Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το πιο γρήγορο …κλικ πήρε «Εξοικονομώ»

Το πιο γρήγορο …κλικ πήρε «Εξοικονομώ»

0

Οι υπόλοιποι έμειναν με την όρεξη και τα έξοδα  – Για μεγάλο φιάσκο κάνει λόγο ο γραμματέας του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης, Δ. Χρυσοστομίδης

 

 

1.800 αιτήσεις για τα 20 εκ. ευρώ που «Εξοικονόμησε» η ΑΜΘ – Οι αδικημένοι που δεν …οικονόμησαν δάνειο

 

 

 

«Των δεινών τους τον τάραχο» πέρασαν Μηχανικοί και πολίτες για να υποβάλλουν μια αίτηση ηλεκτρονικά ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Πόλεμο νεύρων τους έκανε το σύστημα που έπεφτε συνεχώς και τους υπέβαλλε σε άγχος, πίεση για να προλάβουν αφού όποιος πρόλαβε …εξοικονομώ πήρε καθώς τηρήθηκε η σειρά της προτεραιότητας

Οι άλλοι έμειναν με την όρεξη και τα έξοδα

Για μεγάλο «φιάσκο» κάνει λόγο ο γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης, Μηχανικός κ. Χρυσοστομίδης Δημήτρης που βίωσε εκ του επαγγέλματός του τον «πανικό» των δύο ημερών εξυπηρετώντας τους πελάτες του για την υποβολή των αιτήσεων τους ηλεκτρονικά. Όπως ανέφερε στο «Ε» παρατηρήθηκε ελλιπής οργάνωση και γενικότερα αβλεψίες που οδήγησαν σε μια αποτυχημένη διαχείριση του β΄ κύκλου του προγράμματος. Το «κακό» ξεκίνησε από  το γεγονός ότι δόθηκε παράταση 2 μηνών για την προκήρυξη του προγράμματος χωρίς όμως να ενταχθούν πρόσθετοι πόροι. Ειδικότερα  για την περιφέρεια μας μαζί με άλλες 5 περιφέρειες το σύστημα άνοιξε την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι: «Για μία ώρα και κάτι  δούλεψε καλά μετά έπεφτε συνεχώς προκαλώντας εκνευρισμό. Τελικά άνοιξε μετά τις 9 μέχρι τις 12 της Δευτέρας  και μετά λίγο πριν τις 9 της Τρίτης. Το πρόγραμμα έχει κλείσει από το βράδυ της Τρίτης », σημειώνει ο κ. Χρυσοστομίδης.

1.800 αιτήσεις για τα 20 εκ. ευρώ που «Εξοικονόμησε» η ΑΜΘ – Οι αδικημένοι που δεν …οικονόμησαν δάνειο

Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα συνολικά για τις 5 περιφέρειες είχε 148,5 εκ ευρώ. Αυτά απορροφήθηκαν από 10.000 αιτούντες που πρόλαβαν. Στην περιφέρεια μας αντιστοιχούσαν περίπου 20 εκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν σε 1.800 αιτήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι διπλάσιοι αυτοί που έκαναν αιτήσεις και επιβαρύνθηκαν με τα έξοδα που ανέρχονται στο ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των 200 έως και 400 ευρώ και καλύπτουν δαπάνες έκδοσης πιστοποιητικών και αμοιβές Μηχανικών και δεν είδαν το πολυπόθητο εγκρίνεται της αίτησης τους.  Να σημειώσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα έχει κλείσει από το βράδυ της Τρίτης ενώ υπάρχουν φήμες πως αναζητούνται πόροι για να ξανανοίξει.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ακόμη και σ’ όσους πέτυχαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα υπάρχουν αδικημένοι… Όπως εξηγεί ο κ. Χρυσοστομίδης περίπου το απόγευμα της Τρίτης φαινόταν στο σύστημα ότι τέλειωσαν οι όροι της δανειοδότησης (σ.σ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει  άτοκο δάνειο για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής) και όσοι υπέβαλλαν εκείνη τη στιγμή (11.30 το πρωί της Τρίτης) αποδέχτηκαν τον όρο της μη δανειοδότησης για να μην χάσουν τη σειρά τους. Μετά ανακοινώθηκε ότι η δανειοδότηση ισχύει γιατί βρέθηκαν πόροι αλλά ήδη η αίτηση είχε καταχωρηθεί. Το σύστημα έκλεισε το βράδυ της Τρίτης λόγω εξάντλησης των πόρων.: «Το ενδιαφέρον είναι περισσότερο αυξημένο από τον α’ κύκλο αλλά το αποτέλεσμα είναι κλάσεις χειρότερο από τον προηγούμενο. Δεν το οργάνωσαν σωστά . Θεωρώ κάκιστη ιδέα αυτή της σειράς προτεραιότητας και ότι θα έπρεπε να διατεθούν περισσότεροι πόροι που τελικά δεν διατέθηκαν», καταλήγει ο κ. Χρυσοστομίδης. Να σημειώσουμε ότι δεν τηρείται λίστα αναμονής. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.800 αιτήσεις φυσικών προσώπων που δεν έγιναν δεκτές ενώ οι αυτοί έχουν υποβληθεί σε έξοδα.

Πρόταση ΤΕΕ – Θράκης για πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ

Ενδεικτικό του «θορύβου» που έχει προκληθεί είναι και η ανακοίνωση του ΤΕΕ Θράκης για το θέμα τη διαχείρισης του κύκλου του Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

«Επιστολή προς τον καθ’ ύλη Υπουργό απέστειλε το ΤΕΕ – Θράκη αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον. Στην επιστολή τονίζονται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη δυσλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, προβλήματα τα οποία δεν έχουν μια γενική και απρόσωπη επίπτωση, αλλά αφορούν προσωπικά επαγγελματίες και επιστήμονες, που για λογαριασμό των πελατών τους ξενυχτούν πάνω από πληκτρολόγια και οθόνες, για να αντικρίσουν αρκετές φορές ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται.

Η κατάσταση αυτή δημιούργησε σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της ταχύτητας που πρέπει να επιδείξει ο κάθε μηχανικός, φαινόμενα πίεσης και έντασης μεταξύ μηχανικών και ιδιοκτητών ακινήτων, κάτι για το οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη οι συνάδελφοι, τη στιγμή μάλιστα που έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους, οι οποίες είναι δυσανάλογες με την εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή που προβλέπεται να επιχορηγεί το πρόγραμμα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κρίνεται το πόσο καλός ή όχι είναι ένας μηχανικός, αποκλειστικά και μόνο από την ταχύτητα κατάθεσης μιας πρότασης και όχι από αξιολόγηση της ίδιας της πρότασης. Άλλωστε ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου ούτε ξέρει, ούτε τον ενδιαφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα. Το μόνο κριτήριο για να χαρακτηρίσει κάποιο συνάδελφο ως καλό ή κακό είναι αν πρόλαβε ή όχι να καταθέσει την αίτησή του.

Με βάση όλα τα παραπάνω το ΤΕΕ – Θράκης προτείνει από τη στιγμή που μοναδικό κριτήριο παραμένει η ταχύτητα κατάθεσης της αίτησης, να αυξηθεί το εγκεκριμένο ποσό ώστε να καλύψει όλο τον αριθμό των αιτήσεων και παράλληλα να παραμείνει το σύστημα ανοικτό ούτως ώστε όσοι δεν μπόρεσαν και τα ίχνη τους φαίνονται σε αυτό και ακόμη όσοι και τώρα θελήσουν να μπουν, να θεωρηθούν ως επιλαχόντες για να καλύψουν το αιτούμενο αυξημένο ποσό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…