Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική διασύνδεση ληξιαρχείων, μητροπόλεων, Αστυνομίας και ΑΑΔΕ

Σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική διασύνδεση ληξιαρχείων, μητροπόλεων, Αστυνομίας και ΑΑΔΕ

0

Θα ενημερώνονται αυτόματα υπηρεσίες και φορείς για μεταβολές των πολιτών

Τις προτεραιότητες των βασικών δράσεων και παρεμβάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και καλύτερης εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, καθόρισαν σε συνάντηση εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Οι δράσεις και παρεμβάσεις αυτές αφορούν στη ψηφιακή διασύνδεση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν:

*Στη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα Ληξιαρχεία των Δήμων, τις Μητροπόλεις και το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το Μητρώο της Αρχής για μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων (γάμοι, διαζύγια, κ.ά.), καθώς και για θανάτους. Με τον ίδιο τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται αυτόματα και για τις άδειες παραμονής στην Ελλάδα, μεταναστών και προσφύγων.

*Στη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.), ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές κ.λπ.).

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του κτιρίου της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, ώστε να διαμορφωθεί σύγχρονο και κατάλληλο περιβάλλον για τα στελέχη που φοιτούν σε αυτή.

Η Εφορία θα «βλέπει»  και την Αστυνομία

Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία από τους φορολογουμένους που θέλουν να δηλώσουν τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας. Πλέον, το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώνεται για τις μεταβολές στα στοιχεία των δελτίων ταυτότητας απευθείας από την Αστυνομία, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία και τις ουρές στις ΔΟΥ. Συγκεκριμένα, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο Μητρώων απαλλάσσει τους πολίτες από την υποχρέωση των χρονοβόρων επισκέψεων και συναλλαγών στις ΔΟΥ. Η διασύνδεση αυτή αποτελεί υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο είχε υπογραφεί με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με τη διασύνδεση αυτή, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται αυτόματα για τις μεταβολές στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας (έκδοση, αντικατάσταση, απώλεια και επανέκδοση). Ο πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτεται τη ΔΟΥ, αλλά λαμβάνει σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική του θυρίδα στο Taxisnet, που ενημερώνει για το γεγονός της αυτόματης μεταβολής. Σε περίπτωση που ο πολίτης εντός δεκαημέρου δεν λάβει σχετικό μήνυμα μέσω Taxisnet τότε θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…