Επιστολή συμπολίτη για το θέμα της Ντοματοκαλλιέργειας
Αλήθειες που δημιουργούν θλίψη για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Τι συμβαίνει στην Τουρκία
Λόγια αλήθειας αλλά και πίκρας από συμπολίτη μας μετά την ανάγνωση σχετικού ρεπορτάζ με τίτλο «Η ντομάτα αφήνει σημαντικά κέρδη στην Τουρκία».
Μας γράφει λοιπόν ο συμπολίτης μας τα παρακάτω, ενώ μας απέστειλε και το σχετικό κείμενο του ρεπορτάζ.
Η επιστολή:
«Καλημέρα, σας στέλνω άρθρο από το τεύχος Agricola της Καθημερινής της Κυριακής που μας πέρασε κι αναρωτιέμαι αν τα συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής μας (ΣΕΒΑΘ κλπ.) λειτουργώντας ορθά έως σήμερα, είτε με δική τους διοίκηση είτε με παραχώρηση της διοίκησης σε εταιρείες με εργοστάσια τροφίμων, θα μπορούσαν να κέρδιζαν τμήμα αυτού του ποσού προς όφελος δικό τους αλλά και των ντοματοπαραγωγών της περιοχής μας, μόνο στην Π.Ε. Ξάνθης άνω των 2500 νοικοκυριών.
Να σας ενημερώσω ότι από το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού αγοράστηκε και μεταφέρθηκε από επιχειρηματίες στην γείτονα χώρα.
Έτσι, χάσαμε εμείς το εργοστάσιο μεν, «βοηθήσαμε» όμως να το αποκτήσουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια μαζί με τους αγρότες καλλιεργητές που ευημερούν και προοδεύουν. »
Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας
Το ένα δισεκατομμύριο δολάρια είναι ο στόχος των εσόδων των Τούρκων παραγωγών ντομάτας από τις εξαγωγές, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Φρούτων και Λαχανικών, Χαϊρετίν Ουτσάκ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Τουρκία είχε πέρυσι έσοδα 605 εκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ντομάτας, αλλά και των παραγώγων της, με τη Ρουμανία να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια» καθώς ήταν α προορισμός για προϊόντα αξίας 43,7εκ. δολαρίων. Ακολούθησε η Ρωσία, με εισαγωγές τουρκικής ντομάτας συνολικής αξίας 50,6 εκατ. δολαρίων και τρίτη η Ουκρανία με 25,6 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο η δήλωση του Χαϊρετίν Ουτσάκ ότι «σκοπεύουμε να φτάσουμε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγωγές ντομάτας και παραγώγων της» καταδεικνύει την αξία που δίνει η Άγκυρα στην ντομάτα και τα παράγωγα της ως εξαγώγιμα προϊόντα.
Μάλιστα, οι Τούρκοι παραγωγοί έχουν επεκταθεί και επενδύσει πέραν της φρέσκιας ντομάτας, την οποία μάλιστα παράγουν χάρη στα θερμοκήπια δώδεκα μήνες το χρόνο, στις εξαγωγές και άλλων προϊόντων, όπως: πάστα ντομάτας, λιαστές ντομάτες, κατεψυγμένες, κέτσαπ, σος ντομάτας και χυμοί. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν ώθησα στην αξία του παραδοσιακού προϊόντος που τόσο αγαπούν ειδικά οι λαοί της Μεσογείου για τις σάλτσες, αλλά και το μαγείρεμα.
Όσον αφορά ιη φετινή παραγωγή, η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 118% σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά την ποσότητα και κατά 200% όσον αφορά τα έσοδα. Συνολικά οι τουρκικές εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών έφτασαν το εν λόγω διάστημα τους 314.066 τόνους, με την ντομάτα να είναι το σημαντικότερο προϊόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών της Ανατολικής Μαύρης θάλασσας. Οι συγκεκριμένοι εξαγωγείς δίνουν μεγάλη σημασία στη ρωσική αγορά, λόγω και της εγγύτητας, και αναμένουν νέα αύξηση των εξαγωγών τους το επόμενα διάστημα, Ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις διαδικασίες εισαγωγής, αλλά προσπαθούν να το λύσουν φτιάχνοντας μεγάλα και δεσμευτικά συμβόλαια.
Πολύ ισχυρή είναι η παρουσία της τουρκικής ντομάτας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εισαγωγές το 2018 έφτασαν τους 108.000 τόνους, ενώ η χρονιά φέτος αναμένεται να πάει καλύτερα δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την τουρκική παραγωγή.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη χώρα μας, όπου ο καιρός ήταν καλός στη νότια Ελλάδα, ενώ οι χαλαζοπτώσεις στα κεντρικά δεν είχαν ιδιαίτερες συνέπειες στην παραγωγή. Η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει στον νότο και στα τέλη Ιουλίου ξεκινά στις άλλες περιοχές της χώρας, με τις προβλέψεις για την παραγωγή να κάνουν λόγο για 400.000 τόνους.