Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πτωτική η φετινή τουριστική εκκίνηση της Θάσου

Πτωτική η φετινή τουριστική εκκίνηση της Θάσου

0

Μείωση 15,54% καταγράφηκε στους διεθνείς επιβάτες του αεροδρομίου Καβάλας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο

 Φαίνεται να εδραιώνεται η πτήση από Βέλγιο- Μας εγκαταλείπουν οι Γερμανοί που παραδοσιακά αποτελούν το μεγαλύτερο «κύμα» τουριστών από την Κεντρική Ευρώπη

Μπροστά στην πρόκληση να διατηρήσει την ισχυρή τουριστική θέση που κατέλαβε τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται η Θάσος, ενόσω διανύει την περίοδο αιχμής της με πληρότητες που φτάνουν το μήνα που διανύουμε και τον Αύγουστο το 100%.

«Πιστοί» στο νησί παραμένουν οι Ρουμάνοι και δευτερευόντως οι Βούλγαροι, ενώ όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων επανέρχονται σε ένα ποσοστό και οι Τούρκοι, που λόγω των εσωτερικών συγκυριών στη χώρα τους απέφευγαν τις διακοπές στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά η φετινή χρονιά αποτελεί ένα σημείο καμπής για το πράσινο νησί της ΑΜΘ, καθώς το στοίχημα είναι για τους ξενοδόχους και τους παράγοντες του τουρισμού πάντα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση νέων τουριστών. Η σταδιακή απομάκρυνση μεγάλων tour-operators, από το νησί συνιστά «βαρύ» πλήγμα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι και οι κάτοικοι των γύρων περιοχών προσανατολίζονται σε άλλους προορισμούς της «γειτονιάς», όπως η Λήμνος, η Σαμοθράκη και η Χαλκιδική.

Κακό το ξεκίνημα του καλοκαιριού παρά τον καλό καιρό

Μια αρκετά ενδεικτική εικόνα αποτυπώνεται στην κίνηση του πρώτου 5μήνου στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Αφενός παρουσιάζεται μία έντονη πτωτική τάση το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018, πράγμα που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη οι πτήσεις που εκτελούνταν από την Καβάλα προσωρινά λόγω των έργων στον αεροδιάδρομο της συμπρωτεύουσας και αφετέρου καταγράφεται αρκετά ανησυχητική μείωση τους μήνες που αφορούν αποκλειστικά την τουριστική σεζόν Απρίλιο-Μάιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της fraport, το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου σημειώθηκε μείωση αφίξεων εξωτερικού κατά 15,54% σε σχέση με το 2018, η οποία σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 2.710 λιγότερους επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν φέτος σημαντικά ευνοϊκότερος, τον Απρίλιο οι επισκέπτες με διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Καβάλας ήταν 1.650 όταν το 2018 έφτασαν τους 4.649, δηλαδή η μείωση ήταν της τάξης του 64,5%. Αντιστοίχως, το Μάιο του 2019 οι διεθνείς επισκέπτες ήταν 24.002 ενώ ένα χρόνο πριν έφτασαν τους 26.252, δηλαδή πτώση 8,6%.

Οι Βέλγοι μένουν-Οι Γερμανοί φεύγουν

Στα θετικά ότι η πτήση από το Βέλγιο φαίνεται ότι εδραιώνεται, στα αρνητικά ότι η βασική χώρα προέλευσης για το νησί μας, η Γερμανία δείχνει να ξεκινάει με έντονη μείωση κάτι που αν συνεχιστεί σίγουρα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν άλλες αγορές με μικρότερη δυναμική στο νησί.

Οι Γερμανοί παραμένουν οι λάτρεις του νησιού παρά τη μείωση και ακολουθούν οι Βρετανοί και σημαντικά λιγότεροι Αυστριακοί, Σουηδοί, Πολωνοί, Ολλανδοί και Νορβηγοί.

Υποσχόμενο το νέο δρομολόγιο Καβάλα- Πόζναν Πολωνίας.

Στα θετικά επίσης, συμπεριλαμβάνεται και η έναρξη του δρομολογίου της Ryanair στην Ελλάδα, Καβάλα- Πόζναν Πολωνίας. Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, με το Καβάλα- Πόζναν κάθε Τετάρτη.

Το δρομολόγιο θα διαρκέσει έως 25 Σεπτεμβρίου.

Απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά και δράση για την αντιστροφή του κλίματος

Η μείωση αυτή πάντως, δεν είναι κάτι ξαφνικό. Είχε προβλεφθεί και οι αιτίες είναι πολλές: Ανταγωνισμός από προορισμούς του εξωτερικού και του εσωτερικού, έλλειψη κατάλληλης προβολής στο σωστό χρόνο, έλλειψη δημοσιών σχέσεων και αδιαφορία να εδραιωθούμε στους προορισμούς, έλλειψη συνεργασίας και αντανακλαστικών μεταξύ ιδιωτών και τοπικής αυτοδιοίκησης, κορεσμός προορισμού και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν και με την κουλτούρα των ίδιων των επαγγελματιών του τουρισμού στο νησί.

Τα μηνύματα δεν είναι καλά και αυτό δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά αλλά κυρίως την επόμενη, για την οποία πληροφορίες λένε ότι έχει αποφασιστεί η διακοπή αρκετών πτήσεων εξωτερικού προς τη Καβάλα, από χώρες που στήριζαν το νησί εδώ και δεκαετίες.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο τα στοιχεία να αποτυπωθούν και οι ευθύνες να αποδοθούν. Οι άνθρωποι του τουρισμού γνωρίζουν ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν κινήσεις τόσο πιο εύκολα μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. Δεν είναι δύσκολο να επανακάμψουν με τις κατάλληλες συνεργασίες, δράσεις και επαφές. Το παράδειγμα των πρώτων ετών της διοίκησης Παυλίδη-Αμοιρίδη, που απέδωσε είναι πρόσφατο.

Η μεγάλη άνοδος των τελευταίων ετών δεν πρέπει να δημιουργεί ηττοπάθεια ότι ήταν αναμενόμενο να ξαναϋποχωρήσει η τουριστική κίνηση στο νησί, αλλά αντίθετα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για ενεργοποίηση και νέες πρωτοβουλίες με τη συνεργασία αρχών και ιδιωτών. Και βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι αυτοί που πρέπει να πιέσουν ώστε να ενισχυθεί και πάλι η τουριστική δημοφιλία του νησιού.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…