Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέλος στο μονοπώλιο του δημοσίου για τη χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς

Τέλος στο μονοπώλιο του δημοσίου για τη χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς

0

Ανοίγει το σύστημα και στις ιδιωτικές κλινικές  – Τι προβλέπει η διαδικασία

 

Έλεγχο ζητούν οι καρκινοπαθείς  – Έλεγχο στις συνταγογραφήσεις  ζητούν και οι γιατροί της Ξάνθης που χαιρετίζουν το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας

 

Το «άνοιγμα» του συστήματος διάθεσης των ακριβών φαρμάκων των καρκινοπαθών ή χρονίως πασχόντων από ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας αποφάσισε το υπουργείο υγείας. Έτσι από χθες σπάει το μονοπώλιο της διάθεσής τους μόνο από τα φαρμακείο των δημόσιων φορέων όπως των νοσοκομείων ή του ΕΟΠΥΥ και πλέον δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται και από ιδιωτικές κλινικές. Το σύστημα ξεκινά προς στιγμή από την Αθήνα όπου 20 ιδιωτικές κλινικές της Αττικής έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλαμβάνουν οι ίδιες αντί των ασθενών τους τα ογκολογικά σκευάσματα. Όπως αναφέρεται θα επεκταθεί σταδιακά και σ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος του υπουργείου είναι να μπει ένα τέλος στις ουρές που σχηματίζουν οι καρκινοπαθείς στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ  για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται άμεσα.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Οι ιδιωτικές κλινικές θα συλλέγουν τις συνταγές των ασφαλισμένων και θα λαμβάνουν τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα κατά προτεραιότητα, ώστε οι ασθενείς, την ημέρα που θα έχουν προγραμματισμένη χημειοθεραπεία, να πηγαίνουν απευθείας στην κλινική και να βρίσκουν εκεί τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία οι ασθενείς θα εξουσιοδοτούν έναν υπάλληλο της κάθε κλινικής ο οποίος θα παραλαμβάνει, σε εβδομαδιαία συχνότητα, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα για όσους ογκολογικούς ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες στην εκάστοτε κλινική.

Στα έγγραφα που υπέγραψαν οι δύο πλευρές υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας και ενός δεύτερου υπαλλήλου, ενώ οι κλινικές έχουν δεσμευτεί και για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Σημειώνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το ετήσιο κόστος για φάρμακα καρκίνου στις ιδιωτικές κλινικές ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Όταν λειτουργήσει πλήρως το μέτρο για όλες τις κλινικές, εκτιμάται ότι η αναμονή στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50%.

Στόχος είναι να καλυφθούν σε επόμενο χρόνο και άλλοι ασθενείς πλην των ογκολογικών, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με αρθρίτιδα.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας προβλέπει:

την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές για όλες τις χρόνιες ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματολογικά και σπάνια νοσήματα, κ.α.) τη χορήγηση ακριβών μη νοσοκομειακών φαρμάκων από το φαρμακείο της γειτονιάς, αλλά και την παράδοση των ακριβών μη νοσοκομειακών φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών.

Έλεγχο ζητούν οι καρκινοπαθείς

Θετικές είναι οι αντιδράσεις από τους καρκινοπαθείς. Συγκεκριμένα Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ για τη σημερινή απόφαση του υπουργείου να διατίθενται τα φάρμακα και να τελειώσει η ταλαιπωρία των ασθενών. Το μόνο που θέλω να πω και στον υπουργείο και στον ΕΟΠΥΥ είναι αυστηρός έλεγχος, γιατί το πάρτι με τα φάρμακα έγινε επειδή οι ασθενείς εκχωρούσαν τα βιβλιάριά τους πολύ εύκολα και τα μολύβια των γιατρών έγραφαν άπειρα φάρμακα. Έλεγχος, έλεγχος, έλεγχος!».

Έλεγχο στις συνταγογραφήσεις  ζητούν και οι γιατροί της Ξάνθης που χαιρετίζουν το άνοιγμα του συστήματος

Ως θετικό μέτρο το χαρακτηρίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος: «Κατ’ αρχάς μας βρίσκει σύμφωνους ν’  ανοίξει το σύστημα και στις ιδιωτικές κλινικές ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς.  Όμως αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Είναι γνωστό ότι  δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου για την ορθή εφαρμογή της προκειμένου  να αποτραπούν παρατυπίες,  παρανομίες εσφαλμένες συνταγογραφήσεις και μη ορθές από ιατρικής άποψης. Αυτό που επιζητούμε εμείς είναι ότι γίνεται στην υγεία να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη όλων όσων εμπλέκονται και της κοινωνίας. Να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και οργάνωση. Υπάρχουν δυσκολίες γενικότερα στον χώρο της υγείας αλλά αυτό που πρέπει πρωτίστως να μεριμνήσει η πολιτεία είναι παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους με νέας γενιάς φάρμακα. Συντελείται μια επανάσταση στο χώρο αυτό. Τα νέα φάρμακα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Προσεγγίζουμε με θετική ματιά ότι νέο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών προανήγγειλε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ

Ενίσχυση θερμοκηπίων, αποζημιώσεις για τον Daniel και προγράμματα στήριξης στον πρωτογενή …