Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

0

Ευχές…
Στα νέα παιδιά που μέσα από μια δύσκολη δοκιμασία κατάφεραν να πετύχουν σε κάποια Σχολή της επιλογής τους, οι ευχές και τα συγχαρητήρια είναι αυτονόητα. Δύο λόγια όμως για το φαινόμενο να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια με βαθμούς κάτω της βάσης. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση, είναι αποτυχία του συστήματος και απαξίωση του διαγωνισμού που ευτελίζεται ανεπανόρθωτα.
Συγχαρητήρια για τους επιτυχόντες αλλά προβληματισμός για την εφαρμογή του νέου συστήματος που υποβαθμίζει αντί να αναπτύσσει. Ελπίζουμε το φαινόμενο αυτό να είναι «πρώτη και τελευταία» φορά. Πανεπιστημιακοί φοιτητές με 4, 5, 7 βαθμό εισαγωγής είναι αδιανόητο. Κι όμως φέτος συνέβη…
Γ.Δ.


Αρνητικά επιτόκια κατάθεσης
Όσοι συμπολίτες έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, γνωρίζουν ότι το επιτόκιο πως είναι ιδιαίτερα μικρό έως ελάχιστο. Τα παλιά «μπερεκέτια» έχουν ξεχαστεί εδώ και πολλά χρόνια, τότε που έφθαναν μέχρι 20-25%. Το πιο ωραίο της υπόθεσης; Ότι τράπεζες στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και έχουν αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή, ζητούν και παίρνουν από τους καταθέτες ένα κάποιο επιτόκιο ύψους 0,6% και για ποσά παρακαλώ άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες αυτές ζητούν φύλακτρα των χρημάτων των πελατών τους. Αυτή η εξέλιξη με τα αρνητικά επιτόκια θ’ αργήσει να έρθει στην Ελλάδα  διότι οι τράπεζες θέλουν σαν τρελές τις καταθέσεις για να μπορούν να χορηγούν δάνεια απ’ όπου κερδίζουν.
Γ.Δ.


Ποιος το περίμενε για τη ΔΕΗ…
Το καμπανάκι είχε χτυπήσει εδώ και χρόνια για τη ΔΕΗ και μάλιστα ήταν καμπάνα μεγάλη. Αλλά τότε, παρά τον δυνατό ήχο που ακούστηκε, οι υπεύθυνοι κάναν πως δεν την ακούν. Και βέβαια προ της καταστροφής και διάλυσης της μεγαλύτερης βιομηχανίας των Βαλκανίων, η νέα κυβέρνηση έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα διότι το ταμείο της ΔΕΗ ήταν άδειο, τα χρέη πολλά και ο κίνδυνος στάσης πληρωμών μεγάλος.
Έτσι, μπροστά στην απειλή χρεοκοπίας η νέα διοίκηση αποφάσισε αυξήσεις τιμολογίων ύψους 490 εκ. ευρώ για να σωθεί η εταιρεία. Αυξήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου μεν αλλά οι οποίες δεν θα υπάρχουν στα τιμολόγια τα οποία οι καταναλωτές θα πληρώνουν, διότι μειώνεται ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ.
-Αλήθεια ποιος θα μπορούσε να το περιμένει, η ΔΕΗ να φτάσει σ’αυτό το σημείο να κινδυνεύει με πτώχευση…
Γ.Δ.


Αναμενόμενο
Ένα πουλάκι μου είπε πως γνωστός «δημοσιογράφος»  έστειλε πρεσβευτή προς τον νέο ένοικο του δημοτικού μεγάρου. Ο πρεσβευτής μετέφερε τη συγγνώμη και ζήτησε την επιείκεια του επικεφαλής για τα όσα χυδαία ψεύδη εκστόμισε γραπτά ή ηλεκτρονικά μέχρι πρόσφατα.
Ο ίδιος βέβαια δεν τόλμησε να εμφανιστεί. Χρησιμοποίησε διαμεσολαβητή, μια γνωστή σ’ αυτόν μέθοδο που σε αρκετούς έχει αποδώσει, αλλά όχι στο συγκεκριμένο άτομο που ευγενικά αλλά με απόλυτο τρόπο αρνήθηκε κάθε είδους επαφή και συγγνώμης. Εξάλλου αυτό δεν το έκανε εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, τώρα θα το κάνει;
Γ.Δ.


