Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναδεικνύει και βραβεύει τη διδακτική αριστεία το ΔΠΘ

Αναδεικνύει και βραβεύει τη διδακτική αριστεία το ΔΠΘ

0

Με μια πρωτότυπη πρωτοβουλία καλεί ακαδημαϊκό προσωπικό και αποφοίτους να προτείνουν καθηγητές που ξεχωρίζουν για το εκπαιδευτικό τους έργο

 Θεσπίστηκαν διαδικασία και κριτήρια αξιολόγησης. Αιτήσεις έως τις 11 Οκτωβρίου

Ανοιχτή πρόσκληση στο διδακτικό του προσωπικό και τους αποφοίτους απευθύνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμο Θράκης, με σκοπό να αναδείξει και να επιβραβεύσει τους καθηγητές του που ξεχώρισαν για το εκπαιδευτικό τους έργο.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου, με αρμόδια για τη διαδικασία την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου, έχει ως στόχο με την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία την αναγνώριση της διδακτικής αριστείας, την υιοθέτηση μεθόδων φοιτητοκεντρικής μάθησης και την αναβάθμιση της ποιότητας διδασκαλίας στην ευρύτερη Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει το ακαδημαϊκό προσωπικό και οι απόφοιτοι του Δ.Π.Θ. έως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Όπως επισημαίνει η κα Γαβριηλίδου στη σχετική πρόσκληση, οι προτείνοντες πρέπει να έχουν γνώση του διδακτικού έργου των προτεινομένων.

Οι προτάσεις πρέπει να είναι ενυπόγραφες, να συνοδεύονται από εκτενή εισήγηση και το βιογραφικό του υποψήφιου, θεωρούνται εμπιστευτικές και μπορούν να επανεξετάζονται, μαζί με νεότερες, σε επόμενα έτη.

Στην εισήγηση θα πρέπει να τεκμηριώνεται το ακαδημαϊκό ήθος και εξέχουσα ηθική συμπεριφορά του υποψηφίου, άξια να προβληθεί ως πρότυπο για τους φοιτητές του Δ.Π.Θ..

Γραπτές μαρτυρίες αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα μαθήματα του προτεινόμενου πανεπιστημιακού δασκάλου θα συνεκτιμώνται θετικά.

Κάθε πρόταση που υποβάλλεται θα αφορά έναν μόνο ακαδημαϊκό και όχι ομάδα αυτών.

Δεν μπορεί να βραβευθεί το ίδιο πρόσωπο δεύτερη φορά, χωρίς να περάσουν τουλάχιστον τέσσερα έτη.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν διδάξει για τουλάχιστον τέσσερα συνεχόμενα εξάμηνα τα τελευταία τέσσερα έτη και να έχουν συμπληρώσει τα απογραφικά μαθήματος και διδάσκοντα στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔΙΠ του Δ.Π.Θ.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει  με βάση τη συνολική βαθμολογία.

Κριτήρια επιβράβευσης

Οι προταθέντες υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

Α.  Διασύνδεση έρευνας και διδασκαλίας

Β. Η διδασκαλία του υποψήφιου έχει ευρύτερη απήχηση εκτός του Δ.Π.Θ.

Γ.  Εξέχουσα καθοδήγηση και υποστήριξη προς τους φοιτητές

Δ. Η διδασκαλία του υποψήφιου προωθεί την αποτελεσματική μάθηση, είναι σταθερά ποιοτική και πρωτότυπη

Ε.  Αξιοποίηση κατάλληλων πηγών και εργαλείων διδασκαλίας και μάθησης

Διαδικασία υποβολής πρότασης

Οι προτάσεις απευθύνονται στην Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Δ.Π.Θ. και κατατίθενται στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Πρέπει να κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους σχετική πρόταση, το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου και η εισήγηση στην οποία τεκμηριώνονται τα κριτήρια υποβολής υποψηφιότητας και αξιολόγησης, γραπτές μαρτυρίες αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα μαθήματα του προτεινόμενου πανεπιστημιακού δασκάλου καθώς και οτιδήποτε άλλο τεκμηριώνει την πρόταση.

Θα αποκλειστούν όσες προτάσεις δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα.

Τα μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας δεν μπορούν να υποβάλουν προτάσεις.

Επιτροπή αξιολόγησης

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την ειδική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Αντιπρύτανη που είναι αρμόδιος για τα Ακαδημαϊκά Θέματα του Δ.Π.Θ. (ως Πρόεδρο), τους Κοσμήτορες των Σχολών του Δ.Π.Θ. και έναν εκπρόσωπο του Τμήματος από το οποίο προέρχεται ο προτεινόμενος. Ο εκπρόσωπος ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος στο οποίο ανήκει ο προτεινόμενος. Η Επιτροπή μπορεί να συλλέξει ενδεχομένως και πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να σχηματίσει πληρέστερη και ορθότερη άποψη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινούν ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Θήρας και Βυρσοδεψείων

Θα διακοπεί η κυκλοφορία από Δευτέρα ως Παρασκευή   Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου μέχρι κ…