-500 γρ. κριθαράκι μέτριο
-700 – 750 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες σε μικρά κυβάκια
-1 κουτ. σούπας πελτές
-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας ξερό
-1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού χοντροκομμένα
-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
-6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτά φετάκια
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-300 γρ. φέτα, σε μικρούς κύβους
-100 ml ελαιόλαδο αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και γλυκαίνουμε το κρεμμύδι για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το σκόρδο, το φέρνουμε 1 – 2 βόλτες και προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη. Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια γάστρα (όχι πολύ μεγάλη) ή σε ένα πυρίμαχο ή πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 700 ml καυτό νερό, το θυμάρι, το βασιλικό ή το δυόσμο, σκεπάζουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο πολύ καλά και φουρνίζουμε για 15 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι ή αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά. Αν τα υγρά έχουν σωθεί νωρίτερα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό σε μισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουμε, αφού αφαιρέσουμε τα κλωνάρια θυμαριού. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιµάδια.