Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ηχηρό ΟΧΙ στην ΔΙΑΑΜΑΘ από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Ηχηρό ΟΧΙ στην ΔΙΑΑΜΑΘ από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

0

1.380.000 ευρώ παραπάνω «φεσώνει» τον δήμο Ξάνθης – Ομόφωνη η απόφαση

 Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η επιχορήγηση των 979.000ευρώ από τον Φιλόδημο για την συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο Μ. Φανουράκης ζήτησε αναβολή για να αποφασίσει η επόμενη δημοτική αρχή

 

Ομόφωνα αρνητική ήταν η έκφραση γνώμης προς τον νέο τιμοκατάλογο της ΔΙΑΑΜΑΘ, από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης (μ’ αυτή τη σύνθεση που συνεδρίασε με το 1/3 της απαρτίας (όπως προβλέπεται μετά από δύο αναβολές για μη απαρτία), στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Αυγούστου με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

1.380.000 ευρώ παραπάνω «φεσώνει»  η ΔΙΑΑΜΑΘ τον δήμο Ξάνθης

«Θηλιά» 1.380.000 ευρώ παραπάνω βάζει η ΔΙΑΑΜΑΘ στον δήμο Ξάνθης για την Διαχείρισης των Απορριμμάτων που όμως …δεν κάνει όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος και ζήτησε να είναι ομόφωνα αρνητική η έκφραση γνώμης συμφωνώντας με τον Μανώλη Φανουράκη που ανέφερε ότι αυτό το ποσό θα μετακυλιστεί στους δημότες αφού θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για να καλυφθεί κ. Φανουράκης διατύπωσε και δύο ερωτήματα σχετικά με το έγγραφο της ΔΙΑΜΑΑΘ που έχει αποσταλεί σ’ όλους τους δήμους της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, γιατί έχει διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της ΔΙΑΑΜΑΘ σε 12 εκ. ευρώ ενώ ήταν από 4 – 6 εκ. ευρώ τα προηγούμενα έτη και γιατί ο δήμος Ξάνθης επιβαρύνεται με μεταφορά αποτριμμάτων όπως η Σαμοθράκη ενώ η ΔΙΑΑΜΑΘ δεν έχει την μεταφορά και την αποκομιδή των απορριμμάτων των δήμων του νομού αλλά ο ΣΔΑΝ Ξάνθης. Χαρακτήρισε δε αδιανόητο και εγκληματικά ανεύθυνη αυτή την στάση και ζήτησε ή να αποσυρθεί το θέμα και να κληθεί να αποφασίσει γι αυτό το επόμενο δημοτικό συμβούλιο ή να δοθεί μια ομόφωνα αρνητική απάντηση. Ο δήμαρχος υπερθεμάτισε λέγοντας ότι εφόσον ο ΣΔΑΝ διαχειρίζεται τα απορρίμματα του δήμου δεν δικαιολογούνται αυτά τα χρήματα που ζητά η ΔΙΑΑΜΑΘ: Δεν θα βάλουμε τους δημότες να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Δεν δίνουμε σύμφωνη γνώμη γι αυτούς τους λόγους» τόνισε ο δήμαρχος. Η απόφαση ήταν ομόφωνα αρνητική.

 

Κατά πλειοψηφία η επιχορήγηση των 979.000 ευρώ από τον Φιλόδημο

Στην συνέχεια συζητήθηκε το 11ο θέμα που αφορούσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που αφορά την επιχορήγηση του δήμου με το ποσό των 979.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Ο κ. Φανουράκης ζήτησε να αναβληθεί το θέμα γιατί το πρόγραμμα λήγει τον Δεκέμβριο του 2021 και θα ήταν πιο σωστό να υποβάλλει προτάσεις και ν’ αποφασίσει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος διαφώνησε λέγοντας ότι τα μισά χρήματα έχουν ήδη εκταμιευτεί και ότι ο δήμος έχει έτοιμες τις προτάσεις. Ο κ. Φανουράκης του απάντησε με αιχμές για το ότι ο δήμος Ξάνθης με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής είναι στο 5% των δήμων που δεν  δέχτηκαν την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση και την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο δήμαρχος του απάντησε στο ίδιο ύφος ότι δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιου είδους πρόταση. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τους Φανουράκη, Πυρνάρη , Τσιακίρογλου να ψηφίζουν λευκό. Στη συνέχεια το σώμα διχάστηκε εξαιτίας του 10ου θέματος που αφορούσε αποδοχή ή μη στερητική αναδοχής χρέους καθώς το θέμα αφορούσε μια προσωπική διαφορά δυο συμβαλλομένων και εκφράστηκαν τόσο από τον κ. Φανουράκη όσο και την κα Γιαννώτα προβληματισμός ως προς το κατά πόσο καλείται το δημοτικό συμβούλιο να εκφράσει άποψη και να νομιμοποιήσει για το αν δέχεται το χρέος κάποιος ή όχι. Παρών ψήφισαν οι κύριοι Κολάρος και Τσιακίρογλου και το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

 

Προβληματισμός και για τα Φεστιβάλ 

Με αφορμή αιτήματα για παραχώρηση χώρων εντός του ιστού της πόλης (πλατεία Διοικητηρίου) για τη 2η διοργάνωση του “Beer festival”  και του «Φεστιβάλ φαγητού δρόμου Ξάνθης 2019» εκφράστηκαν κάποιες απόψεις περί όλων αυτών των διοργανώσεων, των σκοπιμοτήτων αλλά και των ωφελειών που έχει ο δήμος από αυτές. Συγκεκριμένα ο κ. Φανουράκης είπε πως ήταν μεν επιτυχημένες αλλά το  τίμημα των 100 ευρώ που έθεσε ο δήμος πέρσι ήταν πολύ μικρό έναντι των  τζίρων που έκαναν. Επίσης ανέφερε πως εκφράστηκαν παράπονα από πολλούς επαγγελματίες της πόλης. Κατέθεσε την πρόταση να παραχωρηθεί χώρος όχι μέσα στον ιστό αλλά απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ. Ο δήμαρχος απάντησε πως έχουν ήδη λάβει όλες τις απαραίτητε άδειες για τον χώρο που ζητάνε και δεν προλαβαίνουν να εκδοθούν νέες από διάφορες υπηρεσίες. Αλλά συμφώνησε ότι πρέπει να μπει ένα μεγαλύτερο τίμημα. Ο κ. Τσιακίρογλου είπε ότι είναι λάθος που κάποιοι επαγγελματίες αντέδρασαν γιατί προβάλλεται η πόλη  και υπάρχει προστιθεμένη αξία γι αυτή και δεν είναι σωστό να δείχνουν μικροψυχία και συμφώνησε ότι είναι καλό να γίνει στην πλατεία Διοικητηρίου αλλά να μην επιβληθεί μεγάλο τίμημα γιατί λαμβάνουν μέρος και επιχειρήσεις της πόλης. Ο κ. Κολάρος εξέφρασε την άποψη ότι οι σύλλογοι της πόλης με τις εκδηλώσεις τους καλύπτουν όλη την ανάγκη του κόσμου με διασκέδαση και ότι ό κόσμος έχει μπουχτίσει πια από τις τόσο πολλές εκδηλώσεις και δεν χρειάζονται και ξενόφερτες εκδηλώσεις. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την πρόταση του δημάρχου για τίμημα στα 1.,000 ευρώ για κάθε μέρα και με την επιβάρυνση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους διοργανωτές.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Για τον κ. Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπρο…