Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

0

Ο πρώην Κύκνος
Στο κέντρο της πόλης, στην αρχή της Παλιάς Πόλης, δίπλα στο Λύκειο Ελληνίδων, εδώ και χρόνια στέκεται μια ασχήμια ενός παλιού αρχοντικού της οικογένειας Στάλιου.
Αυτό το όμορφο παλιά κτήριο, ιδιοκτησία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου εδώ και χρόνια, μένει έτσι, παρατημένο στη φθορά του χρόνου, χωρίς ενδιαφέρον από πλευράς του Πανεπιστημίου.
Αλήθεια, γιατί αυτή η εγκατάλειψη; Γιατί αυτή η νοοτροπία;  Οφείλει το ΔΠΘ έναντι της Ξάνθης και της Παλιάς Πόλης ν’ αποκαταστήσει το κτήριο και να το αξιοποιήσει και χρησιμοποιήσει για τις όποιες ανάγκες του. Η σημερινή εικόνα δεν τιμά ούτε το ίδρυμα ούτε την Παλιά Πόλη.
Γ.Δ.


Σοβαρότητα και δουλειά
Δύο πράγματα ζητούν οι Ξανθιώτες από τους αυτοδιοικητικούς που ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου. Ζητούν λοιπόν σοβαρότητα και δουλειά. Δηλαδή λίγα λόγια, μετρημένα και να πιάνουν τόπο και κυρίως δουλειά, δηλαδή έργο και προγραμματισμό.
Ζητούν δηλαδή τα αυτονόητα και μόνον αυτά.
Γ.Δ.


Δεν τιμούμε
Ίσως είμαστε από τους λίγους δήμους της χώρας με μια νοοτροπία παράξενη, να μην τιμούμε τους διάφορους Ξανθιώτες ή και άλλους που βοήθησαν την Ξάνθη, με το να τους φτιάχνουμε μία προτομή ως ανταμοιβή. Άδεια η πόλη από προτομές κι αν δεν υπήρχαν ιδιώτες να πάρουν τις πρωτοβουλίες, ο δήμος μας διαχρονικά αδιαφορούσε προκλητικά.
Είναι λογικό να μην έχουμε προτομή ή άγαλμα του Χατζιδάκι, του Δημόκριτου (όχι αυτή την κουτσουλιά που θίγει τον φιλόσοφο), τον Ορφέα, τους ευεργέτες: Στάλιο, Χασιρτζόγλου, Κουγιουμτζόγλου και άλλους πολλούς;
Επιτέλους, ας σταματήσουμε τη μιζέρια μας κι ας δει η δημοτική αρχή κι αυτό το θέμα.
«Τιμάς τους προγόνους σου, τιμάς την ιστορία σου», όπως έλεγε ένας ιστορικός.
Γ.Δ.


Ένας χρόνος χωρίς τον Μαρίνο
Την Κυριακή το πρωί, συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Γηροκομείου και τίμησαν τη μνήμη του αγαπητού πατέρα, παππού και φίλου Μαρίνου Δημητρίου, συνταξιούχου υπαλλήλου της ΔΕΗ.
Όλοι θυμήθηκαν τον αγαπητό φίλο Μαρίνο, την ευγένεια και το ήθος του. Θυμήθηκαν επίσης πως πριν ένα χρόνο ήταν ανάμεσά τους, και πως ξαφνικά και σύντομα, αφού έδωσε τον αγώνα του, έφυγε γεμίζοντας με λύπη τους δικούς του ανθρώπους και τους φίλους του.
Γ.Δ.


Υπαρκτό πρόβλημα
Κάποιοι ξαφνιάστηκαν, κάποιοι όχι και κάποιοι άλλοι χαμογέλασαν. Αιτία αυτής της εξέλιξης η ομάδα πενήντα περίπου μεταναστών-προσφύγων που πεζή έρχονταν προς την πόλη. Μελαμψοί, μάλλον Αφγανοί ή Πακιστανοί ή και τα δύο, με τα σακίδια στην πλάτη, στη σειρά, μπήκαν στην πόλη. Το πού κατέληξαν άγνωστο.
Όλη η πορεία και η διαδρομή τους  γνωστή στην Αστυνομία, η οποία συλλαμβάνει μεν αλλά στη συνέχεια τους αφήνει, γιατί τι να τους κάνει. Γέμισε πλέον η Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες και η όλη ιστορία αρχίζει να γίνεται προβληματική. Πολύ προβληματική…
Γ.Δ.


Περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας
Το έχουμε τονίσει κατά καιρούς στα 42 χρόνια κυκλοφορίας της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ πως σεβόμαστε απόλυτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Δηλαδή ΠΟΤΕ δεν δημοσιεύουμε απαντήσεις, δελτία Τύπου κλπ, που αναφέρονται στο περιεχόμενο δημοσιεύματος άλλης Εφημερίδας.
Παγίως είμαστε αρνητικοί, σεβόμενοι την δεοντολογία. Έτσι συνέβη και προχθές με το κείμενο που μας εστάλη από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνο Σδρέβανο.
Μία δημοσίευση μπορεί να γίνει μόνον εάν η εφημερίδα στην οποία αναφέρεται, αρνηθεί και δεν την δημοσιεύσει. Κι εκεί, σε περίληψη.
Αυτά για το θέμα αυτό, που εμείς ακολουθούμε δεκαετίες τώρα.
Γ.Δ.


Η αφίσα του Κόκκινου ΚΙΝΑΛ
Μεγάλο τρολάρισμα πέφτει στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατακόκκινη αφίσα του ΚΙΝΑΛ που παραπέμπτει σε αφίσα του ΚΚΕ και μάλιστα άλλης εποχής. Τότε που το εργατικό κίνημα ήταν στις δόξες του και οι εργάτες με υψωμένη γροθιά τραγουδούσαν στις πορείες «πάγωσε η τσιμινιέρα». Αυτό μας θύμισε η αφίσα του ΚΙΝΑΛ και προφανώς προέκυψε από μια προσπάθεια να θυμηθεί το αριστερό του παρελθόν το πασοκοκινάλ και να δώσει ένα αριστερό στίγμα στο αφήγημά του.
Αυτό βέβαια απομένει να το δούμε στην Βουλή. Τι στάση για παράδειγμα θα κρατήσει στο λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και στις νέες ρυθμίσεις Βρούτση για τα εργασιακά;
Γιατί πολιτική με αφίσες μόνο δεν γίνεται…
Μ.Ξ.


Η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα
Την αυτοκριτική του έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη και εστίασε σε 4 σημεία για τα οποία θεωρεί ότι ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησής του και η αιτία που έχασε στις εκλογές. Είπε λοιπόν ότι η κυβέρνησή του επέδειξε ατολμία να πάρει πιο γρήγορα μέτρα ελάφρυνσης όπως επίσης και να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. «Επίσης τρίτο σημείο αφορά τη μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες, το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας.
Να προσθέσουμε και ένα πέμπτο σημείο: Όλα αυτά είναι …πταίσματα. Αυτό που δεν είπε και θα έπρεπε πρώτο πρώτο να το πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έκανε τίποτε για την μικροαστική και αστική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κύριος κορμός της οικονομίας και τις οποία γονάτισε με φόρους. Έριξε όλο το βάρος στους μη προνομιούχους λησμονώντας ότι κι αυτές οι τάξεις είναι μη προνομιούχες και όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες.
Έτσι για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη!
Μ.Ξ. 


