Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα μηνύματα των ασταύρωτων ψηφοδελτίων

Τα μηνύματα των ασταύρωτων ψηφοδελτίων

0

Πάνω από 4.000 ψηφοφόροι επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να «σταυρώσουν» υποψήφιο, πάνω από 1.500 τα ασταύρωτα της ΝΔ στο νομό

Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ διατήρησαν το ποσοστό τον ασταύρωτων στα ίδια επίπεδα. Κατά 3% αυξήθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Νικητές και ηττημένοι των εκλογών οφείλουν, και το κάνουν -άλλοτε με ειλικρίνεια και άλλοτε όχι- να μεταφράσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και τα μηνύματα των ψηφοφόρων, όπως εκφράστηκαν στην κάλπη.

Ένας από τους παράγοντες, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα «κόμματα εξουσίας», όπως λέγονται είναι ο αριθμός των ασταύρωτων ψηφοδελτίων, δηλαδή οι εκλογείς που επέλεξαν να υποστηρίξουν το κόμμα, αλλά δε θέλησαν να δείξουν την προτίμησή τους σε κάποιον από τους υποψήφιους.

Η εικόνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτυπώνει σε ένα βαθμό την εμπιστοσύνη στο κόμμα που προέρχεται από τον αρχηγό και τις κεντρικές επιλογές, αλλά και την αδυναμία των τοπικών υποψηφίων να «φτάσουν» στους εν λόγω ψηφοφόρους και να τους πείσουν.

3% αύξηση στα ασταύρωτα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλύοντας τα αποτελέσματα στο νομό Ξάνθης, ο ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έλαβε 24.065 ψήφους, συγκέντρωσε 4.232 ασταύρωτα ψηφοδέλτια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,5%. Η Νέα Δημοκρατία με 22.357 ψήφους συγκέντρωσε 1.571 ασταύρωτα, δηλαδή ποσοστό 7%. Το ΚΙΝΑΛ που κατέλαβε την τρίτη έδρα με 5.328 ψήφους είχε 452 ασταύρωτα, δηλαδή ποσοστό 8,5%.

Αντιδιαστέλλοντας τα αποτελέσματα αυτά με την κάλπη του Ιανουαρίου του 2015 (αφού οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους διεξήχθησαν με λίστα) έχουμε, στο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε και τότε πρώτο κόμμα στην Ξάνθη, 29.293 ψήφους με ασταύρωτα 3.949, δηλαδή 13,5%, τη Νέα Δημοκρατία με 15.218 ψήφους και 1.590 ασταύρωτα δηλαδή 10% και το ΠΑΣΟΚ (τότε) με 4.161 ψήφους και 380 ασταύρωτα, δηλαδή 9%.

Για την ιστορία, οι ψήφοι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 28.494, για τη ΝΔ 13.686 και για το ΠΑΣΟΚ 3.213.

Έπεισαν οι υποψήφιοι της ΝΔ

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστιαία αυξήθηκαν σημαντικά τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε ισόποσα. Οι υποψήφιοι της σημερινής κυβερνητικής παράταξης κατάφεραν όχι μόνο να αυξήσουν κατά 68% την ισχύ του κόμματος αλλά και να καταδείξουν με το σταυρό τους ότι οι ίδιοι έπεισαν και έφεραν τον ξανθιώτη στην κάλπη. Στο ΣΥΡΙΖΑ, στον απολογισμό της ήττας, παρότι οι δυνάμεις του κόμματος και πανελλαδικά, αλλά και στο νομό μας συγκρατήθηκαν, η αύξηση των ασταύρωτων ψηφοδελτίων πρέπει να αποτελέσει έναυσμα προβληματισμού, μιας και ειδικά η δυναμική στο νομό απαιτεί να αντληθούν συμπεράσματα, ώστε να προκύψουν και στο μέλλον οι κατάλληλοι χειρισμοί για να συγκρατηθεί αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ που έγινε ΚΙΝΑΛ στο μεσοδιάστημα κρατά τον ίδιο ποσοστό ασταύρωτων ψηφοδελτίων, πράγμα που δε δίνει το περιθώριο να αναλυθεί κατά πόσο τελικά ο κόσμος της σοσιαλδημοκρατίας ήθελε ένα ευρύτερο σχήμα με λιγότερο κομματικές υποψηφιότητες ή αν μέχρι εκεί μπορούσε απλά να φτάσει η πειθώ του κόμματος της Φώφης Γενημματά.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…