Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελευθέρια 2019: Δεν πτόησε η βροχή τους ξανθιώτες μαθητές

Ελευθέρια 2019: Δεν πτόησε η βροχή τους ξανθιώτες μαθητές

1

Πραγματοποιήθηκε παρά την έντονη βροχόπτωση η μαθητική παρέλαση την παραμονή την επετείου των 100 χρόνων της Απελευθέρωσης

 Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Η έντονη βροχόπτωση δεν πτόησε τους μαθητές της Ξάνθης, που έλαβαν μέρος στη μαθητική παρέλαση, η οποία διοργανώθηκε την παραμονή της μεγάλης επετείου με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της πόλης.

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, που τελέστηκε από τον αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Ξάνθης Σωφρόνιο Γκουτζίνη και η κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και μαζί της στην εξέδρα των επισήμων παρακάθησαν ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης με τους αντιδημάρχους, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Η παρέλαση ξεκίνησε περίπου στις 12.15 με συννεφιά που κατέληξε σε έντονη βροχή. Παρόλα αυτά οι μαθητές παρήλασαν περήφανα, μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, τους προσκόπους, το Σώμα Οδηγισμού και τις νοσοκόμες και τελικά οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έλαβαν μέρος όλα τα σχολεία της πόλης. Το Ειδικό Σχολείο καταχειροκροτήθηκε για ακόμη μία φορά, το παρών έδωσε και φέτος το Ιεροσπουδαστήριο, ενώ πιθανότατα για πρώτη φορά συμμετείχαν και παιδιά περίπου 2 ετών στις αγκαλιές των μητέρων τους με το Λύκειο των Ελληνίδων.

Σ. Ζαχαράκη: Έμπνευση για τους νέους ο αγώνας για την ανεξαρτησία, αλλά και η πνευματική αναγέννηση που ακολούθησε

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σ. Ζαχαράκη με το δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη

Μετά το πέρας της παρέλασης η υφυπουργός ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στην πόλη, εκφράζοντας την περηφάνια, τη χαρά και τη συγκίνησή της. «Όλοι όσοι παρέλασαν τιμούν αυτούς που πέρασαν, με την τεράστια προσφορά, ώστε να ζούμε αυτή τη στιγμή ελεύθεροι. Βρίσκομαι εδώ σε μία εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, που δίνει σε όλη την περιοχή την ευκαιρία να μάθει την ιστορία, στα παιδιά να εντρυφήσουν να μάθουν τι έγινε τότε, να εμπνευστούν από το παράδειγμα των προγόνων και να δημιουργήσουν και οι ίδιοι τις ευκαιρίες και τις συγκυρίες για ένα φωτεινό μέλλον. Αυτό λοιπόν, που έζησε η Ξάνθη τη γεωγραφική και πολιτική ανεξαρτησία, αλλά συγχρόνως και την πνευματική αναγέννηση, που συνέβη αμέσως μετά την απελευθέρωση, θέλουμε να δώσει έμπνευση στους νέους για να ονειρευτούν το μέλλον τους εδώ, σε μια περιοχή ανάπτυξης που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του και ο δήμαρχος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, σημειώνοντας, «να ξέρετε όλοι, σε κάθε μεριά της Ελλάδος ότι τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης ο τόπος μας θα την τιμήσει με τη μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια. Ότι χρειαστεί γι’ αυτό τον τόπο θα το κάνουμε για να μείνει ελεύθερος κι αυτά τα παιδιά που συμμετείχαν στην παρέλαση θα κάνουν ότι χρειαστεί γι’ αυτό».

Με τη σειρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης τόνισε τη λαμπρότητα της επετείου των 100 χρόνων Ελευθερίας, επισημαίνοντας, «τιμούμε και ευχαριστούμε τους προγόνους μας για την Ελευθερία. Τιμούμε όμως και τους συμπολίτες μας που σε όλη τη διάρκεια του χρόνου διατήρησαν με αγώνες και πρόοδο την Ελευθερία μας. Αυτό πρέπει να πράξουμε και όλοι εμείς, όσες θυσίες και αν χρειάζονται. Χρόνια πολλά με υγεία και πρόοδο».

Παρήλασαν υπερήφανα οι μαθητές όλων των σχολείων της Ξάνθης

Υπό καταρρακτώδη βροχή η μαθητική παρέλαση

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

100 χρόνια Ελευθερίας με το βλέμμα στη νέα γενιά για τους αγώνες που επέτρεψαν στο μέλλον της
Καταχειροκροτήθηκε η συμμετοχή του Ειδικού Σχολείου
Κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές, σχολεία, φορείς και συλλόγους

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επτά νέα κρούσματα σήμερα από την ΠΕ Ξάνθης

28 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ-Τα 13 εισαγόμενα Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 28 νέα κρούσματα …