Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Πιάνει δουλειά» το συνεργείο δίωξης ημίαιμων αγριόχοιρων

«Πιάνει δουλειά» το συνεργείο δίωξης ημίαιμων αγριόχοιρων

0

Συγκροτήθηκε με απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης

 Οι κυνηγοί-μέλη του καλούνται σε σύσκεψη συντονισμού το Σάββατο, μαζί με τον εξοπλισμό τους και τα κυνηγετικά σκυλιά

Με απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης συγκροτείται συνεργείο δίωξης ημίαιμων αγριόχοιρων.

Όπως ενημερώνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, με απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης, αριθμός πρωτοκόλλου 12602/29-10-2019, θα συγκροτηθεί για πρώτη φορά το συνεργείο για την δίωξη-θήρα ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων. Τα μέλη του συνεργείου δίωξης αγριόχοιρων θα προκύπτουν από όσους δηλώσαν συμμετοχή στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου.

Η δράση γίνεται σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 3139/Β/7-8-2019) που αφορά τον έλεγχο πληθυσμών ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Τα μέλη του συνεργείου το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 07:30 το πρωί στο γήπεδο του Ερασμίου με όλο τον εξοπλισμό τους και τα κυνηγετικά σκυλιά.

Η όλη δράση διοργανώνεται και θα επιβλέπεται από το Δασαρχείο Ξάνθης με την παρουσία δασικών υπαλλήλων και την συμβολή των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων.

Συμμόρφωση με την επισήμανση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Υπενθυμίζεται ότι  από τα τέλη Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος με επισήμανσή του κάλεσε τις δασικές υπηρεσίες να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή ρυθμίσεων και μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Το ΥΠΕΝ σημείωνε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ως περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (περιοχές άμεσης προτεραιότητας) για την είσοδο στη Χώρα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), θα πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης ανά Δασική Υπηρεσία για τον έλεγχο- ρύθμιση των πληθυσμών των ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και των αγριόχοιρων και να κοινοποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις συγκρότησης τους στο υπουργείο. Όπως πρόσθετε, οι Δασικές Υπηρεσίες θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως το συντονιστικό τους ρόλο και να προκαλέσουν άμεσα την προβλεπόμενη στην Υπουργική απόφαση σύσκεψη με τις λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), Αγροτικά Κτηνιατρεία, εκπροσώπους των οικείων Ο.Τ.Α, των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων, των τοπικών Γεωργοκτηνοτροφικών Ενώσεων, των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων

Περιοχών κλπ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου κατέληγε: «εκτιμούμε ότι η συμμετοχή στα συνεργεία έμπειρων κυνηγών που είναι μέλη των συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Κυνηγετικών Συλλόγων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική τους λειτουργία και την εκπλήρωση των σκοπών του σχεδιασμού. Για το λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κυνηγών και να υποστηρίξουν στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους το σχεδιασμό, ώστε τα συνεργεία να συγκροτηθούν και να ενεργήσουν άμεσα στο πεδίο».

Ήδη συνεργεία έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές, όπως της Αλεξανδρούπολης και των Σερρών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από το ΣΕΓΕ πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

 Ομιλίες και εργαστήρια για την ενίσχυση και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σ…