Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, 5 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, 5 Σεπτεμβρίου 2019

0

Το κρίσιμο ερώτημα
Εντυπωσιάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την δυναμική που έχει αναπτύξει, τη διάθεσή της να δίνει λύσεις σε χρονίζοντα θέματα, κυρίως αναπτυξιακής μορφής.
Και κάπου εδώ μπαίνει το κρίσιμο ερώτημα, που αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να απαντήσει και η νυν κυβέρνηση: Είναι αποφασισμένη να σπάσει αυγά; Να πάρει δύσκολες αποφάσεις; Αν ναι, θα πρέπει να το κάνει τώρα, που το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα είναι νωπό, που η αντιπολίτευση προσπαθεί να συνέλθει και που η αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικότερα, ως γνήσια αριστερή, ομφαλοσκοπεί.
Μετά θα είναι αργά. Συνεπώς, έχει δεν έχει περιθώριο έξι μηνών.
Γ.Δ.


Θέμα χρόνου
Το ίδιο ισχύει, μπορούμε να πούμε και για το δήμο Ξάνθης παρότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα βέβαια. Κι αν για την κυβέρνηση ο χρόνος των κρίσιμων αποφάσεων περιορίζεται στους έξι μήνες, για τον δήμο κρίσιμος είναι ο πρώτος χρόνος. Όπου στο διάστημα αυτό θα πρέπει να φανεί η φιλοσοφία και επίσης οι επιλογές που θα προγραμματιστούν.
Πολύτιμος ο χρόνος μεν, αλλά και ιδιαίτερα γρήγορος. Φεύγει χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Γι’αυτό και από την αρχή θα πρέπει να γίνει σωστή αξιοποίησή του.
Γ.Δ.


Προσδοκίες
Δεν είναι κακό να έχουν δημιουργηθεί αρκετές προσδοκίες στους Ξανθιώτες για την πορεία του δήμου τους. Είναι καθόλα φυσιολογικό και σωστό, βοηθάει η μεγάλη εμπειρία του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη. Όντως εμπειρία πολύχρονη και σε καίριους τομείς όπου μάλιστα η θητεία του χαρακτηρίστηκε επιτυχής.
Δεν προτρέχουμε, διότι θα ήταν λάθος. Κρίνουμε από το παρελθόν για να συμπεράνουμε το μέλλον, όπως κάνουν οι περισσότεροι συμπολίτες. Έτσι, τα πρώτα δείγματα γραφής, προσωπικά του δημάρχου, είναι θετικά κι ελπίζουμε πως έτσι θα συνεχιστούν. Κι αν έτσι προχωρήσει τότε η επιτυχία θα έρθει για την πόλη και τους κατοίκους.
Εδώ λοιπόν θα’μαστε για να παρακολουθήσουμε τα τεκταινόμενα στο δήμο Ξάνθης αλλά και στους υπόλοιπους τρεις.
Γ.Δ.


Η Οικονομία
Το μεγάλο στοίχημα σήμερα της χώρας είναι ένα, σημαντικό και δύσκολο: Είναι η Οικονομία.
Δηλαδή, είναι η Ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, η Ευημερία που θα πρέπει να βιώσει μετά από χρόνια στασιμότητας αλλά και υποχώρησης.
Έτσι, παράλληλα με τα παραπάνω, η λέξει κλειδί μοιάζει να είναι: ο ρυθμός. Είναι όντως έτσι. Κι αυτό διότι η ανάπτυξη δεν θυμίζει ακόμη χώρα που βγήκε από την κρίση αλλά χώρα σε στασιμότητα.
Η οικονομία μας πρέπει να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης Βαλκανίων. Ποιος δεν θα ζήλευε αλήθεια το 6,9% της Ρουμανίας ή ακόμα και το 3,5% της Βουλγαρίας και της Σερβίας;
Είναι ένα ερώτημα ωστόσο πώς μπορεί το 1,5% της ελληνικής οικονομίας να γίνει 3,5%, 4,5% ή 5%.
Και είναι μία απάντηση, ή μάλλον η μοναδική απάντηση, πως μια τέτοια εκτόξευση δεν μπορεί παρά να περάσει από τη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι ένας στόχος που λαμβάνει εθνικά χαρακτηριστικά εάν λάβει υπόψη του κανείς πως έχει τη δεδηλωμένη στήριξη σύσσωμου του πολιτικού συστήματος.
Γ.Δ.


Οι Γιορτές θέλουν “ρετούς”
Βρισκόμαστε στο μέσον των Γιορτών Παλιάς Πόλης και τα πολλά είναι καλό να ειπωθούν με την ολοκλήρωση. Λαμβάνοντας ωστόσο, υπόψη, την κίνηση στα σοκάκια και τις διαθέσεις των πολιτών αντιλαμβανόμαστε ότι η διοργάνωση θέλει σοβαρή αναβάθμιση αν θέλει να κρατήσει τον κορυφαίο χαρακτήρα που έχει κατακτήσει.
Παρότι φέτος ο καιρός είναι σύμμαχος, η συμμετοχή είναι χλιαρή και η διάθεση υποτονική, με εξαίρεση τους πάντα ζωντανούς και ορεξάτους εθελοντές των πολιτιστικών συλλόγων.
Οι οποίοι είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν πολλές προτάσεις και ιδέες για τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό του θεσμού.
Αν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα, με το κάλεσμα συμμετοχής στην κατάρτιση του προγράμματος των Ελευθερίων, η δημοτική αρχή «ακούει», οπότε θα πρέπει και να δράσει για να δώσει νέα πνοή στην αγαπημένη διοργάνωση.
Ε.Δ.


Περί του μεταναστευτικού
Με την αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που κατά χιλιάδες έρχονται στην χώρα μας τελευταία, ήρθε στην επικαιρότητα και το θέμα της εγκατάστασής τους και διαβίωσής τους σε στρατόπεδα του Στρατού που δεν λειτουργούν πλέον, όπως αυτό στην Σταυρούπολη Ξάνθης.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό λοιπόν και ιδού γιατί:
Για να αποτυπωθεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική είναι απαραίτητη πρώτα η αποσαφήνιση των στόχων της. Χρειαζόμαστε μετανάστες ή όχι; Δεν μπορεί η πολιτική μιας χώρας να καθορίζεται από το αν, για διάφορους λόγους, μερικές χιλιάδες άνθρωποι από άλλες χώρες και ηπείρους, αποφασίζουν να παραβιάσουν αυθαίρετα τα σύνορά της.
Δεν εξετάζουμε εδώ τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί το θέαμα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που κάθε φορά πασχίζουν να διασχίσουν θάλασσες ή να περάσουν συνοριακές γραμμές. Το ζήτημα είναι η κοινωνική ισορροπία μιας χώρας, οι δημοσιονομικές της ιδιαιτερότητες και το μέλλον της πολιτιστικής και κοινωνικής της συνοχής.
Με τέτοια κριτήρια είναι φανερό πως η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί ανεξέλεγκτους μετανάστες.
Γ.Δ.


Περί του μεταναστευτικού ΙΙ
Το άλλο θέμα είναι η αυθαιρεσία της μετακίνησης. Κάποιοι (ποιοι και πότε) αποφάσισαν να φθάσουν στην Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους. Πουθενά δεν είναι γραμμένο πως η χώρα οφείλει να τους δεχθεί και να τους φροντίζει. Αν επιζητούν το άσυλο είναι ακατανόητο γιατί περιφρονούν τα νόμιμα σύνορα κι επιδιώκουν το αντάρτικο της παραβίασης των συνόρων.
Να το ξεκαθαρίσουμε: με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα ουδείς πλέον δικαιούται να ζητήσει από την Ελλάδα άσυλο σαν πρόσφυγας. Μόνο χριστιανοί κινδυνεύουν σε μουσουλμανικές  χώρες στην Ασία και την Αφρική. Κι όμως σαν «φυγάδες» εμφανίζονται μουσουλμάνοι. Που επιδιώκουν άμεσα την έκδοση φορολογικού μητρώου για εξασφάλιση λογής επιδομάτων και παροχών.
Η πολιτική της Αυστραλίας είναι η ορθολογικότερη. Ξεκαθαρίζει δημόσια πως δίχως νόμιμη βίζα ουδείς θα πατήσει στο έδαφος της. Δίχως εξαιρέσεις. Άρα το ναυτικό παρεμποδίζει προσέγγιση σε εθνικά ύδατα, οι ΜΚΟ απαγορεύεται να προσεγγίζουν βάρκες στα πελάγη κι όσοι φθάνουν στην ακτή συλλαμβάνονται άμεσα κι επιστρέφονται στη χώρα τους.
Αιτήσεις επιτρέπεται να υποβληθούν μόνο απ’ όσους νόμιμα προσεγγίζουν σύνορα. Και μόνο αν προέρχονται από γειτονική χώρα εμπόλεμη ή σε εμφύλιο…Υπάρχουν λοιπόν λύσεις. Το ζήτημα είναι να υιοθετηθούν…
Γ.Δ.


Η ήττα που πόνεσε πολύ

Αυτή η ήττα της Εθνικής από τη Βραζιλία μας πόνεσε πολύ. Μας γκρέμισε από το… γαλάζιο συννεφάκι μας, και ξύπνησε παλιούς εφιάλτες. Τι ωραία που τα είχαμε τακτοποιήσει στο μυαλό μας! Θα περνούσαμε στον δεύτερο γύρο με ένα «άνετο» 3-0 και, στη συνέχεια, θα αρκούσε μια νίκη επί της Τουρκίας για να φτάσουμε –τουλάχιστον- στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου. Αλλά τώρα κινδυνεύουμε, στον μεθεπόμενο αγώνα μας να παίζουμε για τις θέσεις… 17 έως 32.
Σε ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση μπήκαμε με –δικαιολογημένες- φιλοδοξίες, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου όπως τα είχαμε σχεδιάσει.  Μπλέξαμε, και μάλιστα πολύ άσχημα. Γιατί, με το νέο φορμάτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο θρίαμβος μπορεί να απέχει από την καταστροφή μόνο μια βολή, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Όμως τίποτα δεν κρίθηκε ακόμη, οριστικά. Αρκεί σήμερα να νικήσουμε τους Νεοζηλανδούς…


Εκπέμπει κανονικά
Τελικά το πρόβλημα του «μαύρου» στο Κανάλι 6 ήταν του ΟΤΕ κι όχι του Καναλιού όπως μας διαβεβαίωσε ο Κ.Κανάτας.
Συγκεκριμένα, υπήρξε πρόβλημα σε μηχάνημα του ΟΤΕ το οποίο αντικαταστάθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών. Σήμερα το Κανάλι εκπέμπει και πάλι κανονικά, ενώ οι άδειες ήταν η αιτία που δεν υπήρξε ανταπόκριση στις κλήσεις μας για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συνέβαινε.
Γ.Δ.


Εκπέμπει κανονικά
Τελικά το πρόβλημα του «μαύρου» στο Κανάλι 6 ήταν του ΟΤΕ κι όχι του Καναλιού όπως μας διαβεβαίωσε ο Κ.Κανάτας.
Συγκεκριμένα, υπήρξε πρόβλημα σε μηχάνημα του ΟΤΕ το οποίο αντικαταστάθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών. Σήμερα το Κανάλι εκπέμπει και πάλι κανονικά, ενώ οι άδειες ήταν η αιτία που δεν υπήρξε ανταπόκριση στις κλήσεις μας για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συνέβαινε.
Γ.Δ.


Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά η ανεργία μένει…
Δραματικές είναι οι διαπιστώσεις για την εργασιακή εικόνα του νομού μας έτσι όπως την παρουσίασε στην σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εργατικού της Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης. 45% η ανεργία και προσεχώς αναμένεται αύξηση της! Και είναι λογικό αφού θα επιστρέψουν οι οικοδόμοι από το Κατάρ, οι εργαζόμενοι στον επισιτιστικό κλάδο σε τουριστικές περιοχές και θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Όλοι αυτοί θα κατακλύσουν τον ΟΑΕΔ. Δεν περιμέναμε βέβαια να μας το πει ο πρόεδρος του Εργατικό κέντρου. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική η εικόνα αφού τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ούτε μια επένδυση στο νομό μας! Δεν άνοιξε μια επιχείρηση να απορροφήσει κόσμο. Αναπτυξιακό συνέδριο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Κομοτηνή, για επενδύσεις είπαν, για ανάπτυξη, λόγια και μόνο λόγια.
Τα ίδια ακούμε και  από την νέα κυβέρνηση. Φοβάμαι μήπως και πάλι μείνουμε στα λόγια
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…