Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

0

Δικαίωση άλλη μια φορά
Δικαιώθηκε για άλλη μια φορά η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» από το Συμβούλιο Επικρατείας. Συγκεκριμένα: «Ο Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2017 και ζητούσε νομική προστασία έναντι της άρνησης του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να προχωρήσει στην έκδοση «απαιτούμενων αδειών ρουτίνας», όπως υποστήριζε η εταιρεία, μετά από αιτήσεις της που είχαν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ το 2016 και 2017. Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι και η «Μεταλλευτική Θράκης» προσέφυγε πριν λίγους μήνες στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, με την οποία δεν εγκρίνονταν 16 ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή των Σαπών…
Συμπέρασμα: Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, ανάπτυξη (δουλειές δηλαδή), δεν θα υπάρξει. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να το καταλάβει κανείς αυτό;
Πάντως, οφείλουμε μια επισήμανση: Αυτοί που μονίμως αντιδρούν στις κάθε είδους επενδύσεις, εφευρίσκοντας αιτίες και αφορμές, είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Γραφεία Τύπου
Εάν εξαιρέσει κανείς το δήμο Ξάνθης, κανένας άλλος δήμος του νομού δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι τώρα να συστήσει ένα υποτυπώδες Γραφείο Τύπου. Έτσι και θα ενημερώνει για θέματα του δήμου, αλλά και θα υπάρχει κάποιο άτομο που θα απευθύνονται οι δημοσιογράφοι για πληροφορίες.
Και κάτι τελευταίο: Το facebook δεν είναι λύση για την ενημέρωση των δημοτών για πληροφορίες, τόσο του δημάρχου όσο και των αντιδημάρχων.
Ας τα’ χουν όλα αυτά υπόψιν τους οι αυτοδιοικητικοί Τοπικά και Περιφερειακά.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Χατζηδάκης
«Δεν είναι το χόμπι μου να ανεβάζω τιμολόγια… Ωστόσο, πρέπει να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας. 2,5 ευρώ το μήνα θα επιβαρυνθεί κάθε νοικοκυριό. Αυτό είναι το κόστος για τον καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ», είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζιδάκις. Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, σημείωσε πως «το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά».
Αλήθεια, ποιος υπουργός θέλει ν’ανεβάζει τιμές; Παγκοσμίως κανείς! Όταν όμως κινδυνεύει με λουκέτο η ΔΕΗ, τέτοιες μικροαυξήσεις είναι απαραίτητες.
Γ.Δ.


Στις πρώτες κινήσεις
Άνοιξαν όπως είναι γνωστό οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου και οι Βρεφονηπιακοί. Και οι δύο αυτές δημοτικές Κοινωνικές Δομές βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των έργων που θα δρομολογηθούν για την υλοποίησή τους από τη νέα δημοτική αρχή. Είναι προφανές πως στο σχεδιασμό υπάρχει και το θέμα του 1ου Παιδικού Σταθμού που σημαντικό χρόνο τώρα παραμένει κλειστός.
Με δυο λόγια δηλαδή, ο Τσέπελης έχει αξιολογήσει τις προτεραιότητές του αυτές που κινούνται γύρω από την οικογένεια και τα παιδιά
-Έν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Πρώτη θετική ένδειξη
Οφείλουμε να το επισημάνουμε και να το επαινέσουμε δημόσια. Λοιπόν, στην πρόσφατη πρόσκληση του Μανώλη Τσέπελη προς τους υπόλοιπος δημοτικούς συνδυασμούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων, υπήρξε ανταπόκριση.
Δύο συνδυασμοί, Μελισσόπουλου και Παπαχρόνη, απέστειλαν ήδη τις προτάσεις τους. Προτάσεις αξιολογημένες, υλοποιήσιμες και κυρίως με τοπικό προσανατολισμό από ντόπιους δημιουργούς.
Δεν μένουμε όμως μόνον στο περιεχόμενο των προτάσεων που είναι έτσι κι αλλιώς αξιόλογο και σημαντικό.
Σημαντικότερο είναι το γεγονός της ανταπόκρισης και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή. Δηλαδή, δεν έμειναν στα λόγια και τις ευχές, αλλά προχώρησαν και στην κατάθεση προτάσεων. Πράγμα που σημαίνει προβληματισμό και δουλειά συνολική. Ότι υπήρξε διάθεση να προσφερθούν ιδέες και προτάσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την Ξάνθη συνολικά.
Συμπέρασμα: Συγχαρητήρια σε Μελισσόπουλο και Παπαχρόνη (συνδυασμών τους φυσικά), που έδειξαν από την αρχή πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης.
Συγχαρητήρια και στη δημοτική αρχή που «άνοιξε» την υπόθεση ζητώντας προτάσεις.
Όλα δείχνουν να ξεκινούν σωστά στον Μητροπολιτικό μας δήμο και χαιρετίζουμε το γεγονός.
Σημείωση: Οι προτάσεις των δύο δημοτικών συνδυασμών δημοσιεύονται σήμερα σε εσωτερικές σελίδες, ενώ βέβαια αναμένονται και οι προτάσεις και άλλων συνδυασμών. Εάν βέβαια υποβληθούν.
Γ.Δ.


