Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας 5 παιδικοί του δήμου Ξάνθης

Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας 5 παιδικοί του δήμου Ξάνθης

0

Δυο χρόνια δεν μπόρεσαν να βγάλουν… Λειτουργούν με προσωρινή άδεια – «Υπάρχουν έτοιμες μελέτες», λέει ο  πρώην πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Α.», Α. Θεοδωρίδης

 

Ψηφίστηκε ομόφωνα το κονδύλι των 80.000 ευρώ για να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να προλάβουν τις ημερομηνίες

 

Χωρίς Πιστοποιητικό πυρασφάλειας εγκεκριμένο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, λειτουργούν 5 παιδικοί Σταθμοί του δήμου Ξάνθης, ενώ  από το σύνολο των Παιδικών μόνο δύο έχουν αυτό το έγγραφο που πιστοποιεί την ασφάλειά τους από πυρκαγιά, όπως ορίζεται από  το Προεδρικό Διάταγμα 90. Το θέμα έγινε γνωστό – αν και κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι – στο δημοτικό συμβούλιο όταν το σώμα κλήθηκε να εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση με το ποσό των 80.000 ευρώ προς το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης προκειμένου να ολοκληρώσει τις μελέτες που αφορούν έργα και παρεμβάσεις σ’ αυτούς του Παιδικούς προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις έκδοσης του πιστοποιητικού!

Δυο χρόνια δεν μπόρεσαν να βγάλουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας στους Παιδικούς του δήμου Ξάνθης

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο αποχωρήσας πρόεδρος του Κέντρου κ. Αναστάσιος Θεοδωρίδης: «Αυτοί οι Παιδικοί σταθμοί δεν  λειτουργούν παράνομα αλλά με προσωρινή άδεια . Από το υπουργείο έχει δοθεί και παράταση μέχρι τις 31/12 /2019 για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας». Διερευνώντας το θέμα πληροφορηθήκαμε επίσης αρμοδίως από τους Παιδικούς ότι πριν 2 χρόνια εκδόθηκε το Π.Δ. 90/2018 που προβλέπει έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας βάσει ορισμένων προδιαγραφών.

theodoridis 2Λειτουργούν με προσωρινή άδεια – «Υπάρχουν έτοιμες μελέτες», λέει ο  πρώην πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Α.», Α. Θεοδωρίδης

Δόθηκε λοιπόν προθεσμία αλλά και παρατάσεις στους δήμους να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εκδώσουν τα πιστοποιητικά. Στους 2 Παιδικούς δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες παρεμβάσεις ώστε να χρειάζονται μελέτες και έτσι γι αυτούς εκδόθηκαν. Στους 5 υπόλοιπους όμως χρειάζονται μελέτες: «Οι μελέτες είναι έτοιμες μένει να δημοπρατηθούν. Αν δεν γίνει αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να ζητηθεί νέα παράταση» , επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης.

Λύρατζης: «Αυτή την στιγμή δεν πληρούνται οι κανόνες πυροπροστασίας»

Το ζήτημα όμως που τίθεται είναι αυτό καθαυτό το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια 5 Παιδικοί του δήμου Ξάνθης δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Και ήταν η ακριβής απάντηση που πήρε ο επικεφαλής τη παράταξης «Νέα Ξάνθη» κ. Πασχάλης Λύρατζης τόσο από το δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη όσο και από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννη Ζερενίδη: « Στο καίριο ερώτημα αν πληρούνται οι κανόνες πυροπροστασίας τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μου απάντησε ότι δεν πληρούνται. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να μην έχουμε τους Παιδικούς μας χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας», επισημαίνει ο κ. Λύρατζης. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος κ. Τσέπελης κατά τη συζήτηση απευθύνθηκε προς τον κ. Δημαρχόπουλο λέγοντας: «Γιατί επί δύο χρόνια δεν φροντίσατε να  πάρετε πιστοποιητικά;».

Ψηφίστηκε ομόφωνα το κονδύλι των 80.000 ευρώ για να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να προλάβουν τις ημερομηνίες

Να σημειώσουμε ότι τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας εκδίδονται από την πυροσβεστική αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος . Αυτά ισχύουν για 5 έτη ενώ κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν πληρούνται ανανεώνεται το πιστοποιητικό. Όπως ανέφερε ο αν. διοικητής κ. Χρήστος Γκίκης ότι από την στιγμή που ελεγχθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις δεν καθυστερεί η έκδοση του πιστοποιητικού από την υπηρεσία.

Να σημειώσουμε τέλος ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το κονδύλι των 80.000 ευρώ για να κινηθούν οι διαδικασίες με τις μελέτες και τις δημοπρατήσεις. Στους μήνες βέβαια που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας είναι τεχνικώς αδύνατο να γίνουν οι δημοπρατήσεις ωστόσο είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…