Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για τις Κατασκηνώσεις ζητούν οι Επαγγελματοβιοτέχνες Ξάνθης – Ροδόπης

Κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για τις Κατασκηνώσεις ζητούν οι Επαγγελματοβιοτέχνες Ξάνθης – Ροδόπης

0

Απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση

 

Πρόεδρος ΟΕΒΕΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε 20 ευρώ εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό  Κατασκηνώσεων αν απασχολήσουμε εργαζόμενο τον Αύγουστο»

 

 

Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης και Ροδόπης ζητώντας την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς των 20 ευρώ που ισχύει από το 2013 υποχρεώνοντας τους εργοδότες σε περίπτωση που απασχολήσουν εργαζόμενο έστω και για 1 ώρα τον μήνα Αύγουστο να την πληρώσουν για να μπει στον Ειδικό λογαριασμό των Παιδικών Κατασκηνώσεων. Την χαρακτηρίζουν «χαράτσι», αδικαιολόγητη και μη ανταποδοτική και ζητούν να τροποποιηθεί ο νόμος και να πληρώνουν μόνο αν απασχολούν εργαζόμενο πάνω από 1,5 χρόνο.

Πρόεδρος ΟΕΒΕΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι «χαράτσι» για μας η εργοδοτική εισφορά των 20ευρώ»

«Θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε 20 ευρώ εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό  Κατασκηνώσεων αν απασχολήσουμε εργαζόμενο τον Αύγουστο. Μπορεί να φαίνεται ανεπαίσθητο αλλά για μας δεδομένων των συνθηκών και ενώ σηκώνουμε  τόσα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη είναι ένα ακόμη  χαράτσι και μη ανταποδοτικό», αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου.

Η κα Τσιακίρογλου μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Σωματείων Περιφέρειας Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας την οποία απέστειλαν προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, το γραφείο του Πρωθυπουργού, προς την ΓΣΕΒΕΕ και  προς τους βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης.

Διαμαρτυρία Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης και Ροδόπης

Στην επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρουν: «Με το υπ’ αριθ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./573/1109570/19-09-2019 έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Εσόδων και Είσπραξης Εισφορών Μισθωτών της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών του ΕΦΚΑ κοινοποιήθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς οι διατάξεις του άρθρου 89, περίπτωση Γ’ του Ν. 3996/2011, με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), «Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)». Γνωστοποιήθηκε δε, σε όλους τους υπόχρεους εργοδότες με μήνυμα, κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στο αποδεικτικό παραλαβής, όπως κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το έτος 2013, η υποχρέωση για καταβολή της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που  αποτελεί πόρο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του ΟΑΕΔ, η οποία καταβάλλεται με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις. Σημειωτέον ότι, η είσπραξη της ανωτέρω εργοδοτικής εισφοράς αφορά τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μισθοδοτήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή μηνιαίας απασχόλησής τους. Τούτο συνεπάγεται ότι, ακόμη και μία ημέρα να απασχολήθηκε κάποιος εργαζόμενος, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει για λογαριασμό του τελευταίου το ποσό των 20€. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη «αυθαίρετο χαράτσι», χωρίς νομικό έρεισμα και χωρίς κανέναν απολύτως κοινωνικοπολιτικό σκοπό. Η συγκεκριμένη  νομοθετική πρόβλεψη τυγχάνει παντελώς άστοχη, ενώ παράλληλα αντίκειται στους βασικούς κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και του επιχειρείν. Η επιβολή της εν θέματι εργοδοτικής εισφοράς των 20€ ανά εργαζόμενο, μπορεί μεν, να φαντάζει για ορισμένους, ως ανεπαίσθητη, μπροστά στα άλλα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες και γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν τούτοις, δεν είναι διόλου ασήμαντη. Τούτο δε διότι, σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες βάλλονται πανταχόθεν, καλούμενοι να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα φορολογικά βάρη και δυσανάλογες των εισοδημάτων τους ασφαλιστικές εισφορές, που μάλιστα προσφάτως κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, η επιβολή μίας ακόμη πρόσθετης εργοδοτικής επιβάρυνσης, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι η κατακεραύνωση της επιχειρηματικότητας, η οποία ήδη, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, έχει πληγεί και από άλλους παράγοντες.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία μας σε αυτήν την εξαντλητικά φοροπνιχτική πολιτική, η οποία θα αποτελειώσει με μαθηματική ακρίβεια και τους τελευταίους επιχειρηματίες που έχουν παραμείνει όρθιοι. Η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και εργοδοτικών επιβαρύνσεων, όποια μορφή και αν έχει, υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, οδηγεί τους εργοδότες στην πλήρη εξάντληση ή ακόμα και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και σίγουρα δεν αποτελεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι, ο κος Πρωθυπουργός της Ελλάδος και οι αρμόδιοι Υπουργοί, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων στον ασφαλιστικό τομέα που έχουν εξαγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση, θα εξετάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση κατάργηση ενός ακόμη χαρατσιού που σε καμία περίπτωση δεν προάγει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω, αφουγκραζόμενοι δε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μελών μας, τασσόμαστε, ως Ομοσπονδία, υπέρ της πλήρους κατάργησης της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς, σε κάθε δε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, παραμένουμε ανοικτοί σε οποιαδήποτε νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατείνει στον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, με την προσθήκη στο νόμο της πρόβλεψης ορισμένων ενδεχομένως χρονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή του».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σούπερ μάρκετ: Μείωση της κατανάλωσης και τον Ιανουάριο

Ανεβαίνουν τα προϊόντα ιδιωτικές ετικέτας Η πτώση της κατανάλωσης στις αγορές στα σούπερ μ…