Ένα ερωτικό περιστατικό
Χαριτωμένο το περιστατικό που θα σας διηγηθώ για αλλαγή του κλίματος. Πριν λίγες ημέρες δάσκαλος πήγε στο Νοσοκομείο για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, διότι είχε δεχτεί επίθεση- όπως είπε – από ομάδα προσφύγων γιατί τους έκανε κάποια παρατήρηση.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και ολίγον ερωτική και τριγωνική. Ο δάσκαλος λοιπόν, είχε ερωτική σχέση με παντρεμένη κυρία από χωριό του «γιακά». Στην διάρκεια της σχέσης τους είχε υποψίες ότι η φιλενάδα του πως είχε κι άλλον φίλο! Για να διαπιστώσει λοιπόν την αλήθεια, παραφύλαξε και είδε όντως τη φίλη του να επιβιβάζεται σε Ι.Χ. αγνώστου. Η διαπίστωση της απιστίας είχε γίνει. Όμως ο απατημένος εραστής το προχώρησε. Θέλησε να έχει κι άλλες, πρακτικές αποδείξεις. Γι’ αυτό και ακολούθησε με το μοτοποδήλατό του το Ι.Χ. του τρίτου προσώπου. Ο οποίος διαπίστωσε την παρακολούθηση, σταμάτησε σε απόμερο μέρος, κατέβηκε κάτω κι έκανε τον δάσκαλο μαύρο στο ξύλο. Εδώ ισχύει το «και κερατάς και δαρμένος».
Για να δικαιολογηθεί λοιπόν ο δάσκαλος-θύμα, δημιούργησε την δήθεν επίθεση των μεταναστών. Μόνο που κάποιος «μίλησε»  και η πραγματικότητα έγινε γνωστή στα χωριά του « γιακά» …
Γ.Δ.


Για τη… στοχοποίηση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ότι απέμεινε δηλαδή από αυτόν, μετά τη σωρηδόν παραίτηση μελών (επτά στον αριθμό) εξέδωσε ανακοίνωση για την ανάληψη καθηκόντων από τους αναπληρωματικούς (που είναι μόλις πέντε) στην οποία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στο συντονιστή Γιώργο Χατζηθεοδώρου και αφήνει αιχμές για το εχθρικό περιβάλλον και τη στοχοποίηση που δέχεται.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή που με συντονιστή τον Γιώργο Χατζηθεοδώρου βλέπει στοχοποίηση από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της (το 2017) και όταν εμείς λέγαμε για πρωτοφανή εσωστρέφεια, αλαζονεία και ως εκ τούτου αδυναμία αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, μας επιβλήθηκε αποκλεισμός και μας μεταφέρθηκαν διόλου κολακευτικά λόγια που διαδίδονταν με ανοιχτές και κλειστές πόρτες.
Κι εμείς βέβαια, δε τα λέγαμε γιατί είχαμε τίποτα προσωπικό ή καμία εμμονή, αλλά γιατί ο ρόλος μας είναι να παρατηρούμε και να ασκούμε κριτική εκεί όπου βλέπουμε ότι καταλύεται κάθε έννοια συνεπούς λειτουργίας με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και το ρόλο του καθενός. Και αυτό είχαμε δικαίωμα να το κάνουμε αφενός εκ του θεσμικού καθήκοντος που επιτελούμε και αφετέρου γιατί τη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν το κόμμα ξεπεράσει το 3%.
Γιατί μπορούσαμε να αντιληφθούμε το βάρος που σήκωσαν οι νομαρχιακές του τότε κυβερνητικού κόμματος με την ανάληψη της εξουσίας και την ευθύνη που επωμίστηκαν, αλλά βλέπαμε τη διαχείριση της τοπικής οργάνωσης και τη συγκρίναμε με τις νομαρχιακές των άλλων περιοχών και διαπιστώναμε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που προοδευτικά μεγεθύνονταν.
Τώρα το είδαν κι άλλοι και το διαπίστωσαν προφανώς και τα ίδια τα μέλη του κόμματος, γι’ αυτό και οδηγήθηκε η ΝΕ σε αυτή την κατάσταση. Λάθη κάνουν όλοι, αλλά προοπτική έχουν μόνο όσοι κάνουν μακρά και επώδυνη αυτοκριτική. Και η ανακοίνωση της Νομαρχιακής δείχνει πολύ, πολύ μακριά απ’ αυτό.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …