Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ούτε τα μισά κτήματα εγγράφηκαν στο Κτηματολόγιο

Ούτε τα μισά κτήματα εγγράφηκαν στο Κτηματολόγιο

0

Λήγει στις 31 Οκτωβρίου και δεν θα δοθεί παράταση –  Σπεύσατε να μπείτε στη λίστα εμπρόθεσμης προσέλευσης

 

Δήλωση με το κληρονομικό δικαίωμα. 20 – 30-% πολιτών στρέφουν την πλάτη στο Κτηματολόγιο για διάφορους λόγους

 

Δέκα μέρες απέμειναν για να λήξει η προθεσμία που δόθηκε για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στους δήμους Αβδήρων και Μύκης και σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Κτηματογράφησης Ξάνθης το ποσοστό κτηματογράφησης για το δήμο Αβδήρων ανέρχεται στο 40% – 45% ενώ στο δήμο Μύκης μόλις στα 30% – 35%. Την ίδια στιγμή από το Κτηματολόγιο οι πολίτες που ενημερώνονται με emails ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ως εκ τούτου αν θέλουν να διασφαλίσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα πρέπει να απευθυνθούν στα Γραφεία και να κάνουν τις δηλώσει στους.

Δεν θα δοθεί νέα παράταση από το Κτηματολόγιο – Σπεύσατε να μπείτε στη λίστα εμπρόθεσμης προσέλευσης

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Δημήτρης Σιάμελος υπεύθυνος του Γραφείου Κτηματογράφησης Ξάνθης και Δράμας όσοι δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις δηλώσεις τους μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο ( στην ΔΕΥΑΞ) για να μπουν στην λίστα εμπρόθεσμης προσέλευσης. Το γραφείο Κτηματογράφησης θα δώσει απόδειξη εμπρόθεσμης προσέλευσης (αριθμό πρωτοκόλλου) και θα ορίσει την ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να καταθέσει ο πολίτης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Όπως εξηγεί ο κ. Σιάμελος αν εγγραφούν στην λίστα κατοχυρώνουν τον δικαίωμα της εμπρόθεσμης υποβολής της αίτησης και μετά την λήξη της προθεσμίας που είναι στις 31 Οκτωβρίου.

Μετά την λήξη της προθεσμίας δυσκολεύουν οι διαδικασίες

Σε περίπτωση που λήξει η προθεσμία και όσοι δεν εγγραφούν στην λίστα εμπρόθεσμης προσέλευσης θα μπορούν βέβαια εκπρόθεσμα να καταθέσουν τις δηλώσεις του ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι πιο δύσκολη η διαδικασία. Αυτό σημαίνει: «Οι πολίτες που έχουν καθυστερήσει και καταθέσουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους πιθανόν να χάσουν την ευκαιρία της προανάρτησης επειδή δεν θα προλάβει το Γραφείο να επεξεργαστεί τις δηλώσεις ή να μην έχουν συμπεριληφθεί όλα τα δικαιώματα . Η προανάρτηση είναι σημαντική καθώς μέσω αυτή παρέχεται η δυνατότητα για άμεση διόρθωση τυχόν λαθών που θα εντοπιστούν», σημειώνει ο κ. Σιάμελος. Πρόσθεσε δε πως ότι προκύπτει από νέα συμβόλαιο είναι εμπρόθεσμο 1 μήνα μετά την μετεγγραφή. Σ’ ότι αφορά την επιβολή προστίμων ο κ. Σιαμέλος ανέφερε επιβάλλονται με πολιτική απόφαση που ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν επιβληθεί

Δήλωση με το κληρονομικό δικαίωμα

Σε περιπτώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες γιατί εμπλέκονται δικαστήρια ο κληρονόμος μπορεί να κάνει δήλωση του κληρονομικού του δικαιώματος αν προσκομίσει το πιστοποιητικό κληρονόμου που το εκδίδει ο οικείος δήμος, το πιστοποιητικό θανάτου του κληροδότη καθώς επίσης και ένα πιστοποιητικό μη δημοσίευσης της διαθήκης και μη αποποίησης της κληρονομιάς από το Ειρηνοδικείο. Έτσι εγγράφεται και παίρνει ΚΑΕΚ.

 20 – 30-% πολιτών στρέφουν την πλάτη στο Κτηματολόγιο

Ο κ. Σιάμελος παραδέχτηκε πως παρότι όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της κτηματογράφησης υπάρχουν κάποια προβλήματα που εμποδίζουν τους πολίτες να προβούν σ’ αυτή τη διαδικασία. Όπως σημειώνει αυτό το ποσοστό είναι της τάξης του 20 – 30% και είτε από αμέλεια είτε από έλλειψη χρημάτων είτε επειδή δεν έχει τίτλους δεν δηλώνει την ιδιοκτησία του.  Επίσης σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να πληρώσουν για τοπογραφικά ή έχουν μερίδια μαζί με άλλους συνιδιοκτήτες και η  διαδικασία να το κατοχυρώσουν κοστίζει περισσότερο από την ιδιοκτησία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένας πολίτης με 5 χωράφια σε χωριό και 1 οικόπεδο θα πληρώσει παράβολο 105 ευρώ στο Κτηματολόγιο. Το ποσό βέβαια δεν είναι μεγάλο και είναι πάγιο που γίνεται για μια φορά ωστόσο αυτά που κοστίζουν είναι όλα αυτά που προαπαιτούνται για να φτάσει κανείς να κάνει τη δήλωση.  Ιδιαίτερα για το δήμο Μύκης όπως λέει ο κ. Σιάμελος  οι περισσότεροι δεν δηλώνουν τα χωράφια τους παρά μόνο τα ακίνητα ή τα οικόπεδά τους, κι αυτό γιατί τα χωράφια είναι μικρής έκτασης και τα περισσότερα είναι δασικά.

Μικρά τα ποσοστά – Θα αυξηθούν από τις Τράπεζες και τα Νομικά Πρόσωπα

Προς το παρόν το ποσοστό του 40 – 45% κτηματογράφησης δεν χαρακτηρίζεται ωστόσο ο κ. Σιάμελος υποστηρίζει ότι θα αυξηθεί όταν κάνουν δηλώσεις των δικαιωμάτων τους οι Τράπεζες και τα Νομικά Πρόσωπα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …