12 πυροσβέστες και 2 Πετζετέλ κατάσβεσαν την πυρκαγιά σε 4 ώρες
Στο κίτρινο (3) ο δείκτης επικινδυνότητας – «Τα μάτια μας δεκατέσσερα», συστήνει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κ. Δαδούδης
Καλή η φετινή αντιπυρική περίοδος (μέχρι στιγμής) – S.O.S. για την πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη δασώδη περιοχή μεταξύ Δαφνώνα και Καστανίτη στην τοποθεσία “Στέγαστρο Νικολαΐδη”, την Τρίτη 27 Αύγουστου το απόγευμα. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από πολίτη που ειδοποίησε την Πυροσβεστική υπηρεσία.
12 πυροσβέστες και 2 Πετζετέλ κατάσβεσαν την πυρκαγιά σε 4 ώρες
Για την κατάσβεσή της επεχείρησαν μόνο πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από 12 πυροσβέστες καθώς και εναέρια μέσα με τα 2 πετζετέλ. Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης που είχε τον συντονισμό της επιχείρησης δεν χρησιμοποιήθηκαν υδροφόρα οχήματα καθώς λόγω του δύσβατου του εδάφους δεν υπήρχε προσβασιμότητα. Η επιχείρηση διήρκησε 4 ώρες και κατέκαυσε δύο στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν κινδύνευσαν οι γύρω οικισμοί.
Στο κίτρινο (3) ο δείκτης επικινδυνότητας – Τα μάτια μας δεκατέσσερα
Στο κίτρινο βρίσκεται ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές στο νομό μας και η Πυροσβεστική έχει θέσει σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο. Αυτά περιλαμβάνουν ενίσχυση των περιπολιών σ’ όλη την ορεινή ζώνη και στο περιαστικό άλσος με μικτό κλιμάκιο από την Πυροσβεστική και τον Στρατό. Επίσης με ανακοινώσεις εφιστάται η προσοχή των πολιτών για τον εντοπισμό πιθανής εστίας αλλά επιπρόσθετα γίνονται συστάσεις και απαγορεύσεις που σκοπό έχουν να αποτρέψουν πρόκληση πυρκαγιάς.
Καλή η φετινή αντιπυρική περίοδος (μέχρι στιγμής)
«Καλή» χαρακτήρισε μέχρι τώρα την αντιπυρική περίοδο ο κ. Δαδούδης επισημαίνοντας πως ευτυχώς δεν είχαμε κάποια μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή μας: «Είχαμε μια καλή αντιπυρική περίοδο μέχρι στιγμής και αυτό είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων όπως: Ο καιρός, οι πολίτες, ο μηχανισμός και ο συντονισμός των υπηρεσιών της πολιτική προστασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντικών ομάδων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλλαν σε μια ήπια από πλευράς πυρκαγιών καλοκαιρινή περίοδο».
Σχολιάζοντας δε το θέμα των ημερών και δη τις καταστροφικές για τον πλανήτη πυρκαγιές των δασών του Αμαζονίου είπε: Όταν καίγεται ο Αμαζόνιος με τα τροπικά δάση και με τέτοιες συνθήκες υγρασίας, τίποτε δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αδύνατο για τα δικά μας δεδομένα. Είναι μια απόδειξη της κλιματικής αλλαγής . Έπρεπε να έχουν παρθεί χθες μέτρα…».
Μαριάννα Ξανθοπούλου