Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καβγάς… ως το ξημέρωμα για τα μέλη των διοικήσεων των νομικών προσώπων

Καβγάς… ως το ξημέρωμα για τα μέλη των διοικήσεων των νομικών προσώπων

0

Στις 3 το πρωί έληξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ιστορικές κόντρες και διαφωνίες. Αιχμή του δόρατος ο τρόπος ανάδειξης των αντιπροέδρων

 Δεν αποδέχθηκαν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης -Ο Η.Ασκαρίδης πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού, η Χ. Δημούδη στο ΚΚΠΑ, ο Μ. Τσέπελης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

Ομηρικοί ήταν οι καβγάδες και πρωτοφανής, για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, η ένταση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας που κράτησε ως τις 3 το πρωί, μέσα από μία διαδικασία που δοκίμασε τα νεύρα και τις αντοχές όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Μήλον της έριδος κατά κύριο λόγο οι θέσεις των μελών των νομικών προσώπων του δήμου και η ερμηνεία της νομοθεσίας ως προς τον τρόπο ορισμού τους.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν να αποφασίσουν για την 13μελή σύνθεση του Κέντρου Πολιτισμού και του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, για τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (Όμορφη Πόλη» και για τους εκπροσώπους του δήμου στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης.

Η νομική υπηρεσία γνωμοδότησε υπέρ της υπόδειξης του αντιπροέδρου από το δήμαρχο

Η αντιπολίτευση διαβουλεύεται εντός της συνεδρίασης

Όπως και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΞ το βράδυ της Παρασκευής, έτσι και στην προχθεσινή συνεδρίαση υπήρξε διαφωνία ως προς την ερμηνεία του νόμου για την ανάδειξη του αντιπροέδρου των νομικών προσώπων. Με αίτημα του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη η νομική υπηρεσία προχώρησε σε γνωμοδότηση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το καθεστώς του ορισμού των μελών με βάση τη νομοθεσία και κυρίως μέσω των αλλαγών που επέφερε ο Ν. 4623/2019 που προσφάτως ψηφίστηκε. Έτσι, τα 3/5 των μελών συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του ΔΣ, με τους αναπληρωτές τους υποδεικνύονται από το δήμαρχο, ώστε να επιτυγχάνεται σε κάθε περίπτωση ότι η πλειοψηφία προέρχεται από το συνδυασμό του δημάρχου, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο και να λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες απηχούν τη λαϊκή εντολή. Από δε, την ερμηνευτική προσέγγιση που αποτυπώνεται στη γνωμοδότηση προκύπτει ότι αφού ο αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον πρόεδρο εντάσσεται στο «σκληρό πυρήνα» της διοίκησης και άρα πρέπει και αυτός να υποδεικνύεται από το δήμαρχο για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας, της χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής για την οποία εξελέγη.

Το πλαίσιο αυτό παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έδωσε και ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΕΣ στον ίδιο σε μεταξύ τους επικοινωνία.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να αποδεχθεί η δημοτική αρχή της εκλογή του αντιπροέδρου ως δείγμα συναίνεσης

Με την ερμηνεία αυτή διαφώνησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενες ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το Σώμα, αφού ο νομοθέτης δε δηλώνει αντίθετα.

Ο Σάββας Μελισσόπουλος, αντί της επιμονής στην νομική ορθότητα επέλεξε μία πιο πολιτική τοποθέτηση λέγοντας: «επανερχόμαστε στο ίδιο πρόβλημα, αυτή τη φορά για την εκλογή του αντιπροέδρου. Άλλο η κυβερνησιμότητα και η πλειοψηφία και άλλο να γίνεται ανάθεση αξιωμάτων. Αποδεχόμαστε την ερμηνεία για τα 3/5, αλλά σε ένα, τουλάχιστον αμφισβητούμενο σημείο -εγώ το θεωρώ ξεκάθαρο- δε δήμαρχε, δε δείχνετε συναίνεση. Δεχθείτε να εκλεγούν τα μέλη και όχι να οριστούν και μην προσπαθείτε να κάνετε επίδειξη ισχύος σε 30 συμβούλους της αντιπολίτευσης. Δώστε ευκαιρία για συναίνεση». Συμπληρωματικά, ο Φάνης Παπαδάκης από την «Ξάνθη για Όλους» σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία, αφού δεν τίθεται σε κίνδυνο η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης.

