Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

0

«Αρχή άνδρα δείκνυσι»
Και μια ο λόγος για τους δημοτικούς μας άρχοντες, συνεχίζουμε για τους νέους κυρίως, όλων των δήμων. Οι πρόγονοί μας πολύ σοφά είχαν πει και είχαν επισημάνει ότι η άσκηση της εξουσίας είναι αυτή που αναδεικνύει τον σωστό άνθρωπο. Διότι η κατοχή της εξουσίας είναι δύναμη και η δύναμη αυτή θα πρέπει ν’ασκείται με σωφροσύνη και δικαιοσύνη. Όταν τηρούνται οι αρχές αυτές τότε ο κατέχων την εξουσία τιμά αυτήν διότι δεν την χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος αλλά υπέρ της Πολιτείας και του συνόλου. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε οι δημοτικοί μας άρχοντες, αλλά και οι υπόλοιποι βέβαια της Περιφέρειας και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, να τηρούν τις αρχές αυτές κατά την άσκηση της μικρής ή μεγάλης εξουσίας που τους δίδεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Γ.Δ.


Καφές σε… απόσταση
Απέναντι από το δημαρχείο ήπιαν το καφέ τους μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος και τα μέλη της παράταξής του, ενώ μαζί τους κάθισαν και οι δήμαρχοι Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου και Μύκης Τζεμήλ Καπζά. Και για όσους έσπευσαν να με παροτρύνουν να χαρακτηρίσω την ομήγυρη ως συνάντηση για «καφέ της παρηγοριάς», το απέρριψα καθότι θα ήταν αταίριαστο με τη διάθεση των παριστάμενων.
Ε.Δ.


Σχολική χρονιά με το νέο καθεστώς στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο
Την πρώτη χρονιά με όρους αμιγώς δημόσιου μειονοτικού σχολείου ξεκινά το Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης στην οδό Χατζησταύρου, που τον Νοέμβριο του 2018 με τροπολογία εναρμονίστηκε με το καθεστώς λειτουργίας των μειονοτικών δημοτικών σχολείων.
Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη της τριμελούς σχολικής εφορείας που κλήθηκε να αναλάβει τη συντήρηση, την οργάνωση και την οικονομική διαχείριση του σχολείου, ενώ τα εκπαιδευτικά θέματα διαχειρίζεται η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης με τα αρμόδια γραφεία για τη μειονοτική εκπαίδευση.
Ε.Δ.


Αντ’ αυτού ο Φανουράκης
Λίγες ημέρες απομένουν έως ότου η νέα διοίκηση του δήμου αναλάβει επισήμως καθήκοντα, οπότε και ο δήμαρχος θα γνωστοποιήσει πώς θα διανείμει τις θέσεις ευθύνης (και αντιμισθίας-μισθού) στους εκλεγέντες συμβούλους του.
Εκτός από την ανάθεση της προεδρίας του Κέντρου Πολιτισμού στον Ηλία Ασκαρίδη, που για την ώρα δεν έχουμε πλήρως επιβεβαιώσει, αν και φαίνεται αρκετά πιθανή, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι η ανάθεση καθηκόντων Οικονομικών και αντ’ αυτού στο Μανώλη Φανουράκη, ο οποίος πράγματι, από τη στιγμή που συστρατεύτηκε με το Μανώλη Τσέπελη τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις.
Έμπειρος ο Φανουράκης στα αυτοδιοικητικά, οπότε και γνωρίζει την ευθύνη που αναλαμβάνει σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα της δημοτικής αρχής.
Ε.Δ.


Νομοθετική παρέμβαση για την Τ.Α.
Βρισκόμαστε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω ακριβώς των ημερών με τις ορκωμοσίες των δημάρχων που εξελέγησαν και των υπόλοιπων συνδυασμών και δημοτικών συμβούλων.
Έτσι, ενημερωτικά αναφέρω, πως την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε από την Καλαμάτα πως η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει σύντομα και νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Θα φέρουμε» είπε, «ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες».
Τόνισε δε ότι «πρέπει να ξέρουν όλοι, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών και οι συναρμοδιότητες των δήμων και ποιες οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους για να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει για να μπορέσουν όλοι να υπηρετήσουν πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά».
Γ.Δ.


Οι «έξυπνοι»
Για μας ήταν αναμενόμενο και γι’ αυτό και δεν μας ξάφνιασε. Είμαστε σίγουροι ότι το φαινόμενο θα το έχετε παρατηρήσει κι εσείς. Εξηγώ:  Ο δήμος, και πολύ σωστά, τοποθέτησε πινακίδες σε διάφορα σημεία των δρόμων, αφού μάλιστα έβαψε γαλάζιο και το οδόστρωμα, ορίζοντας τα σημεία αυτά για χώρους πάρκινγκ αποκλειστικά για ΑμΕΑ.
Ε, λοιπόν, διάφοροι « έξυπνοι» συμπολίτες, πηγαίνουν και παρκάρουν προσωρινά εκεί, αγνοώντας την απαγόρευση. Μάλιστα αυτό το «προσωρινό» έχει διάρκεια. Τι δεν έχει;  Ντροπή για την αχαρακτήριστη αυτή ενέργεια του τάχα «έξυπνου» συμπολίτη μας που δεν ντρέπεται κι ούτε λογαριάζει κανέναν.
Γ.Δ.


Ξεκίνησε το φυσικό αέριο από τα Γρεβενά
Κι ενώ ανακοινώθηκε ότι δημοπρατούνται άμεσα τα πρώτα έργα για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της ΑΜΘ, και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας (18 πόλεις), έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα σε κάποια περιοχή. Εγκαινιάστηκαν ήδη από τον Υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης την Πέμπτη και ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δεσκάτη Γρεβενών.
Είναι πιθανό στο σχεδιασμό των εργασιών να έχει δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές ορεινές και πολύ ψυχρές, όπως τα Γρεβενά, η Καστοριά και η Φλώρινα, οπότε βάσιμα μπορούμε να ελπίζουμε ότι και η περιοχή της Θράκης, θα έχει κάποια προτεραιότητα σε δεύτερη φάση.
Αναμένουμε…


Κόσμος πολύς στη Via Egnatia
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη φετινή Via Egnatia που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Βοήθησε βέβαια και η αποπνικτική ζέστη στο να αναζητήσουν οι Ξανθιώτες δροσερό αεράκι στο Λιμνίο, παρακολουθώντας παράλληλα τις εκδηλώσεις της Αντιπεριφέρειας.
Συγκινητική ήταν η βραδιά-αφιέρωμα το Σαββατόβραδο στο Μίμη Πλέσσα, με τον αειθαλή συνθέτη να παίζει πιάνο καθ’όλη τη διάρκεια της συναυλίας και να αποθεώνεται από το κοινό, που απόλαυσε  μία μουσική αναδρομή στον ελληνικό κινηματογράφο της χρυσής εποχής του ‘60 και ’70. Συγκινητικός και ο σύντομος αποχαιρετισμός του Κώστα Ζαγναφέρη στους Ξανθιώτες, στην τελευταία του επίσημη εμφάνιση ως Αντιπεριφερειάρχης.
Η Κυριακή ήταν ημέρα αναβίωσης του θερινού σινεμά με προβολή ελληνικής ταινίας που κρατούσαν οι διοργανωτές -άγνωστο γιατί- επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο οι Ξανθιώτες που πάλι συνέρρευσαν μαζικά, οργανωμένοι με ποπ-κορν, αναψυκτικά και μπύρες, απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν ότι η ταινία ήταν τελικά ο γνωστός «Μπακαλόγατος» που την έχουμε μάθει πια απ’ έξω από τις τόσο συχνές προβολές της στη μικρή οθόνη. Περιμέναμε μια πιο εμβληματική ταινία, ίσως τον «Ζορμπά» ή το «Ποτέ την Κυριακή» (και λόγω Χατζιδάκι), ταινίες που δεν βλέπουμε συνέχεια στη τηλεόραση. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι της Αντιπεριφέρειας, στην τελευταία τους εκδήλωση επιβεβαίωσαν ότι στερούνται φαντασίας, όπως έχουμε διαπιστώσει κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας τους…
Κ.Λ.


Οι συνεργασίες στην περιφέρεια
Νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην περιφέρεια.  Όπως όλα δείχνουν  θα υπάρξει συνεργασία της παράταξης Μέτιου με την παράταξη Σιμιτσή και απλά δεν έχει κλειδώσει ακόμη η μορφή της συνεργασίας και αυτό μεθερμηνευόμενο σημαίνει αν θα είναι χωρικός ή θεματικός αντιπεριφερειάρχης από την παράταξη Σιμιτσή. Κι αυτό γιατί θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρχει σύμπραξη ή προγραμματική σύγκλιση. Έτσι με τους 5 συμβούλους της παράταξης Σιμιτσή ο Μέτιος θα φτάσει του 22 αλλά του χρειάζονται ακόμη 4 για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στους 51 του περιφερειακού συμβουλίου. Που θα τους βρει; Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάνει κρούσεις σε συμβούλους της παράταξης του Τοψίδη αλλά και του Κατσιμίγα.
Σύντομα θα μάθουμε τα αποτελέσματα
Μ.Ξ.


Τελετή ορκωμοσίας
Κατάμεστος ήταν ο κεντρικός χώρος του δημαρχείου την Κυριακή το μεσημέρι όταν και πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού μόνο οι σύμβουλοι δημοτικοί και κοινοτικοί μαζί με τους συγγενείς και φίλους μπορούσαν εύκολα να γεμίσουν το μικρό σχετικά χώρο που δεν προορίζεται για τέτοιες εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο χαρακτήρας της τελετής αν μη τι άλλο, είναι τυπικός, ενώ η διάρκειά της αρκετά σύντομη.
Και σε όσους δυσαρεστήθηκαν για τις συνθήκες, που πράγματι δεν ήταν ευχάριστες, να πούμε αν ο Μανώλης Τσέπελης έκανε μεγαλύτερη εκδήλωση, όσο γρήγορα έσπευσαν να κάνουν τα παράπονά τους, άλλο τόσο ταχύτατα θα έσπευδαν να ασκήσουν κριτική για την οικονομική επιβάρυνση του δήμου και τις αχρείαστες φιέστες. Κάναμε λοιπόν, όλοι υπομονή και αναμένουμε τα έργα και τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα λάβει η νέα δημοτική αρχή.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…