Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

0

Αμνήμονες στο δημοτικό συμβούλιο
Μετά τους ενήλικες στο δωμάτιο είχαμε τους ανήλικους και τώρα τους αμνήμονες. Αυτοί βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Ξάνθης. Παρέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι ίδιοι προσωπικά και με εντυπωσιακό τρόπο.
Ομολογούμε πως μας ξάφνιασαν όσοι τουλάχιστον διατηρούμε τη μνήμη μας και είμαστε πολλοί, ας μη το ξεχνούν οι νέοι παίκτες των δημοτικών πραγμάτων.
Βρέθηκαν στα έδρανα του οργάνου της δημοτικής εκπροσώπησης και ξαφνικά, ενώ αναμέναμε άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες, είδαμε μια συσπείρωση και συμπαράταξη αλλότριων προσώπων και κυρίως απόψεων, που είχαν κοινό σκοπό την παρεμπόδιση της λειτουργίας του δημοτικού οργάνου.
Ξαφνιαστήκαμε αρνητικά, και θεωρούμε πως όντας στην αρχή της νέας περιόδου, πως όλα θα διορθωθούν και η ρότα θ’αλλάξει προς την ευθεία πραγματικότητα.
Δεν λέμε όχι στην άσκηση αντιπολίτευσης. Απεναντίας. Προσοχή όμως στις παράξενες ξαφνικές συμμαχίες που κρύβουν παγίδες και αντί οφέλους θα προφέρουν ζημιά.
Η διόρθωση υπάρχει χρόνος να γίνει και είναι προτιμότερη από τη συνέχιση ενός λάθους.
Γ.Δ.


Ήρθε η ώρα της φάρσας;
Λίγα λόγια σε αγαπητούς συμπολίτες, φίλους παλιούς και νέους, ανθρώπους που η επιλογή των Ξανθιωτών τοποθέτησε σ’ ένα σημαντικό δημοκρατικό όργανο. Σ’ αυτό του Δήμου. Που από την αρχαία Αθήνα υπηρέτησαν Πολίτες με σεβασμό στην πόλη και τους θεσμούς.
Είναι γεγονός πως από τότε πολλά άλλαξαν στον θεσμό αυτόν τον Δήμου. Ότι όμως θα φτάναμε στο επίπεδο της ιλαροτραγωδίας, της φάρσας και της απαξίωσης, σήμερα εν έτει 2019, ε, αυτό δεν το περιμέναμε. Μας ξεπερνάει.
Η προσφορά προς το δήμο και ως εκ τούτου προς τους δημότες, δεν είναι θέμα προσωπικής προβολής, μικροεγωισμών, υστεροβουλίας και παιγνίδια υπονόμευσης του θεσμού.
Όσοι από την αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν μ’αυτό το πνεύμα την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο, κάνουν μεγάλο λάθος τακτικής. Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ η όλη υπόθεση γιατί θα τους φέρει απέναντι στην πλειοψηφία των Ξανθιωτών. Που άλλα θέλει από την αντιπολίτευση.
Γ.Δ.


Πρέπει ν’ αλλάξει τη νοοτροπία
Οι πρώτες εικόνες από τις συνεδριάσεις στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν οι αναμενόμενες απ’ όλους. Κάπου έχουν ξεφύγει τα πράγματα.
Με ευθύνη όλων; Να το δεχτώ. Οι παλιοί σύμβουλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους. Δυστυχώς δεν το κάνουν. Και μάλιστα πρωτοστατούν σε αρνητικές εκδηλώσεις, φωνασκίες και λαϊκισμό. Είναι γνωστό ποιοι είναι αυτοί, χρειάζονται ν’ απομονωθούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει με την απόλυτη τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Σώματος.
Οφείλουν ΟΛΟΙ, να περιφρουρήσουν τον θεσμό. Εάν όχι από προσωπικό σεβασμό που υποχρεούνται, αλλά για το μέλλον. Το οποίο δεν έχουν δικαίωμα ΟΛΟΙ να υποθηκεύσουν.
Υ.Γ. Δύο λόγια για τον αγαπητό συμπολίτη και φίλο Σάββα Μελισσόπουλο: Σε ποιο σημείο ο βηματισμός του συναντάει αυτούς και κυρίως αυτόν που τον είχε ως πρώτο στόχο στις εκλογές, για να του μειώσει την εκλογική δύναμη;
-Ας απαντήσει στον εαυτό του κι ας πράξει ανάλογα.
Γ.Δ.


Οι γιορτές συνεχίζονται
Το εορταστικό για τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής της Ξάνθης, θυμίζουμε, πως δεν έληξε με την παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2019.
Αναφέρω τα παραπάνω για να γνωρίζουν οι συμπολίτες για να συμμετέχουν. Προχθές μάλιστα στο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για την Οθωμανοκρατία στην περιοχή μας.
Ας το’ χουν υπόψιν τους οι συμπολίτες το στοιχείο αυτό για να συμμετέχουν όταν μπορούν.
Γ.Δ.


Το γαρ πολύ της θλίψεως…
Για κάποιους της σημερινής αντιπολίτευσης στο δήμο, η παραμονή τους εκεί αποτελεί μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής. Είχαν μάθει διαφορετικά με την κατοχή της εξουσίας και τώρα που την έχασαν, έχασαν και τη σοβαρότητά τους.
Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ένα αντάρτικο στο όργανο με μοναδικό στόχο να δημιουργούν εντυπώσεις. Στο δρόμο αυτόν, προσπαθούν να προσεταιριστούν κι άλλους από την αντιπολίτευση. Το αν θα το καταφέρουν, θα φανεί στην πορεία.
Τους κατανοούμε. Είναι θλιμμένοι από την απώλεια, από την ήττα την οποία δεν περίμεναν με τίποτε. Ευκαιρία να προσαρμοστούν, νικήσουν τη θλίψη τους και αν πραγματικά αγαπούν την Ξάνθη, ας απλώσουν τα χέρια για συνεργασία και ας βοηθήσουν. Και να μην καλύπτονται πίσω από τους αντιπροέδρους.
Τους ζητήθηκε να προτείνουν, δεν το έκαναν, την έχασαν την ευκαιρία, άδικα μέμφονται τον Τσέπελη. Από τη στάση τους έδειξαν ότι δεν επιθυμούσαν τη συναίνεση και τη συνεργασία, προτιμούσαν την όξυνση και την αντιπαράθεση. Έτσι όμως μαζί μ’αυτούς χάνει και η πόλη.
-Αλήθεια, τι δεν καταλαβαίνουν;
Γ.Δ.


Προεδρικό
Η φήμη ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακούγεται εδώ και καιρό. Λέγεται μάλιστα ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος πως έχει ενημερωθεί από τον Κώστα Καραμανλή ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο, στη Νομική του ΑΠΘ, και θα δώσει την πρώτη του διάλεξη στις 22 Οκτωβρίου ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.
Ο ίδιος βέβαια δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα επί του θέματος ενώ χαρακτήρισε αυτές τις συζητήσεις περί Προεδρίας ως  «δημοσιογραφικές».
Πέρα από την προσωπική εκτίμηση που τρέφουμε στο πρόσωπο του Ευάγ. Βενιζέλου, εάν τελικά γίνει η πρόταση προς αυτόν για το αξίωμα του προέδρου, θα είναι όντως μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Ποιοι φταίνε;
Κάποιοι φταίνε για το χάλι μας σαν χώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα ο Δ. Αβραμόπουλος τα είπε, αλλά άργησε. Τα είπε τώρα που φεύγει.
Είπε λοιπόν μια από τις πολλές αλήθειες. Ότι το δημόσιο στη χώρα έχει τις μεγάλες ευθύνες του στη διαδικασία επίλυσης των αιτήσεων που υποβάλλονται για χορήγηση ασύλου. Και το αιτιολόγησε λέγοντας πως στη Γερμανία αυτή η ενέργεια ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες και στη χώρα μας σε 12 μήνες!
Τόνισε δε ότι μέχρι τώρα θα έπρεπε να προωθηθούν πίσω, προς την Τουρκία 35.000 άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο. Τα άτομα όμως αυτά μένουν Ελλάδα και δημιουργούν τα μύρια όσα προβλήματα. Παράλληλα, οι δικαιούχοι ασύλου, μπορούν και πρέπει να έχουν διαφορετική μεταχείριση και δικαίωμα προώθησης στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Άλλη μια απόδειξη της ανίκανης δημόσιας διοίκησης της χώρας μας. η οποία το μόνο που κάνει σωστά είναι να ζητά νέες προσλήψεις και αυξήσεις μισθών.
Γ.Δ.


Όλοι κατά του χρυσού
Με χαμόγελο ειρωνικό, δεν το κρύβω, αντιμετωπίζω αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις φορέων, συλλόγων, δήμων, περιφέρειας και κάθε συλλογικού οργάνου που τάσσεται κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.
Μάλιστα δημοτικά συμβούλια και διαβούλια πιέζονται να βγάζουν ψηφίσματα δηλώνοντας την άρνησή τους. Γίνονται ενημερωτικές ημερίδες όπου ακούγεται μόνον η μία άποψη, αυτή της άρνησης. Η άλλη άποψη δεν ακούγεται καν. Τέτοια δημοκρατική λειτουργία.
Δεν ξαφνιάζομαι από τη συναίνεση, αλίμονο. Έχω συνηθίσει στην ομοψυχία του «ΟΧΙ». Συναίνεση στο «ΝΑΙ» δεν βλέπω.
Τέλος πάντων, οι του «ΟΧΙ» το είπαν, το διακήρυξαν, έβγαλαν φετφάδες και φιρμάνια, η επένδυση για τον χρυσό να μην γίνει.
-Σημείωση: Συνήθως είναι οι ίδιοι που λένε όχι για κάθε επένδυση. Επαγγελματίες της άρνησης στην εξέλιξη, στο νέο, στο διαφορετικό.
Χαμογελάω με κατανόηση αλλά αυτά τα ομόφωνα «ΟΧΙ» κάτι άλλο, ολοκληρωτικό μου θυμίζουν.
Γ.Δ.


Συνάντηση με Αυγενάκη και Βρούτση είχε ο δήμαρχος Ξάνθης
Συνάντηση με τον υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση είχε χθες ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Το θέμα της συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη ήταν το Κολυμβητήριο και  το ανοιχτό κολυμβητήριο στο γήπεδο της ΑΣΠΙΔΑΣ καθώς και κάποιες  εγκαταστάσεις για αθλητισμό Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και ένα κλειστό στίβο για προπονήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αυγενάκης  ήταν πολύ θετικός σ’ όσα του έθεσε ο κ. Τσέπελης και συμφώνησε μάλιστα να συνεργαστούν οι τεχνικές υπηρεσία του δήμου με μηχανικούς του υπουργείου για την επίσπευση των μελετών. Με τον κ. Βρούτση συζήτησαν για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.
Το δήμαρχο Ξάνθης συνόδευε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης.
Μ.Ξ.


Λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει…
Κουραστήκαμε αλλά και μπορεί και να σας  κουράσαμε γράφοντας και ξαναγράφοντας για το κάθετο άξονα της Ξάνθης αλλά πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό που πάνε 15 χρόνια από τότε που έγινε η Διακρατική συμφωνία με την Βουλγαρία και ακόμη δεν έχει τελειώσει ούτε το πρώτο κομμάτι. Αυτό που πραγματικά είναι εξοργιστικό είναι ότι κυβερνήσεις πάνε και έρχονται και λεφτά δεσμεύουν και ξαναδεσμεύουν και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Και τι ακούμε τώρα από μέσα από την Εγνατία; Ότι δεν βρίσκουν τα λεφτά που έβγαλε ο Στάθης Γιαννακίδης απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υπέγραψε μεν αλλά δεν τα βρίσκουν …γιατί δεν δεσμεύτηκαν λένε! Δηλαδή ο πρώην υφυπουργός υπέγραψε έτσι στον βρόντο!
Το να θέλουμε να πούμε ότι η δική μας κυβέρνηση θα βάλει λεφτά στο έργο είναι άλλο και άλλο να μην αναγνωρίζουμε ότι και κάποιοι άλλοι μερίμνησαν γι αυτό το έργο. Το κράτος  έχει συνέχεια και κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…