Ο Πασχάλης Λύρατζης επικαλέστηκε την εκλογή του αντιπροέδρου σε αντίστοιχη περίπτωση στο δήμο Δράμας και ο Γιάννης Παπαχρόνης ανέφερε: «μας έκανε ο νομοθέτης γλάστρες για την κυβερνησιμότητα, αφήστε να βοηθήσουμε και οι υπόλοιπες δυνάμεις». Ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε «περίμενα να είστε πιο μεγαλόψυχος, ως δήμαρχος μειοψηφίας», ενώ ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος επικεντρώθηκε στη νομική ερμηνεία, αναφέροντας ότι: «αν ο νομοθέτης ήθελε ορισμό του αντιπροέδρου από το δήμαρχο θα το έλεγε».

Εκλέχθηκαν μετά… κόπων και βασάνων τα διοικητικά συμβούλια

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επέμεινε στην τήρηση της διαδικασίας με βάση την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας και οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, παρά τις αντιρρήσεις τους, συμμετείχαν σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια. Όλα αυτά συνέβησαν μετά τη 1 τη νύχτα και η κλειστή σύσκεψη που κράτησε περίπου μία ώρα, έτυχε μιας-δύο εμπλοκών με αποτέλεσμα την επίπονη διαβούλευση, παρά το περασμένο της ώρας.

Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της μετά τη συνέχιση της συνεδρίασης, όταν ο Γιάννης Μπούτος επέμεινε ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης για εκλογή του αντιπροέδρου δε θα γίνει δεκτή ως μη σύννομη με βάση τη γνωμοδότηση. Εκεί, ακούστηκαν… βαριές κουβέντες, ενώ η παράταξη αποφάσισε να αποχωρήσει με τον επικεφαλής Γιάννη Παπαχρόνη να δηλώνει ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποσύρει όλες τις υποψηφιότητες των συμβούλων του από τα διοικητικά συμβούλια. Ο Σάββας Μελισσόπουλος αναφέροντας ότι αναγνωρίζει την «απεγνωσμένη προσπάθειά τους (σ.σ. των συμβούλων της παράταξης Αγάπη για την Ξάνθη μας») να ακουστεί η φωνή τους» σχετικά με την απουσία κλίματος συναίνεσης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν αποδέχθηκε την πρόταση και ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος σημείωσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι μη σύννομες και γι’ αυτό η παράταξή του θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης διατηρώντας ψύχραιμο τόνο, σημείωσε: «δεν μπορεί ο δήμος Ξάνθης να κινείται στη λογική που κάθε φορά θα επικαλείστε εσείς με τη μία ή την άλλη περίπτωση. Ο κ. Λύρατζης έφερε μία απόφαση από το δήμο Δράμας, εμείς έχουμε υπόψη μας άλλες 50 που λήφθηκαν με τον τρόπο που ακολουθούμε σήμερα εμείς. Άλλωστε, όπως σας είπαμε ο καθένας έχει τρόπο να βρει το δίκιο του».

Τελικά, υπερψηφίστηκε η σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων, ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις υπερψήφισης των αντιπροέδρων που είχαν συναποφασίσει. Για τις θέσεις των συμβούλων και δημοτών από την παράταξη Παπαχρόνη, με σχετική διάταξη, υποδείχθηκαν από το δήμαρχο.

Η «Αγάπη για την Ξάνθη μας» αποχωρεί

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πρόεδρος: Ηλίας Ασκαρίδης (αναπληρώνει Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ)

Μέλη από τη συμπολίτευση

Σύμβουλοι:

Μανώλης Φανουράκης (αναπληρώνει Σιαμπάν Μπαντάκ)

Γιάννης Ζερενίδης (αναπληρώνει Απόστολος Ελευθεριάδης)

Ιπποκράτης Καμαρίδης (αναπληρώνει Γιάννης Μπούτος)

Μπεκήρ Ογλού Σουά (αναπληρώνει Χρυσούλα Δημούδη)

Πολίτες:

Φεβρωνία Αχταρίδου (αναπληρώνει Γεωργία Καραγεώργη)

Σοφία Ρώσογλου (αναπληρώνει Παναγιώτα Λαχανά)

Αλέκα Νικολαΐδου (αναπληρώνει Μαρίνου Βαρβάρα) από τη Δ.Ε. Σταυρούπολης

Εργαζόμενοι:

