Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

0

Δημοτική Αστυνομία
Αδήριτη καθίσταται η ανάγκη η νέα δημοτική αρχή του δήμου Ξάνθης να προχωρήσει στη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας. Κατά το πρόσφατο παρελθόν ο δήμος διέθετε δημοτική αστυνομία. Λόγοι διάφοροι που σήμερα δεν έχουν σημασία, κατήργησαν την υπηρεσία αυτή ενώ ήταν απαραίτητη.
Προτείνουμε ως εκ τούτου την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας η οποία πολλά μπορεί να προσφέρει σε θέματα ευταξίας και τήρησης αποφάσεων που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο.
Εάν στελεχωθεί σωστά και λειτουργεί απερίσπαστη στο έργο της η δημοτική αστυνομία και απόδοση θα έχει αλλά και την αποδοχή των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Αστυνόμοι και Λαθραίοι
Σειρήνες, κόρνες, φώτα, αγωνία για τροχαίο, κίνδυνος για τραυματισμούς μέχρι και θανάτους. Αυτό το σκηνικό. Καθημερινό σχεδόν στους δρόμους και τους παράδρομους όλης της Θράκης και των πόλεων πλέον.
Για τους διακινητές ο λόγος. Που στοιβάζουν πρόσφυγες κάθε ηλικίας για το κέρδος και μόνον. Έτσι, με κίνητρο το κέρδος από τη μια πλευρά και την επιθυμία να φύγουν, να βρεθούν όσο πιο κοντά στη Γερμανία ή άλλη χώρα προερχόμενοι από την Τουρκία, γίνονται ένα ανθρώπινο εμπόρευμα. Διακινούνται οδικώς από μας εδώ ή τη θάλασσα στα νησιά.
Ένα «παιγνίδι» Αστυνόμων και λαθραίων που όμως περιλαμβάνει και αίμα, εκμετάλλευση και αγανάκτηση από πλευράς των Ελλήνων που με δέος βλέπουν τους χιλιάδες φυγάδες να κατακλύζουν τη χώρα τους.
Πρόβλημα; Βεβαίως και μεγάλο.
Γ.Δ.


Προσοχή στις λεπτομέρειες
Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια των αστυνομικών το βράδυ της Τρίτης να υποχρεώνουν ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που ήταν νόμιμα παρκαρισμένα στην οδό Βασ. Σοφίας  να τα μετακινήσουν.
Αιτία της απόφασης αυτής η άφιξη βουλευτών και δημάρχων με τα αυτοκίνητά τους για να συμμετάσχουν στο γλέντι του στεκιού των Σαρακατσάνων.
Απορία πρώτη. Πώς δικαιολόγησε την απόφασή της η αστυνομία ν’ απομακρύνει νόμιμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα;
Γιατί οι άρχοντές μας θα έπρεπε να παρκάρουν εκεί; Αφού οι οδηγοί τους θα μπορούσαν να τους αποβιβάσουν και στη συνέχεια να πάνε αλλού να παρκάρουν.
Θυμίζουμε προς τους νέους τιτλούχους πως από τις λεπτομέρειες κρίνονται πολλά πράγματα. Ας το’ χουν αυτό υπόψιν τους.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε σωστά
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης είναι από τους ανθρώπους που δεν μιλούν εάν δεν έχουν να πουν κάτι. Έτσι, στην επίσημη πρώτη του από τα νέα καθήκοντά του, έβαλε τα πράγματα στη σωστή βάση. Τόνισε δηλαδή ότι η στοχοθεσία του είναι διπλή και την ονόμασε. Το αρδευτικό-περιβαλλοντικό έργο (μη ξεχνάμε και αυτή την πλευρά της καταπολέμησης της υφαλμύρωσης) πρώτα και τον κάθετο άξονα προς Βουλγαρία. Όχι ότι δεν θα κινηθεί προς υλοποίηση και άλλων έργων, αλλά αυτά αποτελούν τους μεγάλους στόχους.
-Ξεκίνησε σωστά στοχεύοντας ο νέος Αντιπεριφερειάρχης και σε μας δεν απομένει παρά να του ευχηθούμε «καλή επιτυχία».
Γ.Δ.


Γιατί η μεσαία τάξη;
Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα. Είναι πραγματικό και ιδιαίτερα σημαντικό και με βαρύνουσα αξία. Η μεσαία τάξη και συνακόλουθα οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας χώρας. Τα μεσαία μεγέθη, σε επιχειρήσεις και στρώματα πληθυσμού είναι απολύτως ζωτικά για κάθε χώρα, για κάθε οικονομία, πολλώ δε μάλλον για τη δική μας χώρα που δοκιμάστηκε επί δέκα χρόνια. Χάθηκαν μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που δίνουν ώθηση στον ανταγωνισμό και πνοή στην οικονομία και τη μεσαία τάξη των καταναλωτών που με τις δαπάνες τους δημιουργούν την απαραίτητη για την ανάπτυξη ζήτηση.
Αυτήν την παράμετρο του μεσαίου χώρου λοιπόν περιμένουν ν’αναπτυχθεί και οι Έλληνες. Προσδοκούν και αισιοδοξούν πως οι ενδείξεις της νέας κυβέρνησης πως θα γίνουν αποδείξεις, επ’ ωφελεία της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας.
Γ.Δ.


H πρώτη αναπτυξιακή ΔΕΘ
Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η ΔΕΘ δεν έχει να κάνει με τα Μνημόνια και την προσπάθεια απεγκλωβισμού από αυτά, ούτε με αόριστες εξαγγελίες παροχών. Η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ θα έρθει να πιστοποιήσει την αλλαγή σελίδας.
Πραγματοποιείται σε μια πάρα πολύ θετική συγκυρία για τη χώρα. Η ελληνική οικονομία κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Απαλλαγμένη πλέον από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με μια εξαιρετική πορεία στην αγορά ομολόγων, αλλά και με εντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που δείχνουν την ψήφο εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου στην κυβέρνηση.
Το κύρος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, ενώ οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες -που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό– προωθούν την αναστροφή των αγκυλώσεων που κρατούσαν εγκλωβισμένες τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και την ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ανοίγουν, επίσης, τον δρόμο για ένα στοιχειοθετημένο, κοστολογημένο και στιβαρό πολυετές πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και στήριξης του ιδιωτικού τομέα της χώρας.
Στο εξωτερικό, το κλίμα αλλάζει με θεαματικό ρυθμό. Μια νέα εποχή χτίζεται, μετά και τις επιτυχημένες αποστολές σε Παρίσι και Βερολίνο. Η Ελλάδα πλέον δεν θα ζητά. Θα υλοποιεί το πρόγραμμά της και, με βάση αυτό, θα χαράσσει τη δική της οικονομική πορεία. Μια πορεία η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την έλευση των επενδυτικών κεφαλαίων και την τόνωση του ΑΕΠ, αλλά και για τη νέα συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δ.Π.


Κι όμως το τρένο δεν θα σφυρίξει στην Θράκη
Όπως είναι γνωστό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Αύγουστο ανέστειλε τα δρομολόγιά της σε αρκετές περιοχές της Θράκη και στην δική μας αφήνοντας όλη την Θράκη χωρίς τρένο. Συγκεκριμένα το δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης σταματά στην Δράμα και μέχρι την Αλεξανδρούπολη οι επιβάτες μετακινούνται με λεωφορεία που έχει μισθώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τώρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επανέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανεστάλησαν τον Αύγουστο λόγω της θερινής περιόδου και της μειωμένης επιβατικής κίνησης. Όμως αυτά τα δρομολόγια αφορούν α) Μεταξύ Σ. Σ. ΛΙΟΣΙΩΝ – ΚΟΡΩΠΙΟΥ – Σ. Σ. ΛΙΟΣΙΩΝ β) Μεταξύ Αθηνών – Χαλκίδας –Αθηνών. Όχι την Θράκη.
Κατά συνέπεια το τρένο δεν θα σφυρίξει στην Θράκη!
Συνεχίζει η απομόνωση της περιοχής μας.
Μ.Ξ.