Οι νέοι αντιδήμαρχοι του δήμου Ξάνθης
Σήμερα θα ανακοινώσει ο Μανώλης Τσέπελης τον τρόπο που θα κατανείμει τις θέσεις αντιδημάρχων και προέδρων νομικών προσώπων στο δήμο Ξάνθης.
Όπως γράψαμε και πριν μερικές μέρες καθήκοντα αντ’ αυτού και οικονομικών αναλαμβάνει ο Μανώλης Φανουράκης. Όπως μαθαίνουμε επίσης, ενισχυμένα καθήκοντα αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών (με Πολεοδομία και καταστήματα) αναλαμβάνει ο Νίκος Ζερενίδης, ενώ ο Σιαμπάν Μπαντάκ τίθεται επικεφαλής σε Περιβάλλον και Καθαριότητα.
Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων με έδρα και στα Κιμμέρια πιθανότερα θα αναλάβει ο Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ, ενώ αντιδήμαρχος Σταυρούπολης θα τεθεί ο Απόστολος Ελευθεριάδης. Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού αναμένεται να οριστεί ο Μπεκίρογλου Σουά.
Τα τρία νομικά πρόσωπα ΔΕΥΑΞ, Κέντρο Πολιτισμού και Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης θα ανατεθούν στους Ιπποκράτη Καμαρίδη, Ηλία Ασκαρίδη και Χρυσούλα Δημούδη αντίστοιχα.
Νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Γιάννης Μπούτος.
Ε.Δ.


Έφθασε ο χρόνος
Πλέον τα λόγια τελείωσαν. Τελείωσαν και τα διάφορα σενάρια για τα ονόματα που θα κληθούν να στελεχώσουν τις θέσεις στους διάφορους τομείς του δήμου. Θέσεις που από το νόμο έχει το δικαίωμα ο δήμαρχος να διορίζει και τοποθετεί όποιον θεωρεί ικανό και άξιο να προσφέρει.
Έτσι, η κοινή γνώμη θα πληροφορηθεί υπεύθυνα ποιοι θα είναι αυτοί που θα επιλεγούν. Ποιοι δηλαδή θα είναι οι συνεργάτες του δημάρχου και αυτοί που θ’ αναλάβουν τους τομείς σε κρίσιμα πόστα.
Είναι προφανές ότι θα κριθούν για την ικανότητά τους στον τομέα της συνεργασίας, εκπόνησης προγραμμάτων παρέμβασης, προώθησης καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών, αξιοποίησης έμψυχου δυναμικού και άλλα.
Όλοι θα κριθούν και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τους περιμένει πολλή δουλειά.
Γ.Δ.


Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι οι Ξανθιώτες
«Εκατονταετηρίδα της απελευθερώσεως της Ξάνθης» τιτλοφορείται το βιβλίο που επιμελήθηκε την έκδοσή του η Μητρόπολη Ξάνθης με την συνδρομή του δήμου Ξάνθης, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Πέμπτη 28 Αυγούστου το απόγευμα σε μια εκδήλωση στο δημοτικό αμφιθέατρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουμε όλοι οι Ξανθιώτες γιατί καλύπτει το ιστορικό κενό που έχουμε για την τοπική μας ιστορία. Μέσα στις σελίδες του ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της πόλη μας της περιόδου πριν και μετά την  απελευθέρωσή της από τους βουλγάρους από ελληνικά και τα γαλλικά στρατεύματα στις 4 Οκτωβρίου του 1919. Παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό καθώς και εξιστόρηση των γεγονότων, των συνθηκών που επικρατούσαν σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων της εποχής. Την επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκδοσης είχε ο Επίτιμος διδάκτορας Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και συγγραφέα Δημήτρης Μαυρίδης.
Μ.Ξ.


Η τελευταία Οικονομική, ο δήμαρχος και το …παράπονο του αντιδημάρχου Παπαδόπουλου
Αναμνηστικό χαρακτήρα προσέδωσε στην συνεδρίαση της τελευταίας οικονομικής επιτροπής ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος με την παρουσία του σ’ αυτή αλλά και τη σύντομη παρέμβασή του όπου ευχαρίστησε  όλους τους συμμετέχοντες συμβούλους αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τους συνεχάρη για τις 1.500 αποφάσεις που έλαβαν στα 5 χρόνια της θητεία τους. Ευχαριστίες ομοίως εξέφρασε και ο πρόεδρος της επιτροπής αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ο οποίος με αφορμή την παρουσία μας εξέφρασε και το παράπονό του σε σχόλιό μας στο οποίο στηλιτεύονταν το γεγονός ότι  μετά τις εκλογές  δεν υπήρχε απαρτία για να συνεδριάσουν οι επιτροπές και το δημοτικό συμβούλιο. Παρότι στο σχόλιο δεν υπήρξε προσωπική αναφορά ο κ. Παπαδόπουλος το εξέλαβε επί προσωπικού για να τονίσει ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ άφαντος και το αποδεικνύει μέχρι τελευταίας Οικονομικής.
Μ.Ξ.


Έρευνα της δικαιοσύνης για την κατάρρευση της ΔΕΗ και το 3ο Μνημόνιο
Αναζήτηση ευθυνών όχι μόνο για την υπόθεση της ΔΕΗ, αλλά και για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει βιομηχανία Εξεταστικών Επιτροπών όπως στην προηγούμενη διακυβέρνηση, «όπου μετασχηματίστηκε ένα κοινοβουλευτικό όχημα, η Εξεταστική, σε πολιτική διελκυστίνδα». Ωστόσο, επισήμανε ο υπουργός, για τα κρίσιμα κεφάλαια που οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και σε τεράστια υφεσιακή κατάσταση την οικονομία το 2015 – 2016 και θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών.
Ο υπουργός συνέδεσε τις δύο υποθέσεις καθώς όπως είπε «Η ΔΕΗ μέσω 3ου μνημονίου αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Υπήρξε ζημία 500–600 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα που είναι ζωτικής σημασίας. Ο λαός δεν θα πληρώσει τη ζημία που έχει επέλθει, θα υπάρξει ισοζύγιο βαρών, έχει επέλθει καταστροφή, μιλώ για τα οικονομικά δεδομένα».
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού, η γεν. γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Ενέργειας θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα…


Δίωξη Λοβέρδου για τη Novartis
Με τη δίωξη ενός και μόνο πολιτικού προσώπου, του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, κλείνει άδοξα η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, «του μεγαλύτερου σκανδάλου από καταβολής ελληνικού κράτους», όπως με στόμφο είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος.
Η περίφημη υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκαν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα (Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Πικραμένος, Σάλλας κλπ), τελικά αποδείχθηκε άνθρακας, καθώς παρά τις… φιλόδοξες προσπάθειες της εισαγγελέως διαφοράς, δεν βρέθηκαν στοιχεία για κανέναν από τους κατηγορούμενους και μπήκε στο αρχείο για όλους, πλην ενός, του κ. Λοβέρδου, ο οποίος θα κατηγορηθεί μάλλον…για την τιμή των όπλων. «Η εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη ξαναστέλνει τη δικογραφία στη Βουλή χωρίς λόγο, με στόχο να πει ότι «αρχειοθετώ όλο τον κόσμο άλλα να, κάτι βρήκα»,  σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία (όπως κάνει συνήθως ο κ. Πολάκης) και θα πάει στη δικαιοσύνη, αλλά θα είναι αμείλικτος με αυτούς που σκηνοθέτησαν τη σκευωρία σπίλωσής του. «Ο ‘’Ρασπούτιν’’ τι είχε πει; “Προχωρήστε το και θα τα βρούμε στο μέλλον”. Αυτός είναι ο τελευταίος σπασμός του Ρασπούτιν. Θα τους τσακίσω, θα τους διαλύσω με τα προνόμια που διαθέτει ο απλός Έλληνας πολίτης, όχι με τα προνόμια βουλευτών και υπουργών» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…