Ανέστης Χατζόπουλος (αναπληρώνει Σοφία Πανδρακλάκη)

Μέλη από την αντιπολίτευση

Σύμβουλοι:

Πασχάλης Λύρατζης (αναπληρώνει Μιχάλης Σπανίδης)

Ειρήνη Χαριτωνίδου (αναπληρώνει Αριάνα Παπαϊωάνννου)

Γιώργος Χατζηθεοδώρου (αναπληρώνει Αφεντούλης Τσακιρίδης)

Πολίτες:

Δημήτρης Γκαγκαλίδης/Ξάνθης για Όλους (αναπληρώνει Θεράπων Φάκας/ Ξάνθη για Όλους)

Πρόεδρος ο Ηλίας Ασκαρίδης με 36 ψήφους

Αντιπρόεδρος η Φεβρωνία Αχταρίδου με 12 ψήφους (υπερψήφισαν Χασάνογλου Φερτούν και Ματθαίος Σαββίδης)

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πρόεδρος Χρυσούλα Δημούδη (αναπληρώνει Γιάννης Ζερενίδης)

Μέλη από τη συμπολίτευση

Σύμβουλοι:

Ιπποκράτης Καμαρίδης (αναπληρώνει Μανώλης Φανουράκης)

Καρά Οσμάν Χασάν(αναπληρώνει Μπεκήρ Ογλού Σουά)

Ελευθεριάδης Απόστολος (αναπληρώνει Σιαμπάν Μπαντάκ)

Ηλίας Ασκαρίδης (αναπληρώνει Γιάννης Μπούτος)

Πολίτες:

Ντιάνα Πογκοσιάν-Ντάφου (αναπληρώνει Ιωάννα Σαββάκη)

Ευθυμία Κωστέλη (αναπληρώνει Σοφία Καραπαναγιωτίδου) από τη Δ.Ε. Σταυρούπολης

Εργαζόμενοι:

Βασιλική Χρηστίδου (αναπληρώνει Μαγδαληνή Ταχτσιόγλου)

 

Μέλη από την αντιπολίτευση

Σύμβουλοι:

Τάσος Θεοδωρίδης (αναπληρώνει Θωμάς Ηλιάδης)

Αριάνα Παπαϊωάννου (αναπληρώνει Χασάνογλου Φερτούν αντί Βασίλη Παπαδόπουλου)

Πολίτες:

Μάνια Τσαΐρογλου/ Ξάνθη για Όλους (αναπληρώνει Κωνσταντίνα Βουλγαρίδου αντί Σοφία Παπαδοπούλου/ Αγάπη για την Ξάνθη μας.

Αντιπρόεδρος η Ντιάνα Πογκοσιάν.

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος εκλέχθηκαν με 11 ψήφους.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ»

Πρόεδρος: Μανώλης Τσέπελης (αναπληρώνει Ιπποκράτης Καμαρίδης)

Τακτικά μέλη από τη συμπολίτευση:

Πάνος Αμβροσιάδης

Στράτος Σαρχόσης

Τριαντάφυλλος Τσολακίδης

Παρασκευή Μαυρίδου

Φωτεινή Χατζόγλου

Τακτικά μέλη από την αντιπολίτευση:

Χαράλαμπος Καϊτετζίδης / Ξάνθη Πρότυπο

Χάρης Αντικουλάνης/ Ξάνθη για Όλους

Γιάννης Κατσούλης/

Αντιπρόεδρος ο Πάνος Αμβροσιάδης.

 

Αντιπρόσωποι στο ΣΔΑΝΞ

Από τη συμπολίτευση

Μανώλης Τσέπελης (αναπληρώνει Απόστολος Ελευθεριάδης)

Γιάννης Ζερενίδης (αναπληρώνει Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ)

Μανώλης Φανουράκης (αναπληρώνει Μπεκήρ Ογλού Σουά)

Χρυσούλα Δημούδη (αναπληρώνει Σιαμπάν Μπαντάκ)

Από την αντιπολίτευση

Γιώργος Καλογερής (αναπληρώνει Στέφανος Ιγιαννίδης με εισήγηση δημάρχου)

Ειρήνη Χαριτωνίδου(με εισήγηση δημάρχου) και (αναπληρώνει Σοφία Παππά με εισήγηση δημάρχου).

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…