Μικρότερη ένταση παρακαλούμε
Το παράπονο υπό τύπον παράκλησης έχει πλέον εκφραστεί από πολλούς κατοίκους της πόλης (της νέας…). Και τι ζητούν; Να χαμηλώσει η ένταση της μουσικής. Λιγότερα ντεσιμπέλ. Για να μπορούν, ως δικαίωμα, να κοιμηθούν.
Οι θορυβούντες Σύλλογοι θα πρέπει να σκέφτονται ότι οι Ξανθιώτες έχουν ανοιχτά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, οπότε η μουσική τους εισβάλλει ακάλεστη στα σπίτια.
Βέβαια αναφερόμαστε για 2-3 Συλλόγους Εθνικοτοπικούς που κάπου έχουν χάσει το μέτρο και θα πρέπει να σεβαστούν τις εντολές και τις αποφάσεις.
Γ.Δ.


Πρώτη αξιολόγηση θετική!
Θετικό το πρόσημο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην πρώτη έρευνα που γίνεται μετεκλογικά από την OPINION POLL, δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Στην έρευνα αυτή φαίνεται ότι οι πολίτες αξιολογούν θετικά την ετοιμότητα, την κινητικότητα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και γενικά όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης, τις οποίες στηρίζουν σε μεγάλα ποσοστά. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον και υψηλές προσδοκίες.
Η ικανοποίηση για την κυβέρνηση είναι στο 55%, ενώ για τον ίδιο τον πρωθυπουργό φτάνει το 61,5% και είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός με θετικό ισοζύγιο στις απόψεις των πολιτών. Αντίθετα η αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ (και όλων των κομμάτων γενικότερα)  έως τώρα δεν πείθουν τους πολίτες και οι δημοφιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών είναι πολύ χαμηλά…
Οι πολίτες ιεραρχούν στις πρώτες θέσεις προτεραιοτήτων την πορεία της Οικονομίας (43,1%), την αντιμετώπιση της ανεργίας (31,19%) και την Ανάπτυξη (22,49%), ενώ μεγάλη απήχηση έχουν όλες οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που υλοποιούνται άμεσα, όπως η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου (74,1%), η μείωση του ΕΝΦΙΑ (88,49%), οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια (83,82%) κλπ
Με αυτό το πολύ θετικό κλίμα από την κοινωνία και από το διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον προσέρχεται λοιπόν αύριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, χωρίς παροχολογίες και υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος. Παρά μόνο με σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους», που ίσως αυτή τη φορά να γίνει και πράξη…


Ο Μορίς και οι Ξανθιώτες
Μπορεί ν’ ακούγεται τρελό όμως είναι αληθινό και έχει γίνει viral σ’ όλα τα sites. Μέχρι και οι New York Times δημοσίευσαν σχετικό άρθρο . Ο λόγος για την ιστορία του κόκορα Μορίς, ο οποίος είχε μια …δικαστική περιπέτεια επειδή είχε την αδιακρισία να λαλεί ότι ώρα να’ ναι και να χαλάει τον ύπνο κάποιων γειτόνων που τον πήγαν στα δικαστήρια αυτόν και τον ιδιοκτήτη του. Το Γαλλικό δικαστήριο λοιπόν (ο κόκορας είναι Γαλλικής υπηκοότητας)  αποφάνθηκε ότι ο Μορίς, μπορεί να συνεχίσει να λαλεί τα ξημερώματα παρά τα παράπονα των γειτόνων οι οποίοι και πρέπει να καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του 1.000 ευρώ ως αποζημίωση με τόκους. Φρενίτιδα έχει καταλάβει τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που δίνουν άλλες διαστάσεις στην υπόθεση περιγράφοντας την ως μια μάχη ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο. Κι αυτό γιατί η περίπτωση του Μορίς υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων στη Γαλλία, οι οποίοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για την πραγματικότητα της εξοχής, όπως οι ήχοι των ζώων, τα έντομα ή οι άσχημες οσμές.
Κι αν ο Μορίς δικαιώθηκε θα έχουν άραγε την ίδια τύχη οι Ξανθιώτες κάτοικοι της Π. Πόλης αλλά και όλης της νέας πόλης που κάθε βράδυ έως αργά είναι αναγκασμένοι να έχουν τα κλαρίνα, τις λίρες, τα νταούλια από τις μικροφωνικές των συλλόγων που παίζουν διαπασών μέσα στα αυτιά τους;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…