Εκτός βεβαίως αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει το έργο και προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες που μάλλον παραπέμπουν σε … «προφάσεις εν αμαρτίαις» !
Μ.Ξ.


Το κόκκινο ποτάμι
Κερδίζοντας το τηλεοπτικό κοινό ξεκίνησε η σειρά «Το κόκκινο ποτάμι». Το θέμα του ιδιαίτερα ευαίσθητο, χτύπησε χορδές Ποντίων, Αρμενίων και εν γένει Μικρασιατών γιατί ακριβώς αναφέρεται σε γεγονότα μιας ιδιαίτερα άσχημης περιόδου για τις φυλές αυτές.
Ο σκηνοθέτης Μ. Μανουσάκης προσέγγισε το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, αποδίδει πιστά τις εικόνες της εποχής και τους ανθρώπους με τις προσωπικές και οικογενειακές τους στιγμές, ενώ το τραγούδι της Ζουγανέλη μιλά στην καρδιά.
Γενικά η σειρά που προβάλλεται στο ΟΡΕΝ διακρίνεται για την προσεκτική απόδοση των γεγονότων, είναι επιμελημένη σωστά στα σκηνικά και ενδυματολογικά.
Σημειώνουμε πως αρκετές σκηνές γυρίστηκαν στην Παλιά Πόλη μας.
Γ.Δ.


Κλειστόν
Ένα, ένα κλείνουν εδώ και καιρό τα γραφεία της πολιτικής οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» με ηγέτη τον γνωστό Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται στη φυλακή μετά από καταδίκη του για ποινικό αδίκημα.
Είδαν κι απόειδαν τα μέλη της οργάνωσης πως τα χρέη τους δεν σβήνονται όπως τους υπόσχονταν ο Σώρρας, που διατείνονταν πως διέθετε 600 δισ. δολάρια σε αμερικανικές τράπεζες και διάφορα άλλα μυθολογικά και βέβαια μη αληθινά.
Το πανηγύρι τελικά έλαβε τέλος, οι οπαδοί κουράστηκαν να περιμένουν, κι άρχισαν να φεύγουν προς άλλους προφήτες, για να ελπίσουν σε κάτι άλλο.
Κι έτσι, απαξιωμένο το κίνημα, κατεβάζει ρολά στα γραφεία και πέφτει η αυλαία του τέλους. Το ίδιο συνέβη και στην Ξάνθη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Έμειναν σε κάποιους μόνον οι ελπίδες που αποδείχτηκαν απατηλές και ψεύτικες. Μάλιστα ήταν αυτοί που είχαν πιστέψει περισσότερο στην υπόθεση Σώρρας.
Ας πρόσεχαν…
Γ.Δ.


Κι ένα θετικό νέο: Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο
Θες από φόβο επειδή  πείστηκαν για τις ολέθριες επιπτώσεις του, θες από την κρίση, θες λίγο από τις απαγορεύσεις, είναι γεγονός ότι μειώθηκαν οι καπνιστές στην χώρα μας που είχε στην δεκαετία του ‘80 θλιβερή πρωτιά! Μόλις 17,9% είναι οι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το 9,6% είναι περιστασιακοί, δηλαδή καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα. Το συνολικό ποσοστό αυτών που καπνίζει ανέρχεται στα27,5% είναι σταθερά και σημαντικά μειούμενο, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία είναι από την  έρευνα της ΚαπαResearch την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.  Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι από το σύνολο των καπνιστών, το 65,1% δηλώνει ότι σκέφτεται να κόψει το κάπνισμα στο επόμενο διάστημα. Το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους που δεν απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 81,1% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.
Επιτέλους…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…