Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι «4» της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνησιμότητας του ΥΠΕΣ

Οι «4» της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνησιμότητας του ΥΠΕΣ

0

Δημαρχόπουλος, Μελισσόπουλος, Παπαχρόνης και Χατζηθεοδώρου υπογράφουν κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας το «νόθο δημαρχοκεντρικό» μοντέλο που δημιουργείται

 Υπογραμμίζουν την υποβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου για χάρη της εξασφάλισης πλειοψηφίας στους δήμους

Στις αλλαγές του Υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα σε βάρος του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής επιτίθενται με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Δήμος Πρότυπο», «Ξάνθη για Όλους», «Αγάπη για την Ξάνθη μας» και «Πολίτες για την Ξάνθη».

Οι επικεφαλής που υπογράφουν την κοινή δήλωση τονίζουν ότι στο όνομα της κυβερνησιμότητας δημιουργούνται μονοπαραταξιακού χαρακτήρα συμβούλια και υπογραμμίζεται ο ρόλος του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του δήμου.

Και αν για την παράταξη του Γ. Χατζηθεοδώρου, ακόμη και του Σ. Μελισσόπουλου, η ανακοίνωση δεν προκαλεί καμία εντύπωση καθώς ποτέ δεν στράφηκαν κατά της απλής αναλογικής, έκπληξη προκαλεί η συμμετοχή -αν όχι πρωτοβουλία- της μείζονος αντιπολίτευσης του Μ. Δημαρχόπουλου, ο οποίος εξαρχής τάχθηκε σθεναρά κατά του Κλεισθένη, ενώ τώρα βάλλει στο πλαίσιο της κοινή διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών επιλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κοινή ανακοίνωση των «4»: Αντιστεκόμαστε στην αλλοίωση της ψήφου των πολιτών

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια αξιακή επιλογή, αλλά να στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα πραγματικά δεδομένα. Να μην διαμορφώνει μια «νόθα πλειοψηφία», που οδηγεί στα φαινόμενα που ζούμε και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ζούμε. Φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και αδιαφάνειας.

Ο νόμος «Κλεισθένης», με αρκετά είναι αλήθεια προβλήματα,  εισήγαγε μια διαφορετική αντίληψη εκλογής στην Αυτοδιοίκηση που δε δοκιμάστηκε. 231 Δήμοι επί συνόλου 332, εξέλεξαν Δήμαρχο της μειοψηφίας. Γνωρίζαμε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη διακυβέρνηση, όμως ίσως ήταν η κατάλληλη στιγμή της συνεννόησης και των συνεργασιών.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν ότι οι νέες τροποποιήσεις θα επικαλούνταν «καταστροφές και πάθη» για να επιβάλουν ένα ακόμα χειρότερο σύστημα που καταργεί επί της ουσίας τον διάλογο, καταργεί τα όργανα αποφάσεων, καταργεί την ουσιαστική αντιπολίτευση, καταργεί όλες τις λοιπές παρατάξεις.

Καταργεί την νομιμότητα, καταργεί την λογική, καταργεί την λαϊκή ετυμηγορία, καταργεί την πλειοψηφία του 75% της βούλησης των δημοτών μας.

Με μια παράλογη ανατροπή, δημιουργεί παντού ένα απόλυτα «νόθο δημαρχοκεντρικό» μοντέλο, βαπτίζοντας παντού, την ισχνή μειοψηφία του Δημάρχου σε απόλυτη πλειοψηφία. Το μόνο που απέφυγε να κάνει είναι η θεσμοθέτηση της ψήφου των μελών της παράταξης του Δημάρχου, να μετράει επί τρία…

Αναβαθμίζει απόλυτα και κυρίως την Οικονομική Επιτροπή,  δευτερευόντως την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τις Επιχειρήσεις του και υποβαθμίζει καθοριστικά το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει πλέον διαδικαστικό ή ακόμα χειρότερα γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.

Σε όλα τα όργανα, ο Δήμαρχος διαθέτει πλειοψηφία, αφού «διορίζει» όποιον θέλει, όσους θέλει και όπως θέλει, ως μέλη των επιτροπών για να αποφασίζουν όχι για τους πολίτες αλλά για τον ίδιο.

Εκφράζουμε, την πλήρη αντίθεσή μας, προς τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και στις απεγνωσμένες με πολλές εγκυκλίους προσπάθειες να δικαιολογήσει.

Εκφράζουμε, την πλήρη αντίθεσή μας, τόσο σχετικά με την σύνθεση των επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων, όσο και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έπρεπε να είναι πάντα το κυρίαρχο Όργανο στο Δήμο.

Η κύρια ΕΥΘΥΝΗ για ότι στραβό ισχύσει στο μέλλον και δεν μπορέσουμε να το περιορίσουμε δυναμικά, ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στον Δήμαρχο, αλλά και στην πολιτεία που από ότι φαίνεται προτιμά οι ΔΗΜΟΙ να διοικούνται από εδώ και στο εξής από ΜΟΝΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥ χαρακτήρα ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ! Με τέτοιες ρυθμίσεις,  δρομολογείται, η εξασθένηση των δομών, του ελέγχου, της λογοδοσίας, των προτάσεων, της διαβούλευσης και της διαφάνειας. Δρομολογείται η μη αναγκαιότητα των οργάνων και τελικά η εξασθένιση της ίδιας της δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος, είναι ένα μονομελές όργανο του Δήμου. Δεν είναι όλος ο Δήμος.

Η Αυτοδιοίκηση και οι μάχες που κέρδισε προς όφελος των πολιτών δεν δικαιώνονται σήμερα. Αντίθετα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης υποτιμάται και θα υποτιμάται ακόμα περισσότερο αύριο. Εξαιτίας, όχι μόνο κακών νόμων που διέπουν την λειτουργία της, αλλά και εξαιτίας χειρότερων τροποποιήσεών τους, που έχουν ως φυσικό αποτέλεσμα το τέλος ενός μοναδικού εν δυνάμει θεσμού, «αποκούμπι για τους πολίτες».

Φαινόμενα  αναπαράστασης των πολιτικών και της πολιτικής με την κεντρική σκηνή, δεν βοηθούν τον τόπο. Οι ρυθμίσεις που δίνουν άλλοθι στον Δήμαρχο της μειοψηφίας να κάνει ότι θέλει, όπως το θέλει, αν ξέρει και αν θέλει, δεν βοηθούν τον τόπο.

Και αυτό ακριβώς, επιδιώκεται.

Δείχνουμε λοιπόν την αντίθεσή μας και αντιστεκόμαστε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 στοχεύει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Ξεκινά τη χαρτογράφηση του μονοπατιού που ξεκινάει από την Φινλανδία, με σκοπό να αποτελέσ…