Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Χατσαπούρι

Χατσαπούρι

0

Σήμερα σας έχουμε τη συνταγή για το γεωργιανό έδεσμα χατσαπούρι που άρεσε τόσο πολύ στους Ξανθιώτες και στους επισκέπτες που περίμεναν ουρές για να το απολαύσουν. Το Γεωργιανό  κασερόψωμο, σε μία διαφορετική εκδοχή ψησίματος στο φούρνο.

Για την ζύμη

-220 γρ. ή 1 και 2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-1 φακελάκι ξηρή μαγιά

-1 αυγό

-1 κ. γλυκού αλάτι

-100 γρ. χλιαρό νερό

Για την γέμιση

-125 γρ. κασέρι

-125 γρ. μοτσαρέλα ή «Sulguni» αν βρείτε σε καταστήματα με ρωσικά προϊόντα

Για την επιφάνεια

-1 κ. γλυκού φρέσκο βούτυρο

Διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό μαζί 1 κ. σούπας από το αλεύρι και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το αυγό χτυπημένο και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αλλά ίσως χρειαστεί και περισσότερο ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου. Όταν διπλασιαστεί, την ξεφουσκώνουμε με υγρό χέρι και την αφήνουμε να φουσκώσει άλλη μία φορά.

Τρίβουμε τα τυριά. Ανοίγουμε την ζύμη είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια μας σε κύκλο με διάμετρο περίπου 18 εκ. Πιέζουμε τα τυριά για να σχηματίσουμε μία μπάλα την οποία τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης. Κλείνουμε την ζύμη εγκλωβίζοντας μέσα στα τυριά.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σ΄ένα ταψάκι και πάνω της πατάμε την μπάλα της ζύμης για να ανοίξει κυκλικά με διάμετρο περίπου 28 εκ., σπρώχνοντας συγχρόνως τα τυριά για να απλωθούν σ΄όλο το εσωτερικό του ψωμιού και να μην μείνουν μόνο στο κέντρο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και χαράζουμε σταυρωτά το ζυμάρι για να εμφανιστεί το κασέρι το οποίο όσο ψήνεται θα βγαίνει στην επιφάνεια. Δεν κόβουμε το ζυμάρι μέχρι τέρμα γιατί θα χυθεί το κασέρι έξω. Αφήνουμε ένα περιθώριο 2-3 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

  • Ταχινόπιτα – Κέικ

    Ξηρά συστατικά: 2 και ½ φλιτζάνια (380 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 και 1/2 κουταλάκι …
  • Μπακαλιαρόπιτα από την Κεφαλονιά

    -1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο -500-600 γρ. παστό μπακαλιάρο -100 γρ. ρύζι καρολίνα -1 κρεμ…
  • Ελιόπιτα

    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κ.γ. baking powder 1/2 φλ. ελαιόλαδο 2 φλ. ελιές μ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέικ λεμονιού με φράουλες

-250 γρ. (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη -250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα -3 αυγά -75 γρ. …