Άριστη επιλογή
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκης συμπεριέλαβε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής, τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες. Η Εσθονία είναι μια χώρα που, με ταχύτατα βήματα, ψηφιοποίησε όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου. Μάλιστα, είναι η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο.
Ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1953 από γονείς πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να ζήσουν κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς. Mεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ. Όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός, ο Ίλβες εκλέχτηκε πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Εσθονίας, ενώ το 2004 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και στη συνέχεια πρόεδρος αυτής της χώρας, που σήμερα αποτελεί πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.
Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε ο Κυρ. Πιερρακάκης να τον συμπεριλάβει στην επιτροπή του υπουργείου του, κάτι που δεν συνηθίζεται να συμμετέχουν σε τέτοιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλοδαποί πολιτικοί ή τεχνοκράτες. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο άλμα, μιαν υπέρβαση για να επιταχύνει τους ρυθμούς της εισαγωγής της χώρας στην ψηφιακή εποχή…
«Ε»


Πάλι οι χωματερές
Θα επανερχόμαστε όσο το θέμα να λυθεί. Για τις σκορπισμένες σε βουνά και κάμπους ο λόγος. Που η νοοτροπία του νεοέλληνα δε λέει να σταματήσει να δημιουργεί παράνομες χωματερές σκουπιδιών. Η παράνομη αυτή εναπόθεση κάθε μορφής απορριμμάτων θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και τέτοιους χώρους  ο νομός μας έχει πολλούς.
Θυμίζω πως πολλές, πάρα πολλές πυρκαγιές στην Ελλάδα φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, πως προήλθαν από τις παράνομες αυτές χωματερές.
Μάλιστα το κακό δεν θέλει και πολύ να γίνει. Γι’αυτό άμεσα, θα πρέπει οι δήμοι κυρίως, να φροντίσουν να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα.
Πρέπει να καούν σπαρτά, σπίτια και να κινδυνεύσουν άνθρωποι;
Γ.Δ.


Λόγια στον αέρα
Όσο δεν καίγεται το δικό μας το χωράφι, το σπίτι, το τσαντίρι μας, δε πα να καίγεται ο κόσμος όλος…
Και για την κλιματική αλλαγή θα το κουβεντιάζουμε στο καφενείο μετά την μπιρίμπα, πίνοντας τσίπουρο και μπίρα. Αμπελοφιλοσοφώντας αδέλφια.
Το κακό είναι μακριά μας, τι μας νοιάζει εμάς;
Γ.Δ.


Τους εξαφάνισε…

Πολύ δυναμικά ξεκίνησε ο νέος δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Κατ’ αρχάς με μια επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και πέτυχε αφ’ ενός να παραστεί ο ίδιος στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας στις 4 Οκτωβρίου, αφ’ ετέρου την συμμετοχή στην παρέλαση του αγήματος Ευζώνων της προεδρικής φρουράς που όπως μάθαμε είναι η τρίτη φορά που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός των Αθηνών. Πέρα όμως απ’ αυτό ο νέος δήμαρχος έδωσε ρεσιτάλ κατά την επίσκεψη στο γραφείο του,  του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Γιώργου Στεργίου και της συνοδείας του. Με άνεση απλότητα και ένα ουσιαστικό λόγο χωρίς φανφάρες και περιττά λόγια ο κ. Τσέπελης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και του σχεδιασμού του ζητώντας στήριξη από την κυβέρνηση. Έδειξε πόσο καλά γνωρίζει το αντικείμενό του και ότι δεν πελαγοδρομεί αλλά έχει συγκεκριμένους στόχους. Κυριολεκτικά τους …εξαφάνισε με τη δύναμη των λόγων του που έδειχναν τον ζήλο και την αποφασιστικότητά του να πετύχει σ’ αυτό που του εμπιστεύτηκε ο δημότης της Ξάνθης.
Μαζί του λοιπόν…
Μ.Ξ.


Το αρδευτικό και ο κάθετος άξονας στην ατζέντα του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Επίσημη πρώτη και για τον νέο αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδη που υποδέχτηκε στο γραφείο του τον γραμματέα της Πολιτικής επιτροπή Γιώργο Στεργίου που συνοδεύονταν από τον βουλευτή Σπύρο Τσιλιγγίρη αλλά και στελέχη της ΝΟΔΕ. Ήπιων τόνων ως χαρακτήρας ο νέος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης. Με μια έμφυτη σεμνότητα που αποπνέει καλοσύνη. Ο νέος αντιπεριφερειάρχης είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων όλου του νομού καθώς διετέλεσε και θεματικός αντιπεριφερειάρχης επί αγροτικών θεμάτων. Αυτά που έθεσε στον κ. Στεργίου ήταν πρώτα πρώτα το αρδευτικό ζητώντας να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και ο κάθετος άξονας της Ξάνθης και συγκεκριμένα το δεύτερο κομμάτι που επίσης χρειάζεται χρηματοδότηση όπως και η βελτίωση των άλλων τμημάτων. Είναι σημαντικό ότι δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τον νομό μας αποτελούν προτεραιότητα για τον κ. Ευφραιμίδη και προτάσσονται στην πρώτη συνάντησή του με κυβερνητικό στέλεχος.
Μακάρι να βρουν ευήκοα ώτα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…