Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Θεοχάρης: Προβολή στη Ρουμανία και επιμήκυνση τουριστικής περιόδου για τη Σαμοθράκη

Θεοχάρης: Προβολή στη Ρουμανία και επιμήκυνση τουριστικής περιόδου για τη Σαμοθράκη

0

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο των επαγγελματιών και βιοτεχνών και το νέο δήμαρχο- Δραματική η τουριστική κίνηση στο νησί- Στο 30%-40% η πληρότητα

 Άνοιξε η συζήτηση για την αδειοδότηση του κάμπινγκ και την αξιοποίηση του Ξενία- Δεσμευση του νέου δημάρχου για άνοιγμα του επί πέντε χρόνια κλειστού μουσείου

Μπορεί η ταλαιπωρία για τους τουρίστες της Σαμοθράκης να έχει λήξει, ωστόσο για τους επαγγελματίες του νησιού η πληγή τώρα δείχνει τις συνέπειές της.

Μετά τις καταιγιστικές ακυρώσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, η πληρότητα σήμερα στο νησί φτάνει στο 30%-40%, ενώ οι επαγγελματίες ρίχνουν τις τιμές για να μπορέσουν να προσελκύσουν τουρίστες. Ωστόσο, τα δρομολόγια με το Andros Jet ανακοινώνονται μόνο για τις δύο επόμενες μέρες, οπότε είναι δύσκολο για τους επισκέπτες να προγραμματίσουν τη μετάβασή τους και αδύνατο για τα γκρουπ να δρομολογήσουν ταξιδιωτικές εκδρομές. Έτσι, οι επισκέπτες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον εγχώριο τουρισμό.

Θεοχάρης: Προβολή με bloggers στη Ρουμανία-Αδειοδότηση κάμπινγκ-Αξιοποίηση Ξενία

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης είχε χθες σύσκεψη με τον πρόεδρο των επαγγελματιών και βιοτεχνών Σαμοθράκης, Γιάννη Γλήνια, αλλά και με τον νέο δήμαρχο, Νίκο Γαλατούμο, όπου τέθηκαν τα ζητήματα της τουριστικής υποβάθμισης του νησιού.

Ο υπουργός όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητάς του, επικεντρώθηκε σε προβολής του νησιού στη Ρουμανία μέσω bloggers, απ’ όπου προέρχεται και το 1/3 του τουρισμού. Επίσης, έθεσε το θέμα της αδειοδότησης του κάμπινγκ που μέχρι σήμερα το κόστος θεωρούνταν πλήρως απαγορευτικό, αλλά και την αξιοποίηση του Ξενία.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τα επόμενα καλοκαίρια.

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Γληνιάς πρωτεύων είναι το ζήτημα της μόνιμης και αξιόπιστης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφού μόνον έτσι θα μπορέσει να υπάρξει προγραμματισμός ταξιδιών.

Δεσμεύεται για λειτουργία του επί πέντε χρόνια κλειστού μουσείου η νέα δημοτική αρχή

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ, στα τέλη του Ιουλίου, η τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης προϋποθέτει βασικά έργα υποδομής (ύδρευση, οδικό δίκτυο κλπ). Δυστυχώς, ούτε μπορούσαμε τότε να φανταστούμε την έκταση των προβλημάτων που υπήρχαν στο νησί και πώς αυτά θα οδηγούσαν στο διασυρμό που ακολούθησε λίγες μέρες μετά με τον αποκλεισμό της Σαμοθράκης στην κόρυφωση της τουριστικής περιόδου.

Βασικό πρόβλημα που παραμένει είναι το ζήτημα του Μουσείου που παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος είναι ο σπουδαιότερος πόλος έλξης του νησιού. Η νέα δημοτική αρχή, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος δήμαρχος, θα κινηθεί άμεσα για το άνοιγμα των θυρών του Μουσείου, όπως και της ενίσχυσης της τουριστικής προβολής στο εξωτερικό.

Η «μη εξάντληση της αυστηρότητας» του υπουργού Τουρισμού ξεσήκωσε αντιδράσεις

Εν των μεταξύ αντιδράσεις εκδηλώθηκαν εξαιτίας των δηλώσεων του Χάρη Θεοχάρη σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος ανέφερε, «εμείς θα στηρίξουμε τα αιτήματά τους όπως το έχουμε κάνει. Μπορεί παράδειγμα ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ να ήταν να πάει να εξετάσει για αποδείξεις, προφανώς τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν μια καταστροφή πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη κατανόηση. Δεν είναι ζήτημα της φοροδιαφυγής, ή τους ελέγχους για ζητήματα εργασίας από το ΣΕΠΕ. Δεν μπορεί τη στιγμή που ο άλλος καταστρέφεται να εξαντλείς την αυστηρότητα σου, ή να στέλνεις τους ελέγχους εκεί πέρα. Αυτά έγιναν και γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα γίνουν ακόμα περισσότερα το επόμενο διάστημα».

Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι αντί να προβεί η κυβέρνηση σε επίλυση του προβλήματος ακτοπλοϊκής σύνδεσης «κλείνει το μάτι» στους επιτήδειους ενθαρρύνοντας φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία.

Μέτρα ελάφρυνσης και υποστήριξης κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ από την πλευρά της εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης και απέστειλε προς τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων, Τουρισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης) επιστολή, προτείνοντας μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.

Πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο ενεργειών που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ:

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

– Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί

– Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

– Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο διατηρώντας το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας

– Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

– Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κ.ά)

– Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια

– Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

– Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

– Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους

– Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών

– Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …