Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ολικό «λίφτινγκ» ζητούν οι σύλλογοι για τις Γιορτές Π. Πόλης

Ολικό «λίφτινγκ» ζητούν οι σύλλογοι για τις Γιορτές Π. Πόλης

0

Πως είδαν τις γιορτές οι βασικοί συντελεστές τους, οι σύλλογοι

Κατασκηνωτές: «Μειωμένη κίνηση, μειωμένη κατανάλωση… προβληματιζόμαστε»

«Άνοιξη»: «Χρειάζεται ανανέωση και αναβάθμιση ο θεσμός… Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε» 

Βίστονες: «Άλλαξαν οι συνήθειες του κόσμου… κάναμε προσπάθεια με το κουκλοθέατρο»

 

 

Σαν σε κατάσταση …hangover βρίσκονται οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και φορείς στην προσπάθειά τους ν’ αποτιμήσουν το οικονομικό αποτύπωμα ενός από τους κορυφαίους θεσμούς της πόλης μας. Έπεσε η αυλαία για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2019 ουσιαστικά το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου με την συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου και η γεύση που έχει μείνει από την κίνηση και την κατανάλωση είναι στυφή και γλυκόπικρη ενώ πλέον έχει εμπεδωθεί η άποψη και έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι ο θεσμός χρειάζεται επειγόντως ανανέωση και αναβάθμιση αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και να μη χάσει η πόλη μας ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν.

Πως είδαν τις γιορτές οι βασικοί συντελεστές τους, οι σύλλογοι

Κατασκηνωτές: «Μειωμένη κίνηση, μειωμένη κατανάλωση… προβληματιζόμαστε»

Μια φράση του αείμνηστου Φίλιππου Αμοιρίδη ιδρυτή των γιορτών Π. Πόλης, θυμήθηκε ο Δημήτρης Μπαχαρίδης πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κατασκηνωτές από τους πρώτους συλλόγους που ιδρύθηκαν: «Κάντε ότι νομίζετε ότι θα έχει ένταση, ζωντάνια και θα φέρει κόσμο. Έτσι μας έλεγε τότε ο αείμνηστος Αμοιρίδης που ήταν φανατικός αυτού του θεσμού. 29 χρόνια μετά αυτό που είδαμε φέτος ήταν ότι λιγότερος κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους της Π. Πόλης ιδιαίτερα τις καθημερινές σε σχέση με πέρσι και σαφώς μειωμένη η κατανάλωση εδεσμάτων στα στέκια των συλλόγων. Ίσως αυτό να οφείλεται σε μια κούραση του κόσμου, ίσως να φταίει η οικονομική κατάσταση,  ίσως να μην ήταν δελεαστικό το πρόγραμμα των γιορτών αυτό όμως που διαπιστώσαμε είναι ότι ήταν χειρότερα από πέρσι. Υπήρχαν σύλλογοι που δεν έπαιρναν καν ποτά από προμηθευτές. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να φέρουμε τον κόσμο στις γιορτές μας όπως παλιά». Ο κ. Μπαχαρίδης σημείωσε επίσης πως η δημοτική αρχή που αποχώρησε δεν έκανε τίποτε για την αναβάθμιση του θεσμού και εναπόθεσε τις ελπίδες του στη νέα ιδιαίτερα δε στο δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη που όπως είπε ήταν ο καλύτερος μαθητής του Φ. Αμοιρίδη και γνωρίζει το θεσμό από το γενοφάσκια του.

«Άνοιξη»: «Χρειάζεται ανανέωση και αναβάθμιση ο θεσμός… Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε» 

«Εμείς σαν σύλλογος πήγαμε καλά αλλά η γενική εικόνα είναι ότι δεν υπήρχε κίνηση όπως παλιά», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Άνοιξη,  Ευθύμης Μίλκογλου που έχει το στέκι του επί χρόνια σε χώρο στο Καβάκι: «Η μεγαλύτερη κίνηση έχει περιοριστεί στο διήμερο Παρασκευή, Σάββατο. Τις άλλες μέρες είναι όλα πολύ υποτονικά. Είναι φανερό ότι χρειάζεται ανανέωση και αναβάθμιση ο θεσμός. Πρέπει να βρούμε τρόπους όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε σ’ αυτή την διοργάνωση να κρατήσουμε αυτόν τον θεσμό ζωντανό και να μην χάσουμε ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν της πόλης μας».

Βίστονες: «Άλλαξαν οι συνήθειες του κόσμου… κάναμε προσπάθεια με το κουκλοθέατρο»

Μια προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών έκανε φέτος ο σύλλογος «Βίστονες» προσφέροντας κουκλοθέατρο παράλληλα με το συνηθισμένο τρόπο ψυχαγωγίας. Όπως αναφέρει η πρόεδρο κα Άννα Ντήμητσα δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση πιθανότατα γιατί δεν είχε διαφημιστεί. Γενικά η αποτίμηση για τον σύλλογο Βίστονες έχει θετικό πρόσημο: «Είχαμε κόσμο αλλά όχι όπως παλιά. Άλλαξε το κοινό που μας προτιμά. Παλαιότερα ήταν πιο οικογενειακό. Τώρα έχουμε πιο πολλούς νέους. Άλλαξαν και οι συνήθειες του κοινού και οι προτιμήσεις τους . Παραμένει η προτίμηση στο σουβλάκι αλλά όχι τόσο σε σαλάτες. Εμείς θέλουμε ν’ αλλάξουμε τις υποδομές μας. Να έχουν άλλη αισθητική αλλά όλα είναι δαπανηρά. Αν μας βοηθήσει ο δήμος θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε».

ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Οι γιορτές χρειάζονται ολικό facelift»

Αποτιμώντας τις γιορτές η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου εκτιμά πως χρειάζονται ολικό facelift: «Η κίνηση ήταν μειωμένη και αυτό αποτυπώθηκε στους τζίρους όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Π. Πόλης αλλά και όλης της πόλης. Γίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη για ανανέωση του θεσμού. Χρειάζεται ζ να τονωθεί με νέες δράσεις σ’ όλη την πόλη. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει πολύ επίπεδη και υποτονική. Έχει ξεφουσκώσει. Εμείς όλοι θα είμαστε αρωγοί σε μια προσπάθεια για τόνωση και αναβάθμιση του θεσμού αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικός είναι για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό και την πολιτιστική μας παράδοση.

Με πολλούς ελέγχους και χωρίς έκτροπα

Κλιμάκια της ΣΔΟΕ και του Υγειονομικού πέρασαν απ’ όλα τα στέκια για ελέγχους όπως μας διαβεβαίωσαν όλοι οι πρόεδροι των συλλόγων. Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και παρατυπίες σ’ ότι αφορά τις αποδείξεις που οφείλουν να κόβουν. Επίσης δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σ’ ότι αφορά την ποιότητα των ειδών κατανάλωσης. Να σημειώσουμε ότι και από πλευράς δημόσιας ασφάλειας τα πράγματα κύλησαν ομαλά και χωρίς έκτροπα ή ατυχήματα ή περιστατικά κινδύνου για τον οικισμό όπως πιθανές πυρκαγιές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Την αυλαία των γιορτών έριξε η Φωτεινή Βελεσιώτου που εντυπωσίασε με την ιδιαίτερη χροιά της φωνή της και την ερμηνεία της

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού από τη σοπράνο Μάρα Κουτσαϊμάνη στο «Χατζιδάκειο»

Την Κυριακή 19 Μαΐου. Συνοδεύει η Ευαγγελία Γκουγκούλη και συμμετέχουν οι σπουδάστριες κλα…