Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο παρά 5’ οι διαγωνισμοί για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο

Στο παρά 5’ οι διαγωνισμοί για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο

0

Έχει εγκριθεί από την Διαχειριστική Αρχή  το υποέργο: «Προμήθεια εξοπλισμού».  Έχει υποβληθεί το Τεύχος για το project management – Απομένουν τα τεύχη για 7 υπόλοιπους διαγωνισμούς!

 

Στην ΔΕΔΑ χρεώνει τις καθυστερήσεις ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος  – Αρχές Αυγούστου ο πρώτος διαγωνισμός και αρχές του 2020 αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις μας διαβεβαιώνουν από την Δ/νση έργων της ΔΕΔΑ

 

«Στο παρά… πέντε» βρίσκεται η υποβολή των Τευχών Προκηρύξεων για τους διαγωνισμούς που αφορούν στο μεγάλο έργο σύνδεσης των 6 πόλεων της ΑΜΘ με φυσικό αέριο. Η ΔΕΔΑ ως αναθέτουσα αρχή σύμφωνα με πληροφορίες από την Διεύθυνση έργων της εταιρείας έχει ήδη ετοιμάσει όλα τα Τεύχη και απομένει η ανάρτησή τους στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΣ) και η υποβολή τους στην συνέχεια προς έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας ΑΜΘ.

Έχει εγκριθεί το υποέργο: «Προμήθεια εξοπλισμού» –   Έχει υποβληθεί το project management – Απομένουν τα τεύχη για 7 διαγωνισμούς!

Σύμφωνα με πληροφόρηση από την Διαχειριστική Αρχή έχει εγκριθεί στις 5 Ιουλίου το υποέργο που έχει υποβάλλει η ΔΕΔΑ και αφορά την «προμήθεια υλικών και εξοπλισμού» ενώ την Τετάρτη υποβλήθηκε προς έγκριση και είναι υπό αξιολόγηση το υποέργο για το project management. Αυτά είναι προς στιγμή τα 2 Τεύχη που έχουν υποβληθεί ενώ το σύνολο των διαγωνισμών είναι 9. Να σημειώσουμε πως η Διαχειριστική αρχή σε 1 – 2 μέρες ελέγχει το Τεύχος και αν είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του νόμου 4412 δίνει την έγκρισή της και ξεκινά η διαδικασία της  προκήρυξης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού.  Σε αντίθετη περίπτωση παραθέτει της Παρατηρήσεις της στις οποίες πρέπει να συμμορφωθεί η πρόταση με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις ώστε να λάβει την τελική έγκριση. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι χρονοβόρα.

Στην ΔΕΔΑ χρεώνει τις καθυστερήσεις ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος

metiosΝα σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε η επίσημη παρουσίαση του έργου της σύνδεσης σε ημερίδα στην Ξάνθη παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και των στελεχών της ΔΕΔΑ όπως της Διευθύνουσας συμβούλου κας Στεφανία Μοσσέ και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Έργων κ. Αυγουστίνου Σγουράκη. Τότε υπήρξε ρητή δέσμευση των στελεχών της ΔΕΔΑ ότι θα ξεκινήσει από το 2020 η σύνδεση με  Φυσικό αέριο σε 6 πόλεις της ΑΜΘ, ενώ η έναρξη των διαδικασιών για την δημοπράτηση θα ξεκινούσε το Ιανουάριο του 2019. Υπάρχει λοιπόν μια βεβαιωμένη καθυστέρηση την οποία ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος την χρεώνει στην ΔΕΔΑ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον «Χρόνο Κομοτηνής» είπε σχετικά: «Όπως γνωρίζετε το έργο έχει ενταχθεί από το προηγούμενο έτος. Υπήρξαν κάποια θέματα με την ΔΕΔΑ, που είναι ο τελικός δικαιούχος. Θεωρώ όμως ότι στο επόμενο διάστημα, θα μπορέσει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, για να γίνει επέκταση του δικτύου στις πέντε πρωτεύουσες και στην Ορεστιάδα».

Αρχές του 2020 αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις

Ερωτηθείς από το «Ε» αναφορικά με τις καθυστερήσεις ο Μηχανολόγος Μηχανικός της Διεύθυνσης έργων κ. Γρηγόρης Μίτσης τις απέδωσε στις τροποποιήσεις που εισάγει ο νόμος 4412 στα Τεύχη και τις οποίες χαρακτήρισε χρονοβόρες  αλλά και στις εκλογές. Ανέφερε δε πως αρχές Αυγούστου θα βγει η πρώτη προκήρυξη και αρχές 2020 θα υπογραφεί η πρώτη σύμβαση με τον ανάδοχο που θα προκύψει. Ο σχεδιασμός σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα είναι το 2021 να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις μέσα στις πόλεις που θα ολοκληρωθούν έως το 2023. Σ’ ότι αφορά το γεγονός ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη τα Τεύχη δημοπράτησης για τους 7 διαγωνισμούς που αφορούν το κύριο έργο της σύνδεσης ο κ. Μίτσης ανέφερε ότι είναι έτοιμα και θα υποβληθούν άμεσα.

Το έργο

Ο τελικός στόχος αφορά στην κατασκευή 493 χιλιόμετρων δικτύου και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, με δυνατότητα επέκτασης του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 56.563.974 ευρώ (από τα οποία η δημόσια δαπάνη εκτιμάται σε 29.608.416 ευρώ που θα καλυφθεί από την Περιφέρεια και η  ιδιωτική δαπάνη (ΔΕΔΑ) σε 26.955.558 ευρώ).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …