Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θετικό στον ιό του Δυτικού Νείλου γαϊδουράκι στην Φελώνη

Θετικό στον ιό του Δυτικού Νείλου γαϊδουράκι στην Φελώνη

0

Συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας.  Έχουν ληφθεί μέτρα επιτήρησης σε ζώνη 20 χιλιομέτρων σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό»

 

Μιλά στο «Ε» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής στην ΑΜΘ κ. Α. Σαχπατζίδης.  Προσοχή στα κουνούπια. Αυτά και τα άγρια πτηνά μεταφέρουν τον ιό

 

Θετικό βρέθηκε στον ιό του Δυτικού Νείλου ένα γαϊδουράκι στην Φελώνη του Δήμου Αβδήρων. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στο «Ε» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜ – Θ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, όπως προβλέπει το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό».

Δεν νοσεί το γαϊδουράκι. Είναι φορέας του ιού.

saxpatzidis axilleas

Όπως εξήγησε ο κ. Σαχπατζίδης δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει θετικό κρούσμα σε ιπποειδές στο νομό μας και στην περιοχή μας γενικότερα.  Το γαϊδουράκι που έχει προσβληθεί δεν νοσεί αλλά είναι φορέας τους ιού. Αυτός μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την μεσολάβηση εντόμου και συγκεκριμένα κουνουπιού ή τσιμπουριού: «Έχουμε κηρύξει μια ζώνη επιτήρησης 20 χιλιομέτρων. Μέσα σ’ αυτή επιτηρούνται και εξετάζονται όλα τα ζώα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφαρμόζουμε παθητική επιτήρηση καθώς και ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων και συνεχώς  ενημερώνουμε τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η νόσος στα ιπποειδή είναι αφανής. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που νοσούν. Ο συγκεκριμένος όνος δεν νοσεί αλλά είναι φορέας  του ιού.»

Προσοχή στα κουνούπια – Αυτά και τα άγρια πτηνά μεταφέρουν τον ιό

Ο κ. Σαχπατζίδης επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ανθρώπους αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια: «Είναι αυτά που μεταφέρουν τον ιό. Και επειδή έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στην περιοχή μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια. Αυτά είναι γνωστά. Όπως χρήση αντικουνουπικών και εντομοαπωθητικών, να φοράμε μακρυμάνικα σε περιοχές που υπάρχουν κουνούπια, να προσέχουμε όταν ποτίζουμε τα λουλούδια να μην αφήνουμε νερά που γίνονται εστίες κουνουπιών κ.λ.π. Επίσης τα πτηνά και κυρίως τα άγρια είναι φορείς του ιού και μπορούν να διαδώσουν τη μόλυνση.

Ποια είναι τα μέτρα

Για την Π.Ε. Ξάνθης, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον όνο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι) και οιοποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.  Για τα τμήματα των Π.Ε. Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας, οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Ξάνθης, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Ξάνθης.

Ακόμα, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων τα Τμήματα Κτηνιατρικής των παραπάνω Π.Ε. που δεν έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ιπποειδών και την αποστολή, σε ηλεκτρονική μορφή, του Μητρώου Εκτροφών Ιπποειδών (οργανωμένες ή μη) της ζώνης αρμοδιότητάς τους στην Κεντρική Υπηρεσία, (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει επίσης, να συνεχιστεί η διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός των προαναφερθέντων ζωνών.

Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τέλος να σημειώσουμε ότι εκτός από την περιοχή μας επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πρόσφατη μόλυνση ίππου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων και στη Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου – Δημοτική Ενότητα Αμπελώνος του Δήμου Τυρνάβου, της Π.Ε. Λάρισας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…