Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ταξιδεύοντας στη σύγχρονη Ξάνθη

Ταξιδεύοντας στη σύγχρονη Ξάνθη

0

Η ΦΕΞ παρουσιάζει τον προγραμματισμό της για το 2020

Για μια ακόμη χρονιά η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τη νέα χρονιά με πλήθος δραστηριοτήτων δομημένες σε ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα. Για το 2020 ο προγραμματισμός της ΦΕΞ στοχεύει στη δημιουργία μια «βάσης», ενός «εργαλείου» που θα μας βοηθήσει στην κατανόηση της σύγχρονης Ξάνθης. Ποια είναι τα στοιχεία, οι φορείς και οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν τον τρόπο λειτουργίας της πόλης μας.

Στο πλαίσιο των γιορτών παλιάς πόλης, χθες και σήμερα, Παρασκευή και ώρα 21.00 στην αυλή με τα χαμάμ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης διοργανώνει βραδιές με τη μουσική που διασκέδαζε την νεότερη Ξάνθη των τελευταίων δεκαετιών.

Με αυτή την αφορμή θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος «Ταξιδεύοντας στη σύγχρονη Ξάνθη/Ξάνθη, 2020 /  ημερολόγιο πολιτιστικό πρόγραμμα της ΦΕΞ», ενώ στη συνέχεια οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας μεταφέρουν από την δεκαετία του 1960 στο 2020.

Χρονολόγιο Ξάνθη 2020

{…} στο Χρονολόγιο της σύγχρονης Ξάνθης μια γρήγορη και συνολική θεώρηση των ψηφίδων του σύγχρονου ψηφιδωτού της Ξάνθης.

 στην Ξάνθη του ’70

Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1974), η ισχυρή παρουσία του συνεταιριστικού κινήματος και η δημιουργία της ΣΕΚΑΠ (1975), η εγκατάσταση του 4ου Σώματος Στρατού (1976), η σταδιακή «πολυκατοικιοτοποίηση» της πόλης, ο χαρακτηρισμός του παραδοσιακού οικισμού, τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η νυχτερινή ζωή σε ρυθμούς punk rock αλλά και Abba…, ο  Αναπτυξιακός νόμος «περί παροχή κινήτρων δια την ενίσχυσιν της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» 849/1978, οι πρώτες καταλήψεις Πανεπιστημίου στην Ξάνθη, η πρώτη ατυχής προσπάθεια γνωριμίας της Ξάνθης με τον Μάνο Χατζιδάκι.

 στην Ξάνθη του ’80

Η διένεξη «πράσινων» και «μπλε» αφήνει το πολιτικό της αποτύπωμα στην πόλη, οι μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις, η «πολυκατοικιοποίηση» της Ξάνθης, Η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1981), η νυχτερινή ζωή της πόλης,  ουίσκι στα κέντρα «Mon Amour» – «Ξανθιώτισσα» – «Πανόραμα»,  οι φοιτητές πίνουν ρετσίνα στην «Ρέμβη» ακούγοντας τον Καρακανά, Live στο «Συν ένα» και τη «Guernica», η κυριαρχία των ντισκοτέκ, Αδελφοποίηση Ξάνθης με την πόλη Γκίφχορν της Γερμανίας (1984).

 στην Ξάνθη του ’90

Ανάδειξη της «παραλίας» της Ξάνθης με το «Κυβερνείο» και την «Πυξίδα», ψήφιση του «αναγκαίου αλλά όχι ικανού» Αναπτυξιακού Νόμου 1892/90, υποδοχή και εγκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, «Ισονομία – ισοπολιτεία» στη Θράκη, κατάργηση της «μπάρας», Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης (1996), η υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων στην Ξάνθη, η κοινωνία της πληροφορίας, αδελφοποίηση με το Βελιγράδι της Σερβίας (1994) και το Σμόλιαν της Βουλγαρίας (1995,) οι θεσμοί των ΘΛΕ, των Γιορτών Παλιάς Πόλης και των Γιορτών Νεολαίας. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων (1997).

στην Ξάνθη του 2000

Η «ανακάλυψη» εκ νέου της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μάνου Χατζιδάκι, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού (1994-2009), το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης απασχολεί την ξανθιώτικη κοινωνία, η αδελφοποίηση με την πόλη Μπίγκα της Τουρκίας (2000), το παγκόσμιο τουρνουά foot volley (2005), πρώτη φορά Ευρώπη με την Skoda Ξάνθης, Αδελφοποίηση με την πόλη Μπεσίκτας της Τουρκίας (2007), ολοκλήρωση του Xanthi FC Arena – γηπέδου Πηγαδίων (2004) και εγκαίνιά του το 2005 από τον Πελέ, οι φίλαθλοι της Skoda Ξάθης βραβεύονται από την Ελληνική Αστυνομία για το ήθος τους (2007).

στην Ξάνθη του 2010

  Ξάνθη στην καρδιά της κρίσης: μετανάστευση ιδίως από την ορεινή περιοχή, ρεκόρ Γκίνες για μάσκα και Καριόκα, το τέλος των εμβληματικών βιομηχανιών της Ξάνθης, ολοκλήρωση  της αποκατάστασης στα μεγάλα αρχοντικά της παλιάς πόλης, πολλά νέα φεστιβάλ, στους 65133 οι κάτοικοι της Ξάνθης με την απογραφή του 2011, το κίνημα των αγανακτισμένων (2011) και στην πλατεία της Ξάνθης, το 2019 γιορτάζουμε 100 Χρόνια Ξάνθη Ελεύθερη καθώς και τα εγκαίνια των μονοπατιών πολιτισμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…