Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα 12% και αρδευτικό στην ατζέντα του ΕΒΕ Ξάνθης

12% και αρδευτικό στην ατζέντα του ΕΒΕ Ξάνθης

0

Θα τα θέσει στο τραπέζι της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό – Για το παραεμπόριο και πνευματικά δικαιώματα θα ενημερωθεί επίσης ο Κ. Μητσοτάκης  

 

Θα ζητηθεί τροποποίηση της διάταξης για τις επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης. Μιλά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης

 

 

 

Στο τραπέζι θα τεθούν όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα της Βορείου Ελλάδος την προσεχή Παρασκευή 30 Αυγούστου στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης με όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Βορείου Ελλάδος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και τίθεται στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς εν’ όψει της ΔΕΘ.

12%, παραεμπόριο, αρδευτικό, πνευματικά δικαιώματα στην ατζέντα του ΕΒΕ Ξάνθης

Πέντε «καυτά» ζητήματα για την επιχειρηματικότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του νομού μας έχει εντάξει στην ατζέντα του το ΕΒΕ Ξάνθης και πρόκειται να τα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης. Απαριθμώντας τα  στο «Ε» ανέφερε ως πρώτο στην ατζέντα το πάλαι ποτέ 12%. Όπως σημείωσε το θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε διόλου ενώ τα Επιμελητήρια έχουν έτοιμες δύο μελέτες, που προτείνουν τρόπους, για την απόδοση των οφειλών του κράτους στις επιχειρήσεις για τα έτη πριν την κατάργηση του το 2015 καθώς και μία μελέτη για την συνέχιση της επιδότησης του κόστους εργασίας με τρόπο συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς όπως είπε ένα θέμα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις της Θράκης. Επίσης θα θέσει θέμα ενίσχυσης των μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου από την γειτονική μας Βουλγαρία.

 Το ΕΒΕ Ξάνθης θα ζητήσει επανένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αρδευτικού της Ξάνθης

Ως ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα σ’ όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση του νομού μας αντιμετωπίζει το έργο της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθη με υπόγεια δίκτυα από τον Νέστο,  το ΕΒΕ Ξάνθης. Όπως εξήγησε ο κ. Μωραΐτης το έργο θα μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση του αγροτικού εισοδήματος ενώ θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα συμπαρασύροντας έτσι πολλές επαγγελματικές ομάδες στην απασχόληση και παρέχοντας οικονομική υπεραξία στην περιοχή. : «Αυτό που θα θέσουμε στον πρωθυπουργό είναι να επανενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ξεκινήσει επιτέλους μετά από καθυστέρηση τόσων ετών ένα πολύ μεγάλης σπουδαιότητας έργο για το νομό μας», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης.

Τροποποίηση της διάταξης για τις επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης

Ένα επίσης θέμα που θα τεθεί είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την διάταξη που ψηφίστηκε τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη. Ως γνωστόν το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρούς κανόνες σ’ ότι αφορά τη διαδικασία των μισθώσεων αλλά και μειώνοντας το ποσοστό του ενοικιαζόμενου χώρου, αυστηροποιεί τόσο το πλαίσιο λειτουργίας που καθιστά μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις όπως έχουν καταγγείλει μέσω του Επιμελητηρίου. Αυτό που θα προταθεί είναι μια τροποποιητική ρύθμιση ειδικά για τις περιοχές όπως η δική μας που υπόκεινται στις ιδιαιτερότητες της συνθήκης Ραμσάρ και δεν έχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι παραλίες μας.

Πνευματικά δικαιώματα και εκπτώσεις 40% από την Αυτοδιαχείρηση

Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση είναι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Για το θέμα αυτό ο κ. Μωραΐτης ανακοίνωσε ότι την επόμενη Παρασκευή πρόκειται να υπογραφεί μια σύμβασης του Επιμελητηρίου με την «Αυτοδιαχείρηση» που θα παρέχει 40% έκπτωση στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το ρεπερτόριό τους δίνοντας έτσι ανάσα στους επαγγελματίες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …