Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες για το αφορολόγητο θέλει το ΥΠΟΙΚ

Περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες για το αφορολόγητο θέλει το ΥΠΟΙΚ

0
pos

Για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής

Μέτρα για την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στην αγορά εξετάζει σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θεωρούνται από τους ιθύνοντες της Καραγιώργη Σερβίας έως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της παραοικονομίας, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και αύξησης των φορολογικών εσόδων καθώς έχει αποδειχθεί ότι η πληρωμή με τραπεζικό μέσο συνεπάγεται κατά κανόνα και την έκδοση του σχετικού φορολογικού παραστατικού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία και ως ένα από τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εδώ και αρκετό καιρό επεξεργαστεί σενάρια για την ενίσχυση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν τραπεζικά μέσα για τις πληρωμές τους και όχι μετρητά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών ήταν πρόθεση και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και έτσι είχε γίνει μια σχετική προεργασία.

Για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:

– Η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού δαπάνης με τραπεζικό μέσο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα η σχετική κλίμακα είναι 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ και 20% για το τμήμα εισοδήματος από 20.001 ευρώ και άνω. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση των ποσοστών και διεύρυνση των σχετικών κλιμακίων.

– Η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο. Το όριο αυτό είναι σήμερα 500 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

– Βελτιωτικές παρεμβάσεις στην φορολοταρία προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους. Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση των χρηματικών επάθλων και η παροχή και μη χρηματικών επάθλων (π.χ. ΙΧ). Κάθε μήνα με τη φορολοταρία αναδεικνύονται χίλιοι τυχεροί που ο καθένας κερδίζει από χίλια ευρώ αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οι λαχνοί για τη συμμετοχή στη φορολοταρία συγκεντρώνονται με τη χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…